Τι συνέβη και ποιος φταίει για την κατάρρευση της σκεπής του Αναγνωστηρίου;

Ζητείται πόρισμα από το ΤΕΕ

19/01/2017 - 14:53

Τις αιτίες από τις οποίες προκλήθηκε η κατάρρευση της οροφής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου από την ισχυρή χιονόπτωση της 11ης Ιανουαρίου, αναζητεί το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού σωματείου, το οποίο απευθύνθηκε στο Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, θα υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου.

 

Τις αιτίες από τις οποίες προκλήθηκε η κατάρρευση της οροφής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου από την ισχυρή χιονόπτωση της 11ης Ιανουαρίου, αναζητεί το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού σωματείου, το οποίο απευθύνθηκε στο Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα, θα υποβάλει αίτηση για αποζημίωση, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου.

Εκτός βέβαια από την οροφή, τεράστιες ζημιές έχουν διαπιστωθεί στην πλατεία του θεάτρου, σε προβολείς, ηχεία και άλλο εξοπλισμό μεγάλης αξίας. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να ευθύνεται απλώς η… χιονόπτωση. Αυτό τουλάχιστον λέει η κοινή λογική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαν καταρρεύσει οι οροφές σπιτιών στην Αγιάσο. Από την άλλη, επειδή πολλά λέγονται, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ώστε να εκτιμήσουν οι μηχανικοί τόσο το μέγεθος του προβλήματος, όσο και τις αιτίες που το προκάλεσαν.

 

Σκεπή 17 χρόνων

Το κτηριακό συγκρότημα του θεάτρου έγινε το 1975, στο πλαίσιο της τμηματικής ανέγερσης των χώρων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Το 2000, μόλις 17 περίπου χρόνια πριν, στο πλαίσιο ανακαίνισης, αντικαταστάθηκε η οροφή του και εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός του, με νέα συστήματα ήχου.

Στη στέγη της κεντρικής αίθουσας έγινε αντικατάσταση της επικάλυψης με θερμομονωτικά πάνελ, επειδή τα πάνελ αμιάντου είχαν υποστεί σημαντικές φθορές, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να εισέρχεται πλέον το νερό της βροχής. Ο αμίαντος θεωρήθηκε επικίνδυνο υλικό και απαγορεύεται πλέον η χρήση του σε αυτή τη μορφή. Επίσης διευκρινίζεται ότι ο μεταλλικός σκελετός από dexion, ήταν ο αρχικός, που κατασκευάστηκε προ πενήντα ετών περίπου. Το νέο υλικό επικάλυψης ήταν ελαφρύτερο από τις πλάκες αμιαντοτσιμέντου.

Η στέγη της σκηνής, που μελετήθηκε και ανακατασκευάστηκε με νέο φέροντα σιδερένιο σκελετό εξ ολοκλήρου, δεν υπέστη καμία απολύτως φθορά, επισημαίνει η διοίκηση του Αναγνωστηρίου.

 

Το ΤΕΕ

Στο μεταξύ μόλις συγκροτήθηκε η νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου και αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για το εν λόγω πόρισμα, αλλά και το πώς αυτό και σε ποιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί. Πάντως ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Στράτος Μανωλακέλλης, τόνισε σχετικά στο «Ε» ότι: «Έχουμε όλη την καλή διάθεση να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Θα βρεθούμε στο πλευρό του Αναγνωστηρίου Αγιάσου».

 

Η ανακοίνωση της ΟΛΣΑ

«Μέσα σε όλο το κλίμα της κακοκαιρίας και της κακοδαιμονίας που μας διατρέχει αυτό το διάστημα, ήρθε και ως επιστέγασμα η πτώση της στέγης του Αναγνωστηρίου, για να δείξει έμμεσα και σε χώρο που πρεσβεύει και πράττει το αντίθετο, την ευρύτερη πτώση που μας κάνει να κατρακυλάμε ή να πέφτουμε με πάταγο... Τώρα πρέπει να σηκωθούμε, να στυλώσουμε ό,τι περήφανο στέκεται μέσα μας και να δημιουργήσουμε και πάλι την στέγη του Αναγνωστηρίου και μαζί να “σκεπαστούμε” από πολλές “ανοιχτές” και “διαμπερείς” “πληγές” μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

 

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιάσου

Την αμέριστη συμπαράσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» Αγιάσου, και να τεθεί στη διάθεσή του για οποιαδήποτε βοήθεια, ανακοίνωσε σε ψήφισμά του, το ΔΣ του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας.

Ο Σύλλογος διατρανώνει την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του κινηματοθεάτρου, το οποίο πρέπει να περιέλθει ξανά στην πρoτέρα κατάσταση, ως κόσμημα της Λέσβου και καύχημα του κάθε Αγιασώτη και κάνει έκκληση στους απανταχού Αγιασώτες για συστράτευση και παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας από το υστέρημα του καθενός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey