Προβλέπονται 200 επιστροφές εβδομαδιαίως από το Νοέμβριο και fast track εξέταση αιτημάτων ασύλου

Αποσυμφόρηση με απελάσεις;

31/10/2016 - 16:06

Άλλες 41 επιστροφές προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν χτες από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί, ενώ παράλληλα κινητοποίηση εξελισσόταν στο κέντρο της πόλης από πρόσφυγες, η οποία κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία στην Επάνω Σκάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, απελάθηκαν 41 άτομα από Ιράκ, Αλγερία, Μαρόκο και Μπαγκλαντές, ενώ η κινητοποίηση έγινε από περίπου 60 Ιρακινούς και Σύρους.

 

Άλλες 41 επιστροφές προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν χτες από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί, ενώ παράλληλα κινητοποίηση εξελισσόταν στο κέντρο της πόλης από πρόσφυγες, η οποία κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία στην Επάνω Σκάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, απελάθηκαν 41 άτομα από Ιράκ, Αλγερία, Μαρόκο και Μπαγκλαντές, ενώ η κινητοποίηση έγινε από περίπου 60 Ιρακινούς και Σύρους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του «Ε», νέες απελάσεις περίπου 200 εβδομαδιαίως εκτιμάται ότι θα προγραμματιστούν σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο την αποσυμφόρηση. Το τελευταίο φέρεται να συμφώνησε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με Έλληνες ευρωβουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα, ενώ μπαίνει επιτακτικά στην ατζέντα η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου.

 

«Fast-track» αιτήσεις

Το μέγεθος εφαρμογής ενισχυτικών μέτρων με στόχο την αποσυμφόρηση και κατά συνέπεια τις 200 απελάσεις εβδομαδιαίως μοιάζει περισσότερο λειτουργικό με την εφαρμογή κράτησης μετά την πρωτοβάθμια απόρριψη των αιτημάτων λόγω απαραδέκτου, ώστε να ελεγχθεί η πιθανότητα φυγής ατόμων που θέλουν να αποφύγουν την επιστροφή τους.

Προβλέπεται, επίσης, η διαδικασία Prescreening (γι’ αυτούς που έχουν μεταναστευτικό προφίλ), ώστε να εισαχθεί το μέτρο της «γρήγορης απόρριψης» (σ.σ. με διάκριση προσφύγων έναντι μεταναστών λόγω ιθαγένειας) και άρα η επιτάχυνση της επιστροφής των «μεταναστών».

 

Κράτηση

Η εντατικοποίηση των μέτρων θα προβληθεί εξάλλου και από την κυβέρνηση ως πίεση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και οι επιστροφές στην Τουρκία στην κατεύθυνση «να γίνει αποτελεσματική» η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Η επαναφορά των κλειστών κέντρων κράτησης, με τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου που προβάλλεται ως μέτρο αντιμετώπισης της παραβατικότητας, φαίνεται απαραίτητο και από τον υπουργό ώστε να διαφυλαχθεί η συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η κράτηση στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου στη δευτεροβάθμια, όταν προσφεύγει κάποιος για να πάρει το άσυλο.

Αξίζει κανείς να σταθεί και στο σχόλιο κατά τη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση για το προσφυγικό και τα νησιά στις 24 Οκτωβρίου του Γ. Μουζάλα, όπου σχετικά ανέφερε: «Δεν απέκρυψα ποτέ από τη Βουλή ότι τα κλειστού τύπου κέντρα λειτουργούσαν. Και μεταναστευτικό χωρίς κλειστού τύπου κέντρα δεν μπορεί να γίνει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey