Ψηφίσματα αλληλεγγύης σε Αιγύπτιο απεργό πείνας, του οποίου η ζωή κινδυνεύει αν απελαθεί

Μια ξεχωριστή περίπτωση πρόσφυγα

18/01/2017 - 16:04

Την αλληλεγγύη τους στον Αιγύπτιο απεργό πείνας Μohamad Αbdelgawad εκφράζουν σωματεία και οργανώσεις καθώς και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Ο Αιγύπτιος πρόσφυγας ξεκίνησε το Δεκέμβριο απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ολοκληρωθεί η νοσηλεία του, «θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία επανεισδοχής», δηλαδή απέλασής του στην Τουρκία.

 

Την αλληλεγγύη τους στον Αιγύπτιο απεργό πείνας Μohamad Αbdelgawad εκφράζουν σωματεία και οργανώσεις καθώς και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών. Ο Αιγύπτιος πρόσφυγας ξεκίνησε το Δεκέμβριο απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ολοκληρωθεί η νοσηλεία του, «θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία επανεισδοχής», δηλαδή απέλασής του στην Τουρκία.

O Μ.Α. επισημαίνει ότι εγκατέλειψε τη χώρα του, γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή του από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι λόγω δημοσίευσης υλικού, όπου καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Ζούσε και εργαζόταν στη Γαλλία. Μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2012 (αραβική άνοιξη), επέστρεψε στην πατρίδα του, ελπίζοντας ότι θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. Δεν υπολόγιζε ότι στην πατρίδα του θα εγκαθιδρυθεί ένα νέο σκληρό καθεστώς που θα τον καταδίωκε όταν αποκάλυπτε ένα έγκλημά της.

Από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Από τις 12/12/2016 κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου λόγω της απόρριψης των αιτήσεών του για άσυλο. Τότε ξεκίνησε την απεργία πείνας. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου κάνει λόγο για αποφασιστικό αγώνα με το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα στο άσυλο και την ακύρωση της απέλασής του. Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν προγραμματισμένη η απέλασή του, η οποία εντέλει δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η υγεία του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο όπως και η ζωή του, αν απελαθεί στην Τουρκία και από εκεί εκδοθεί στην Αίγυπτο. Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση σε εργαζόμενους και νεολαία, γίνεται προσπάθεια να μετατρέψουν τους μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα της κρίσης», λέει η Ένωση Γιατρών, που απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία απέλασης του Mohamad Abdelgawad, να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να παραμείνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) Λέσβου αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η ΟΕΝΓΕ για την αστυνομία

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως είναι το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και παρέμβασης στο έργο των ιατρών του νοσοκομείου Μυτιλήνης και θυμίζει ότι έναν μήνα πριν ασθενής μετανάστης είχε νοσηλευτεί φορώντας διαρκώς χειροπέδες στα δύο του χέρια και μόνο μετά την παρέμβαση των θεράποντων γιατρών τού αφαιρέθηκαν προσωρινά το μεσημέρι της επομένης μέρας της εισαγωγής του για να μπορέσει να φάει: «Η συμπεριφορά της αστυνομίας στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στην απάνθρωπη πολιτική που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας και τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά με πολικές θερμοκρασίες και κάτω από άθλιες συνθήκες».

 

Πορεία την Παρασκευή

Πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας πρόσφυγα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα από τα Κεντρικά Λύκεια. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey