Γιατί δεν έγινε υποστολή της σημαίας - Τι απαντά ο Στρατός

Η παραπληροφόρηση παίρνει μπάλα και τον εθνικό ύμνο

20/09/2016 - 14:31

«Θα μας ισλαμοποιήσουν», «Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας», «Η Λέσβος είναι ελληνική» και άλλα τέτοια γλωσσικά συνθήματα κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα εναντίον των «λάθρο», όπως αποκαλούν συγκεκριμένοι κύκλοι της ακροδεξιάς, εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Θα μας ισλαμοποιήσουν», «Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας», «Η Λέσβος είναι ελληνική» και άλλα τέτοια γλωσσικά συνθήματα κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα εναντίον των «λάθρο», όπως αποκαλούν συγκεκριμένοι κύκλοι της ακροδεξιάς, εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Ο λόγος είναι ότι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη υποστολή της ελληνικής σημαίας. Αυτό είναι το γεγονός. Το τι ειπώθηκε σχετικά με αυτό και κυκλοφόρησε σε δεκάδες ιστοσελίδες, είναι κι αυτό που καλλιέργησε ένα κλίμα ξενοφοβικό και επισφραγίστηκε με την καπηλεία για άλλη μια φορά, του εθνικού μας ύμνου, προχτές Κυριακή.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, οι διαμένοντες στη Λέσβο, είθισται κάθε Κυριακή πρωί στη Μυτιλήνη, να γίνεται από στρατιωτικό άγημα η έπαρση της σημαίας και κάθε απόγευμα η υποστολή της -σε ανάμνηση του αγήματος του Παύλου Κουντουριώτη που απελευθέρωσε τη Λέσβο το 1912.

Όμως στις 11 του μηνός το απόγευμα, δεν έγινε η υποστολή. Δυστυχώς. Και τολμώ να εκφράζομαι έτσι γιατί η κίνηση αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιούς κύκλους, που διατυμπάνιζαν επί εφτά μέρες, ότι δεν έγινε η καθιερωμένη τελετή γιατί «υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ λαθρομεταναστών και της λιμενικής Αστυνομίας». Και έδιναν και έπαιρναν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι τοπικές Αρχές «φοβούνται τους λάθρο» και καλούσαν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να υπερασπιστούμε την ελληνικότητά μας.

Και πράγματι την περασμένη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, πλήθος Μυτιληνιών παρευρέθηκαν το απόγευμα απέναντι από την πλατεία Σαπφούς, για να πουν τον εθνικό ύμνο και να ενισχύσουν τον πατριωτισμό τους. Φυσικά, αυτό συνέβαινε από απλούς πολίτες στο παρελθόν που έστεκαν όρθιοι και τραγουδούσαν μαζί με το στρατό, τον εθνικό ύμνο.

Δεν πρόκειται όμως περί τέτοιου πράγματος. Αλλά για μια υποκινούμενη παράσταση εθνικοπατριωτισμού με ξενοφοβικά χαρακτηριστικά, που εννοεί ξεκάθαρα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο απειλούν να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα.

 

Ναζιστικός χαιρετισμός

Απέναντι των αγανακτισμένων πατριωτών στάθηκαν περίπου 20 άτομα, τα περισσότερα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ οι παρευρισκόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες έστεκαν όρθιοι κάνοντας με τα δάχτυλά τους, το σήμα της ειρήνης. Η Αστυνομία επενέβη, ώστε να μην λιντσάρουν οι «πατριώτες» τους αντιεξουσιαστές.

Δεν έλειψαν και ναζιστικοί χαιρετισμοί από μερίδα των «πατριωτών», που κάθε άλλο σχετίζονται με το εθνικό μας φρόνημα και τη δική μας πατρίδα. Άραγε αυτοί οι ίδιοι που ύψωσαν το χέρι τους, όπως οι Ναζί, και παρουσιάζονται ως πατριώτες, θα βρίσκονται το ερχόμενο Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην εκδήλωση του Δήμου Λέσβου, για να δουν τη συμβολική διαδρομή από το παλιό κτήριο της Γκεστάπο, έως τα «Μπλόκια» και τα Τσαμάκια, όπου εκτελέστηκαν από τους Ναζί, 42 συμπατριώτες μας;

 

Γιατί δεν έγινε η υποστολή

Για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, επισημαίνουμε, επαναλαμβάνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» την περασμένη εβδομάδα, όπου οι συντάκτες του για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ήταν παρόντες στις διαδηλώσεις των προσφύγων. Αυτές έγιναν την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, και όχι την Κυριακή όπως διαδίδεται.

Τι λέει ο Στρατός; Επικοινωνήσαμε με το διευθυντή του 7ου Στρατολογικού Γραφείου της 98 ΑΔΤΕ, Χρήστο Δεληβή, και μας εξήγησε ότι: «Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, το Λιμεναρχείο μάς ειδοποίησε να μην προχωρήσουμε στην υποστολή της σημαίας γιατί στο Τελωνείο έχει πρόσφυγες που διαμαρτύρονται και ενδεχομένως να γίνουν επεισόδια και να επεκταθούν και στην πόλη». Ρωτήσαμε πώς και ελήφθη αυτή η απόφαση και μας απάντησε ότι: «Εφόσον το Λιμεναρχείο δεν μπορούσε να εγγυηθεί το τι θα συνέβαινε, οφείλαμε να υπακούσουμε».

Δεν είναι λοιπόν ότι έγιναν διαδηλώσεις στο χώρο της πλατείας Σαπφούς, αλλά ελήφθη μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση του Λιμεναρχείου, ώστε ο Στρατός να μην προχωρήσει στην καθιερωμένη υποστολή της σημαίας. Αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε υπό τις συνθήκες που σημειώνουμε, έτσι το εκτίμησαν οι υπεύθυνοι του Λιμεναρχείου και της στρατιωτικής διοίκησης, για να μη γίνει η υποστολή της σημαίας. Αυτή η εξέλιξη όμως έγινε αντικείμενο παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης από διάφορους κύκλους, που θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας και πανικού στην κοινή γνώμη για τους δικούς τους λόγους.

 

«Αντιφασίστες»:

«Θα παραμείνουμε πολιτισμένοι»

 

Ομάδα πολιτών που αυτοαποκαλούνται «αντιφασίστες», και παρευρίσκονταν την Κυριακή στην πλατεία Σαπφούς, σε κείμενο με τίτλο «Θα παραμείνουμε πολιτισμένοι άνθρωποι», αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Οι κάτοικοι της Μόριας φαίνεται να στοχοποιούν και να αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση ως υπαίτια για την υποβάθμιση της ζωής τους, ενώ φαίνεται να ζητάνε το αυτονόητο: Να μην γεμίζει μια φυλακή με εξαθλιωμένους ανθρώπους και να μην αναπαράγονται εσαεί οι συνθήκες εκείνες που αναπόφευκτα δημιουργούν προστριβές σε τοπικό επίπεδο. Καμία ισλαμοποίηση δεν επιτελείται σε αυτό τον τόπο, μόνο ένας εφιάλτης τον οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σαν κοινωνία κανείς και καμία ποτέ να ζήσει. Όσοι μιλάνε για ισλαμοποιήσεις είναι πάντα εκείνοι που κρύβονται πίσω από το φόβο για να καταφέρουν να ηγεμονεύσουν πάνω σε αυτόν, όπως τα ελάχιστα ψευτοπαλίκαρα που περίμεναν να έχουν την αστυνομία με τις ασπίδες παρατεταγμένες ενάντια στην αντιφασιστική συγκέντρωση για να ξεκινήσουν το ασφαλές θεατράκι τους. Καμία σχέση με κατοίκους δεν έχουν, είναι απλά μια άναρθρη κραυγή που θα την ξεβράσει η ίδια η κοινωνία όπως γίνεται πάντα μετά το πρώτο σοκ. Και εμείς θα είμαστε εκεί».

 

Η ΝΔ για τα επεισόδια με τη σημαία

 

Η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μετατρέπει σταδιακά τη Λέσβο σε περιοχή περιορισμένης κυριαρχίας.

Και επισημαίνει ότι τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών την έχουν οι ΜΚΟ, κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού αστυνομικοί ξένων χωρών, το Λιμενικό έχει καταντήσει από την κυβέρνηση απλός θεατής των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών, εμποδίζονται οι Έλληνες αστυνομικοί να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους και απειλούνται με ΕΔΕ, που προκαλούν με αβάσιμες καταγγελίες τους, μέλη ΜΚΟ, ο δήμαρχος παραχωρεί τη χρήση - διαχείριση του Κέντρου Υποδοχής στον Καρά Τεπέ σε ΜΚΟ, η κατασκευή νέου hot spot στη Λέσβο επιδιώχθηκε να γίνει εν κρυπτώ.

 

«Εμπόδισαν οι μετανάστες»

Υιοθετώντας την παραπληροφόρηση των ημερών, η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ αναφέρει: «Το ποτήρι τελικά ξεχείλισε για τον λεσβιακό λαό, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε με τις πράξεις της, το δικαίωμα στους “αλληλέγγυους” και στους παράτυπους μετανάστες να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας, σε ένα παραμεθόριο νησί όπως είναι η Λέσβος». Και πρόσθεσε: «Ευτυχώς εκατοντάδες αγανακτισμένοι Μυτιληνιοί, που φυλάνε σύνορα χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην προκυμαία να προστατεύσουν την τελετή υποστολής της Σημαίας μας. Είχαμε προειδοποίηση στην τελευταία ανακοίνωση μας, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις του Λεσβιακού λαού, γιατί βλέπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις αριστερές του ιδεοληψίες σε κυβερνητικό έργο. Δυστυχώς με τη συνδρομή των ΑΝΕΛ και των εκπροσώπων τους στη τοπική αυτοδιοίκηση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey