Ρεπορτάζ από τη Μόρια, εξηγεί γιατί καταφθάνουν τελευταία, εκατοντάδες μετανάστες μέχρι και από τη Λατινική Αμερική

Λόγω… Μαδούρο στη Λέσβο!

31/01/2017 - 14:13

Ρεπορτάζ του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου (κατάγεται από το Μεσότοπο) Ιάσωνα Πιπίνη για την iefimerida.gr, επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που φέρνουν τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες μετανάστες στη Λέσβο μέχρι και από τη μακρινή Λατινική Αμερική και κυρίως από τη Βενεζουέλα!

Ρεπορτάζ του συμπατριώτη μας δημοσιογράφου (κατάγεται από το Μεσότοπο) Ιάσωνα Πιπίνη για την iefimerida.gr, επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που φέρνουν τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες μετανάστες στη Λέσβο μέχρι και από τη μακρινή Λατινική Αμερική και κυρίως από τη Βενεζουέλα!

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των ιδίων των μεταναστών που κατάφεραν να φύγουν από την πατρίδα τους στην άλλη άκρη της γης, να περάσουν τον Ατλαντικό και μέσω Τουρκίας να μεταβούν στη Λέσβο, ένας από τους βασικούς λόγους της φυγής τους, είναι η αυταρχική πολιτική του Νικολάς Μαδούρο!

«Η εικόνα που έφθασε τα τελευταία χρόνια μέχρι και τη Λατινική Αμερική, είναι ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελεί ιδανική δίοδο μεταναστών προς την Ευρώπη», υποστήριξε με καθεστώς ανωνυμίας στο iefimerida.gr, άνθρωπος που δραστηριοποιείται ενεργά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο.

«Αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, γι’ αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε», δήλωσε από τη μεριά της, η Μπέλκις Ρίβας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, στον Ιάσωνα Πιπίνη από το κέντρο της Μόριας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ίδια έφθασε πριν από ένα μήνα μαζί με άλλες γυναίκες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, μέσω Τουρκίας.

 

Η μαρτυρία
«Φθάσαμε εδώ μέσω της Τουρκίας. Ταξιδέψαμε από τη Δομινικανή Δημοκρατία αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με βάρκες φθάσαμε εδώ. Αλλά ο σκοπός μας δεν ήταν να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκείνος ο οποίος οργάνωσε αυτό το ταξίδι, γνωρίζει ποια είναι η χώρα προορισμού μας. Πρέπει να φύγουμε από εδώ και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Πόσα χρήματα πληρώσατε από την Τουρκία για να έρθετε στη Λέσβο;
«Περίπου χίλια ευρώ. Ήμασταν τέσσερα άτομα. Από τη Δομινικανή Δημοκρατία πληρώσαμε 1.800 ευρώ. Εμείς θέλουμε να πάμε στην Αθήνα και από εκεί στην Ισπανία».

Πώς μάθατε για αυτή τη διαδρομή, για να φθάσετε από τη Λατινική Αμερική στην Ισπανία;
«Μας είχαν δώσει πληροφορίες συμπατριώτες μας, που είχαν κάνει το ίδιο δρομολόγιο και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στην Ισπανία. Τα κατάφεραν. Πριν ήταν πιο εύκολο. Τώρα είναι πολύ δύσκολο».

Γνωρίζατε ότι τα σύνορα είναι κλειστά; Ότι δεν θα μπορούσατε να φύγετε από την Ελλάδα;
«Εγώ δεν το γνώριζα. Μας είχαν πει ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη.

Τώρα έχουμε εγκλωβιστεί εδώ χωρίς χρήματα. Η οικογένεια μου είναι στη χώρα μου και τα παιδιά μου επίσης. Εγώ είμαι μόνη μου εδώ. Κάποιες άλλες γυναίκες βρίσκονται σε ξενοδοχείο. Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου. Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω».

Γιατί επιλέξατε αυτή τη δίοδο; Σας είχαν πει ότι είστε «καλοδεχούμενοι» στην Ελλάδα;
«Ναι, αυτό που ξέραμε είναι ότι είμαστε καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, γι’ αυτό ξεκινήσαμε και ήρθαμε. Δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey