Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με το βραβείο Νάνσεν

Βραβεύτηκε η Έφη Λατσούδη

05/10/2016 - 14:18

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν στην Έφη Λατσούδη από τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο και στον Κωνσταντίνο Μητράγκα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

 

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν στην Έφη Λατσούδη από τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο και στον Κωνσταντίνο Μητράγκα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Οι δύο εθελοντές τιμήθηκαν για το εξαιρετικό έργο που προσέφεραν μέσα στο 2015, βοηθώντας χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα: έσωσαν ζωές κατά τη διάρκεια επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών και έδωσαν στους πιο ευάλωτους ένα ασφαλές καταφύγιο μόλις έφταναν στη στεριά.

Κάθε νικητής θα λάβει το αναμνηστικό μετάλλιο Νάνσεν και ένα χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που θα συμπληρώνει το έργο τους.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέδωσε το μετάλλιο Νάνσεν στους νικητές και ανέφερε στην ομιλία του: «Κάθε φορά που βλέπω απλές και αυθόρμητες πράξεις ανθρωπιάς και συμπόνιας από καθημερινούς ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες επαναβεβαιώνεται η πίστη μου ότι όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα.

Οι ηρωικές ανθρωπιστικές προσπάθειες της Έφης και του Κωνσταντίνου αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της αλληλεγγύης που υπερβαίνει τη μισαλλοδοξία και επικεντρώνεται στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, στην επούλωση της καρδιάς και στην ανακούφιση της ψυχής».

 

Η Ε. Λατσούδη

Η Έφη Λατσούδη είναι μια από τους δημιουργούς του ανοιχτού χώρου φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ, που μετατράπηκε το 2012 σε ασφαλές καταφύγιο για ευάλωτους πρόσφυγες με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε περίπου 600 πρόσφυγες τη μέρα, παρά τη χωρητικότητά του για μέχρι 150 άτομα. Από το 2012, ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ έχει προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 30.000 πρόσφυγες.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί μια αναγνώριση της συνειδητής απόφασης που έχουμε πάρει να φροντίζουμε για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ευάλωτων ανθρώπων που έφτασαν στη Λέσβο αλλά και για την αξιοπρέπεια όσων δεν τα κατάφεραν να φτάσουν», είπε η Έφη Λατσούδη, μόλις παρέλαβε το βραβείο. «Θρηνήσαμε μαζί με τόσες πολλές μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους. Η δραματική αύξηση των θανάτων το 2015 ήταν ένας εφιάλτης, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Όλα αυτά που έχουμε πετύχει με την αλληλεγγύη θα πρέπει να τα υπερασπιστούμε τώρα. Μαζί θα δείξουμε επιμονή και θα συνεχίσουμε», είπε.

 

Το βραβείο Νάνσεν

Εδώ και πάνω από 60 χρόνια, το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. έχει τιμήσει όσους έχουν δείξει εξαιρετική αφοσίωση στο προσφυγικό ζήτημα. Οι φετινοί νικητές τιμήθηκαν σε μια τελετή βράβευσης που περιελάμβανε ομιλίες, ποίηση, χορό και μουσικές παραστάσεις από τον Σενεγαλέζο τραγουδιστή Baaba Maal, τη νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης Slam του 2015 Emi Mahmoud, τους επαγγελματίες χορευτές «Grey People» και τη Lyse Doucet, διεθνή ανταποκρίτρια του BBC.

Στους νικητές του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν περιλαμβάνονται διάσημοι αλλά και πιο αφανείς ήρωες: η Eleanor Roosevelt, η Graça Machel και ο Luciano Pavarotti είναι μερικοί από τους πιο αναγνωρίσιμους βραβευθέντες, αλλά υπάρχουν και αξιοθαύμαστοι αφανείς ήρωες, όπως ο Κωνσταντίνος Μητράγκας και η Έφη Λατσούδη, που αφοσιώθηκαν στην καταπολέμηση των αδικιών που βιώνουν οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι: unhcr.org/Nansen και www.nansen.gr.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey