Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ

Υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του Τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου

23/12/2016 - 19:49

 Με αφορμή το προτεινόμενο Οργανωτικό Μοντέλο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που έχει συσταθεί και θα λειτουργήσει από 1 –1 – 2017 το οποίο προβλέπει την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου σε Αποκεντρωμένο Τμήμα του ΕΦΚΑ, εκφράζουμε την αντίθεση μας και ζητούμε τη διατήρηση της λειτουργίας τους στη Λήμνο χωρίς να μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος.

 Με αφορμή το προτεινόμενο Οργανωτικό Μοντέλο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που έχει συσταθεί και θα λειτουργήσει από 1 –1 – 2017 το οποίο προβλέπει την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου σε Αποκεντρωμένο Τμήμα του ΕΦΚΑ, εκφράζουμε την αντίθεση μας και ζητούμε τη διατήρηση της λειτουργίας τους στη Λήμνο χωρίς να μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος.

Η υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου που επιχειρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, έρχεται σαν συνέχεια της υποβάθμισης της Εφορίας, των ελλείψεων σε μόνιμο ιατρικό και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου, των συγχωνεύσεων καταργήσεων σχολείων και  ελλείψεων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και της κατάργησης των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δείχνει ότι όλες εξυπηρετούν την ίδια πολιτική. Αυτήν που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο εγχώριο και ξένο και που απαιτούν τη διαμόρφωση του Δημόσιου Τομέα έτσι ώστε να είναι διαθέσιμος μελλοντικά για εκμετάλλευση από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί αποσκοπεί και η συρρίκνωση και συγκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών σε λίγα κέντρα. Γι αυτό και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν οι φωνές περί δήθεν «νοικοκυρέματος» των δημοσίων υπηρεσιών.

Σύμφωνα και με το σχετικό υπόμνημα των εργαζόμενων, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων καθώς η επικείμενη συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων επιφέρει την εξυπηρέτησή τους συνολικά από ένα και μόνο Αποκεντρωμένο Τμήμα στη Μύρινα. Πιο συγκεκριμένα η συνένωση των υπαρχόντων ταμείων επιφέρει την ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε έναν ενιαίο φορέα (μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι ΝΑΤ και ΟΓΑ, στρατιωτικοί ) με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών, αφού θα πρόκειται για το σύνολο του πληθυσμού του νησιού . Ωστόσο σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ προβλέπεται η μείωση των υπαρχόντων υπαλλήλων και ειδικότερα από 14 που υπηρετούν σήμερα σε 5 μόλις υπαλλήλους,, πρόβλεψη αντιστρόφως ανάλογη της επικείμενης αύξησης των ασφαλισμένων.

Αυτές οι νέες αρνητικές εξελίξεις για το νησί μας είναι μέρος των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της δεύτερης "αξιολόγησης", όπου έβαλαν και το σχέδιο νόμου για το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στο Δημόσιο". Με αυτό το νόμο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, των νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, επιταχύνει την εφαρμογή και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, προωθεί την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής "αξιολόγησης" δομών και προσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γίνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα λειτουργήσουν τον ΕΦΚΑ με τους μισούς υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν τους νοιάζει αν υπάρχει κόσμος που περιμένει χρόνια να πάρει τη σύνταξή του, αν ταλαιπωρείται στις ουρές των Ταμείων και στα γκισέ της Εφορίας.

Το Τοπικό Υποκατάστημα Μύρινας του ΙΚΑ και το Τμήμα Λήμνου του ΟΑΕΕ, εξυπηρετούν δύο ακριτικά νησιά, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με συνολικό πληθυσμό 18.000 κατοίκων, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο. Η Λήμνος χαρακτηρίζεται ως παραμεθόριος και προβληματική περιοχή με εξαιρετικά δύσκολη συγκοινωνία τόσο ακτοπλοϊκώς, όσο και αεροπορικώς λόγω των ιδιαίτερα δυσχερών καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο και λόγω του υψηλού σχεδόν απαγορευτικού κόστους μετάβασης προς τους δυνατούς προορισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση ακτοπλοϊκώς προς την πρωτεύουσα του νομού Μυτιλήνη όπου θα λειτουργεί το Συντονιστικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ, διαρκεί 5 ώρες με προγραμματισμένα μόνο δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού μας βιώνουν ήδη την ταλαιπωρία και τα επιπλέον έξοδα, όταν αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη για φορολογικές τους υποθέσεις ή για την επιτροπή του ΚΕΠΑ που δεν λειτουργεί στη Λήμνο.

Η νέα υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών στο νησί μας, έρχεται λίγες μέρες μετά τα «παχιά λόγια» του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο περί νησιωτικότητας και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όλοι μαζί, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφάλαιο εμπαίζουν τους νησιώτες που βιώνουν ολοένα και πιο άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Σε ό, τι αφορά τους υπηρετούντες υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων της Λήμνου, το σύνολο αυτών αποτελείται από μόνιμους κατοίκους του νησιού στην πλειονότητα των οποίων είχαν δοθεί κίνητρα κατά την κάλυψη των θέσεων, με σκοπό την παραμονή τους στην τοπική υπηρεσία. Ειδικότερα η χρήση της εντοπιότητας που αφορά σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι και το νησί της Λήμνου, με υποχρεωτική δεκαετή παραμονή, έχει σκοπό τόσο την κατοχύρωση της υπηρεσίας ότι θα εξακολουθήσει να στελεχώνεται επαρκώς όσο και των υπαλλήλων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αποτελεί λοιπόν κοροϊδία να αντιστρέφεται σε αντικίνητρο παραμονής τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς όλοι οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι έγγαμοι και γονείς και συνεπώς η οποιαδήποτε μετακίνησή τους εκτός του νησιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά αδύνατη.

Και βέβαια δεν ξεχνούμε ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ ξεκινάει με έλλειμμα σχεδόν 3 δις, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπσχολούμενους και επαγγελματίες.

Απαιτούμε :

  • Η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μύρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου.
  • Στελέχωση του Νοσοκομείου και των σχολείων του νησιού μας με μόνιμο υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας.
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια-Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
    • Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο περί "κινητικότητας" και "αξιολόγησης".

 

Καλούμε την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να πάρει θέση στα αιτήματά μας αυτά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey