Ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη Μόρια και χτες το απόγευμα επρόκειτο να έρθει στη Λέσβο

«Συντετριμμένος» δηλώνει για τους θανάτους ο Μουζάλας

01/02/2017 - 13:46

Συντετριμμένος για τους τρεις θανάτους στη Μόρια δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που χτες το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφτεί τη Λέσβο και συγκεκριμένα το Κέντρο της Μόριας για να ελέγξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Συντετριμμένος για τους τρεις θανάτους στη Μόρια δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που χτες το απόγευμα επρόκειτο να επισκεφτεί τη Λέσβο και συγκεκριμένα το Κέντρο της Μόριας για να ελέγξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Την ανάγκη αποσυμφόρησης της Μόριας από τον υπερπληθυσμό, «που ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ιατροδικαστικών εξετάσεων δεν μπορώ να τον αποσυνδέσω από τους θανάτους», υπογράμμισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας τέσσερα μέτρα για τη μείωση της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

 

Κριτική στην Ύπατη Αρμοστεία

Καθυστερήσεις και αδράνεια, που σαφώς επηρεάζουν τη λειτουργία των καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, καταλόγισε στην Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στους δημοσιογράφους της Αθήνας. Άφησε, επίσης, σαφείς αιχμές για τις συνέπειες που έχει στη διαβίωση των προσφύγων ο τρόπος λειτουργίας της οργάνωσης, απαντώντας στον Τζιοβάνι Λέπρι, αναπληρωτή αντιπρόσωπο για θέματα του επιχειρησιακού τομέα της Υ.Α. Θυμίζουμε ότι ο κ. Λέπρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε τονίσει ότι η Υ.Α. είχε προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη Μόρια (σ.σ.: όπου οι σκηνές των προσφύγων στην κακοκαιρία βυθίστηκαν στα χιόνια), αλλά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απάντησε ποτέ.

«Το χρονοδιάγραμμα που μας είχε δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την αλλαγή των σκηνών με οικίσκους στο hot spot στη Μόρια έλεγε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες το Μάρτιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. «Από το Σεπτέμβριο έχει σχεδιαστεί η αύξηση των θέσεων του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ κατά 500 θέσεις, αλλά ακόμα η επέκταση δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι εδώ και δέκα ημέρες «400 άτομα από τη Λέσβο έχουν πάρει τρίπτυχα και άρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αλλά ακόμα η μεταφορά (σ.σ.: την οποία έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία) δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργαζόμενοι της Ύπατης Αρμοστείας στη Μόρια έχουν μειωθεί «και δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις της οργάνωσης στο hot spot». Προσέθεσε πάντως ότι τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι εύλογες και αναμενόμενες σε ανάλογες καταστάσεις.

 

Πάλι για τους ξενοδόχους

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι όλα τα σχέδια για την αναβάθμιση του hot spot στη Μόρια προέβλεπαν τη μεταφορά του πληθυσμού για κάποιες ημέρες, ωστόσο οι ξενοδόχοι του νησιού και οι τοπικοί άρχοντες δεν διέθεταν τα ξενοδοχεία τους.

 

Τα μέτρα

Ανακοίνωσε πάντως ότι από σήμερα θα στηθούν θερμαινόμενες σκηνές σε χώρο δίπλα στο hot spot, που έχει νοικιαστεί από τον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί έως τώρα λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Το οικόπεδο είχε αρχικά νοικιασθεί από το Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό για την ψυχαγωγία των προσφύγων. Εκεί θα τοποθετηθούν είτε μία μεγάλη σκηνή και 20 - 30 μικρότερες, είτε δύο μεγάλες σκηνές. Κάθε μία από τις μεγάλες σκηνές μπορεί να φιλοξενήσει 150 άτομα, ενώ συνολικά ο στόχος του Υπουργείου είναι να μεταφερθούν στο οικόπεδο αυτό μέχρι 400 άτομα, «ανάλογα όμως με το έδαφος», όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ταυτόχρονα, περίπου 300 άτομα από τη Μόρια αναμένεται να μεταφερθούν άμεσα στον Καρά Τεπέ, ενώ 50 άτομα θα μετακινηθούν στο πολεμικό πλοίο «Λέσβος», που βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μόρια. Ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές για τη διαχείριση του Καρά Τεπέ, καθώς «αποδεικνύεται ότι είχε χωρητικότητα που δεν μας έδιναν. Κάναμε άτυπο έλεγχο και διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν χώροι, οι οποίοι μέσα στο πλαίσιο πιθανώς των αρνήσεων δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν».

Η παραπάνω πάντως αναφορά δεν αποκλείεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το Δήμο, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργεί ο καταυλισμός, αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία που εμπλέκεται και αυτή εκεί, αν και το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να δρομολογηθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο νησί και κυρίως στο κέντρο της Μόριας, που τις τελευταίες μέρες βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο λόγω των θανάτων και των άλλων τραγικών περιστατικών, που επιβάλουν άμεση παρέμβαση για να σταματήσει αυτό το κακό.

 

Νέος διοικητής

Τέλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η τοποθέτηση των διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω έχει ολοκληρωθεί και αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ, ώστε να γίνει και επίσημα η τοποθέτησή τους. Όσον αφορά τη Λέσβο, «είμαστε πολύ κοντά» στην τοποθέτηση διοικητή, υπολογίζοντας ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey