Ο Γιάννης Μουζάλας έστριψε (και επίσημα) κατά… 180 μοίρες, έστω και τώρα, ως προς την ερμηνεία του για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας!

Στις Βρυξέλλες, με αίτημα για αποσυμφόρηση!

02/12/2016 - 23:19

 Εξάλλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα και του εξέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας.

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας προκειμένου να συμμετάσχει σε σημαντικές συναντήσεις για το προσφυγικό ζήτημα. 

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνάντησε αρχικά ευρωπαίους Επιτρόπους και υψηλούς αξιωματούχους με κύριο μέλημα την καλύτερη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη χώρα μας. Ο κ. Μουζάλας στις συναντήσεις του εξήγησε τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά και επέμεινε  στην επανεξέταση της ελληνικής πρότασης για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας.

 

Εξάλλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα και του εξέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας.

 

Ο κ. Μουζάλας διατύπωσε για μια ακόμη φορά την πάγια ελληνική θέση για την αναγκαιότητα ύπαρξης της ευρώ-τουρκικής συμφωνίας παρά τις δυσκολίες.

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μετείχε στη συνέχεια σε δυο μεγάλες συνδιασκέψεις που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν πτυχές της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

 

Η πρώτη αφορούσε τα παιδιά-πρόσφυγες και έγινε με συμμετοχή σημαντικών παραγόντων και διεθνών οργανισμών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων). Ο κ. Μουζάλας θύμισε πως στην αρχή της προσφυγικής κρίσης η χώρα μας είχε μόνο 300 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά ενώ σήμερα (μέσα σε έξι μήνες) διαθέτει 1300 και δημιουργεί νέες με γρήγορους ρυθμούς δεδομένων των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται για τη δημιουργία τέτοιων χώρων φιλοξενίας. Προανήγγειλε επίσης τον νέο νόμο για την επιτροπεία των παιδιών που θα υιοθετηθεί πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου.

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχε και στην ετήσια συνδιάσκεψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας(ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του δεύτερου σημαντικότερου χρηματοδότη δράσεων στη χώρα μας για την προσφυγική κρίση. Ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους διεθνείς οργανισμούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίοι είναι οι αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στους πρόσφυγες, τους ευχαρίστησε για την καθοριστικής σημασίας παρουσία τους στην Ελλάδα είπε ωστόσο πως πολλά μένουν να γίνουν ακόμη. Τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία που το κράτος κατάφερε να δημιουργήσει με την ECHO και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Επίτροπο κ. Στυλιανίδη, με τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ αλλά ζήτησε να υπάρχει λογοδοσία από μέρους τους όχι απέναντι στην ECHO αλλά μαζί με την ECHO και το ελληνικό κράτος απέναντι στον ελληνικό λαό. "Έχουμε το βαρύ καθήκον", σημείωσε ο Υπουργός, αναφερόμενος σε αυτήν την τριμερή συνεργασία για το προσφυγικό που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στην Ευρώπη "να εφεύρουμε το μοντέλο για την Ευρώπη και να το μεταδώσουμε χωρίς να χάσουν άλλοι κρίσιμο χρόνο."

 

Τέλος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας  με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το μνημόνιο αφορά την παροχή τεχνογνωσίας ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κρατικούς και διεθνείς φορείς που στηρίζουν την Ελλάδα στις διαδικασίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey