Αυτά θα φέρει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

07/12/2017 - 14:53

Τη στιγμή που όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς την 1/1/2018 φαίνεται να επικρατεί το σενάριο που θέλει να καταργούνται οριστικά οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά, έχει αξία να δει κανείς σε αριθμούς το τι πρακτικά αυτό θα σημάνει για τις τσέπες όλων. Για να καταδειχθεί και η αναγκαιότητα να συστρατευτούν οι νησιώτες σε μία ύστατη μάχη για την διατήρηση του ειδικού ετούτου μέτρου, αφού φαίνεται -κατά την εκτίμηση και του Συντονιστικού Φορέων της Λέσβου- πως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει το τι ακριβώς… επέρχεται! 

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% αντίστοιχα. Προκαλώντας κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν θα αυξηθεί: 

 

Αυξήσεις…

     Από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

        Από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

        Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης

 

Ο προϋπολογισμός του 2018 που τρομάζει

 

Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ είναι ακόμα «ζωντανό»πληροφορίες από αρμόδια Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρουν ότι, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου βαίνει προς κατάργηση. Ωστόσο στον προϋπολογισμό του 2018 δεν είναι καταγεγραμμένη σχετική αναφορά για διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey