Πυρ και μανία ο Γαληνός κατά Μουζάλα!

13/01/2017 - 22:11

Οι νέες «εγκαταστάσεις» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, έξω από το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», που φιλοξενεί μόνο 60 άτομα από τα 500 που υπολόγιζε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκάλεσε τη σκληρή καταγγελτική επιστολή του δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς τον Γ. Μουζάλα, από τον οποίο ζητεί την άμεση απομάκρυνση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων (σ.σ. χημικές τουαλέτες!) από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και τη μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας «ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί».

Οι νέες «εγκαταστάσεις» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, έξω από το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», που φιλοξενεί μόνο 60 άτομα από τα 500 που υπολόγιζε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκάλεσε τη σκληρή καταγγελτική επιστολή του δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς τον Γ. Μουζάλα, από τον οποίο ζητεί την άμεση απομάκρυνση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων (σ.σ. χημικές τουαλέτες!) από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και τη μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας «ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί».
Στην ίδια λογική κινήθηκε και το Συντονιστικό των 20 επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τον Βαγγέλη Μυρσινιά, πρόεδρο του Επιμελητηρίου, να επισημαίνει ότι «πρέπει απόλυτα να προστατεύονται οι πύλες εισόδου του νησιού, το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και το λιμάνι της Μυτιλήνης».

Τα σχέδια για την κακοκαιρία
Σαράντα αιτούντες άσυλο, κυρίως άντρες Αφρικανοί, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με πούλμαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό «Λέσβος» προσωρινά. Μετά από μέρες και νύχτες πολικών θερμοκρασιών και ακατάλληλων συνθηκών εντός του κέντρου της Μόριας, η ελληνική κυβέρνηση -και μάλιστα με παρέμβαση του πρωθυπουργού- αποφάσισε την Τρίτη και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Εξάλλου, η ισχυρή χιονόπτωση που έπληξε και τη Μόρια και μετέτρεψε τις σκηνές -χωρίς θέρμανση- των προσφύγων σε ιγκλού, όπως και οι εικόνες και τα βίντεο που τη συνόδεψαν, εξέθεσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία κινητοποιήθηκε κατόπιν εορτής, αλλά όχι και του χειμώνα.
Έτσι, ακόμα 235 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί σε τέσσερα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης και αναμένεται να επιστρέψουν στη Μόρια, αφού και το σχέδιο του αρματαγωγού και το σχέδιο των ξενοδοχείων ήταν μόνο για την κακοκαιρία και όχι για όλο το χειμώνα.

Σαν τη Μόρια… πουθενά!
Είναι όμως καλύτερο το «Λέσβος» (σ.σ. το αρματαγωγό) από την παγωμένη Μόρια; Στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να μετεγκατασταθούν στο... πλωτό χοτ σποτ. Αρχικά, πολλοί φοβήθηκαν ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία και δεν ήθελαν να επιβιβαστούν. Στη συνέχεια, ενώ πείστηκαν ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί και ενημερώθηκαν για το προσωρινό σχέδιο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, ζήτησαν να παραμείνουν στη Μόρια. Κι αυτό, για να είναι κοντά στην υπηρεσία Ασύλου, αλλά και γιατί εδώ και δύο μέρες τόσο η λιακάδα όσο και οι επισκευές στις οποίες προχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.
Πριν από τον έλεγχο των προσφύγων στο τελωνείο, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους προμήθευε με κουβέρτες. Κατά τη μεταφορά και την επιβίβαση, εκτός από το λιμενάρχη Νικόλαο Πασσάδη, βρίσκονταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και η εντεταλμένη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και παλιά γνώριμη στη Λέσβο Ανθή Καραγγελή, που όμως και οι δύο τελευταίοι δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις.


Η επιστολή Γαληνού

«Εκβιαστική και μονομερής ενέργεια»

Ο κ. Γαληνός, αφού ενημερώθηκε για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο Λιμένα Μυτιλήνης, πλησίον του αρματαγωγού «Λέσβος», επισημαίνει στον κ. Μουζάλα:
«Δυστυχώς, ενώ αδυνατείτε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά το χώρο ευθύνης σας, επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου. Ενώ προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεφύγουμε από τις εικόνες του 2015, για τις οποίες ουδόλως ευθυνόμαστε, φαίνεται ότι επιχειρείτε με τις ενέργειές σας να δημιουργήσετε την ίδια κατάσταση για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν και με την καθημερινή παρουσία εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο νησί μας, δεν διστάζετε εκβιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση να προβείτε σε μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου».

«Ψυχολογικός εκβιασμός»
Υπενθυμίζοντας τις πρότερες επισημάνσεις του ότι η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η διατήρηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αναφέρει: «Παρ’ όλα αυτά, επιλέξατε να αγνοήσετε τις λύσεις αυτές και να προβείτε σε έναν άνευ προηγουμένου ψυχολογικό εκβιασμό, ώστε να προωθήσετε τη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία οδηγεί σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες όπως τη μετατροπή του Λιμένα Μυτιλήνης σε πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη, ενώ υπήρχε χρόνος για προγραμματισμό και δράση.
Ενώ οι εικόνες που μεταφέρονται από το χώρο ευθύνης σας, το κέντρο της Μόριας, πλήττουν την Ελλάδα και τη Λέσβο και δικαιώνουν το αίτημά μας για άμεση αποσυμφόρηση, επιχειρείτε επιπλέον συμφόρηση. Απτή απόδειξη του ορθού των επιχειρημάτων μας είναι το Δημοτικό Κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, το οποίο αντιμετώπισε την κακοκαιρία με επιτυχία και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».
Μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Εκπροσωπώντας την κοινωνία της Λέσβου και το σύνολο των τοπικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε αυτόν τον ψυχολογικό εκβιασμό η κοινωνία της Λέσβου δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία περίπτωση. Ενέργειες που υποσκάπτουν την προσπάθεια της κοινωνίας μας να σταθεί ξανά στα πόδια της μας βρίσκουν μαζικά αντίθετους και θα αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Λέσβου στην πρόοδο και την ευημερία.
Ως εκ τούτου, ζητώ την άμεση απομάκρυνση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων από το εσωτερικό του Λιμένα Μυτιλήνης και τη μεταφορά ενός ικανοποιητικού αριθμού αιτούντων άσυλο σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε επιτέλους να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου».


Η Ένωση Πρακτόρων

«Διαμαρτύρονται οι ταξιδιώτες»

Η Ένωση Τουριστικών-Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου έγινε χτες το πρωί αποδέκτης καταγγελιών από ταξιδιώτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση ικανού αριθμού χημικών τουαλετών εντός του επιβατηγού λιμένα και ακριβώς μπροστά στον καταπέλτη του αρματαγωγού «Λέσβος».
Η Ένωση, σε επιστολή της προς τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, επισημαίνει: «Το λιμάνι και το αεροδρόμιο είναι η βιτρίνα του νησιού μας. Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει ως νησί να δεχτούμε και αυτό το χτύπημα. Είμαστε αντίθετοι στην επιβάρυνση του λιμανιού και τη μετατροπή του χώρου που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται ταξιδιώτες και τουρίστες σε χώρο “τουαλέτας”. Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί, ενώ λίγο πιο πέρα και εντός του λιμένα υπάρχει αριθμός χημικών τουαλετών, έπρεπε να τοποθετηθούν και άλλες. Ελπίζουμε ότι θα κατανοήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Λέσβος και θα προχωρήσετε στην εξέταση άλλων λύσεων που δεν θα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey