130 ευάλωτοι πρόσφυγες, έγκυες και βρέφη, περίμεναν στο χιονιά έως το απόγευμα της Δευτέρας!

Ώσπου εδέησε η Ύπατη Αρμοστεία…

11/01/2017 - 14:31

Η πολιτεία απούσα έως το βράδυ της Δευτέρας και έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι ώστε 130 πρόσφυγες-ευάλωτες περιπτώσεις (έγκυες και βρέφη έως έξι μηνών!) να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία!

 

Η πολιτεία απούσα έως το βράδυ της Δευτέρας και έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι ώστε 130 πρόσφυγες-ευάλωτες περιπτώσεις (έγκυες και βρέφη έως έξι μηνών!) να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία!

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο εταίρος της «Ηλιακτίδα» μετέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας περίπου 130 ευάλωτους αιτούντες άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή, ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο. Η ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές, ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου θα εγκατασταθούν στα ξενοδοχεία μέχρι να λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα από τις αρχές που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα για τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου.

Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων. Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους, θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

 

Και τρεις θερμαινόμενες σκηνές

Για τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο της Μόριας, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και γίνονται προετοιμασίες για την τοποθέτηση άλλης μιας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Επιπλέον, ο εταίρος της Υ.Α. «Samaritan’s Purse», σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Eurorelief», συνεχίζει να διανέμει ζεστά ρούχα και να αντικαθιστά τις βρεγμένες κουβέρτες. Οι εναπομείνασες σκηνές θερμομονώνονται για καλύτερη προστασία από το κρύο, ενώ ξύλινες παλέτες από παλιούς οικίσκους επαναχρησιμοποιούνται ως δάπεδο κάτω από τις σκηνές.

 

Στον Καρά Τεπέ

«Στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου μένουν περίπου 870 άνθρωποι, η Υ.Α. αντικαθιστά τους οικίσκους με πιο στέρεα προκατασκευασμένα σπίτια. Έως τώρα 57 έχουν εγκατασταθεί. Όλοι οι κάτοικοι της δομής έχουν θέρμανση και ζεστά ρούχα», επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου Σταύρος Μυρογιάννης στο «Ε».

 

Έκκληση για εξεύρεση δομών

Η Υ.Α. κάνει έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους: «Άμεσες λύσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί».

Το Δεκέμβριο του 2016, η Υ.Α. προσέφερε στέγη σε πάνω από 330 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη, τα οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ εταίροι της Υ.Α. «Ηλιακτίδα», «Άρσις» και «Πράξις» και συνεχίζει να συνδράμει τις αρχές στη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως έχουμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ, περίπου 740 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο σε δομές στην ενδοχώρα που διαχειρίζονται η Υ.Α. ή η κυβέρνηση.

 

 

Δεν προσγειώθηκε ούτε το πρωί ούτε το μεσημέρι

 

Δις αποκλεισμός για τον Μουζάλα

 

Και με ελικόπτερο προσπάθησε να έλθει στη Μυτιλήνη χτες το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά την πρώτη του αποτυχημένη προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης το πρωί της Δευτέρας.

Τελικά, ο κ. Μουζάλας επέστρεψε στην Αθήνα. Το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ ο υπουργός προσπαθεί να μεταβεί στη Μυτιλήνη προκειμένου να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας.

 

 

Ο Γ. Πάλλης, οι ξενοδόχοι και η «Συνύπαρξη»

 

Έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού μας στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης στην έκτακτη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου.

Όπως είναι γνωστό, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης, είχε συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους προκειμένου να στεγάζονται, προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή είχε εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ο βουλευτής ανέφερε στη διοίκηση των ξενοδόχων ότι, ανεξάρτητα από αυτήν την απόφαση που έχουν πάρει, με την οποία διαφωνεί, αλλά και ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού, «αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων που διαμένουν σε άσχημες συνθήκες στη Μόρια».

 

Η «Συνύπαρξη»

Πάντως, ανταποκρινόμενος στις προτροπές πολλών συμπολιτών μας, ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Περικλή Αντωνίου, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, στον οποίο απηύθυνε έκκληση να δέχονται στα ξενοδοχεία τους τούτες τις μέρες της βαρυχειμωνιάς πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ απαγόρευση φιλοξενίας στα ξενοδοχεία της Ένωσης, είχαν υπάρξει μόνο σχετικές συστάσεις από το Δ.Σ. Δήλωσε ακόμη ότι συμμερίζεται και ο ίδιος τα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, που όξυνε η παρατεταμένη κακοκαιρία και ειδικά η χιονόπτωση, και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει την ανάλογη σύσταση στο Δ.Σ. της Ένωσης.

Τα μέλη της «Συνύπαρξης», ανεξάρτητα από τις αιτιάσεις των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, θεωρούν ότι, μπροστά στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας, προέχει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, πρόσφυγες και μετανάστες.

 

 

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ για την κατάσταση στη Μόρια:

«Ντροπή για τη “φιλόξενη” Ελλάδα και την “πολιτισμένη” Ευρώπη»

 

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες πολικού ψύχους. Γιατροί μέλη της «Ένωσης» επισκέφτηκαν τη Δευτέρα τον καταυλισμό στη Μόρια και διαπίστωσαν την κατάσταση που επικρατεί.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζουν: «Υπουργέ κ. Μουζάλα, η δήλωσή σας πως “κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο” δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα. Η Ένωση καλεί τους αρμόδιους, το δήμο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους, να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey