Παρά τις αποτροπές της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

14/09/2016 - 13:54

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στη Λέσβο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαμένουν συνολικά 5.660 πρόσφυγες σε διάφορες δομές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια αντοχής των 3.500 ατόμων που προβλέπεται από τις προδιαγραφές τους, ενώ χτες το πρωί σημειώθηκαν 143 νέες αφίξεις.

 

Ξεπέρασαν τους 60.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στη Λέσβο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαμένουν συνολικά 5.660 πρόσφυγες σε διάφορες δομές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια αντοχής των 3.500 ατόμων που προβλέπεται από τις προδιαγραφές τους, ενώ χτες το πρωί σημειώθηκαν 143 νέες αφίξεις.

Συγκεκριμένα, 60.042 άτομα παραμένουν στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 183 είναι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο στα νησιά. Πλέον ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 13.171, αυτοί που φιλοξενούνται σε δομές της βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε 16.425, οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα σε 2.387 και στη νότια Ελλάδα σε 246.

Από τα στοιχεία έκθεσης της τουρκικής ακτοφυλακής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα προκύπτει ότι από την αρχή της χρονιάς υπήρξαν 666 παρεμβάσεις και 29.580 επιστροφές, ενώ αντίστοιχα σε όλη τη διάρκεια του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες ροές προς τα νησιά υπήρξαν μόλις 1.376 παρεμβάσεις της τουρκικής ακτοφυλακής και 51.996 επιστροφές.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία επιθυμεί να δείξει ότι, μετά τη συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόρθωσε να ελέγξει τις ροές προσφύγων. «Η μάχη τελικά δίνεται στην τουρκική ενδοχώρα, όπου και το τουρκικό κράτος μπορεί να ελέγξει τις ροές κυρίως μεταναστών που φτάνουν στην Τουρκία από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με πολύ μικρές σε σχέση με πέρυσι ροές στα νησιά είχαμε σε πεντέμισι μήνες το 1/5 των επιστροφών στις ακτές απ’ ό,τι είχαμε σε τρεις μήνες. Οπότε, αν κάνεις καλά τη δουλειά σου στην ακτή, δεν υποχρεώνεσαι να κυνηγάς κανέναν στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρώτιστα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών στον οποίο τέθηκε υπόψη η έκθεση της τουρκικής ακτοφυλακής.

 

Υπό παραίτηση ο Οδ. Βουδούρης

Υπό παραίτηση δηλώνει ότι βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδυσσέας Βουδούρης, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Ο κ. Βουδούρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Ο Οδυσσέας Βουδούρης ανέλαβε τη θέση τού γενικού γραμματέα τον Απρίλιο στην ομώνυμη Γενική Γραμματεία που τότε συστάθηκε με το νόμο 4375/2016. Ωστόσο, έκτοτε δεν έχει επισήμως αναλάβει αρμοδιότητες, εφόσον ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός με έγγραφό του προς το γραφείο του γενικού γραμματέα στις 3 Αυγούστου ζητά από τον Οδυσσέα Βουδούρη να τον ενημερώνει για κάθε του απόφαση ώστε να τις εγκρίνει έως την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

 

Δεν συνεργάζονται...

Ο κ. Βουδούρης στις 8 Σεπτεμβρίου, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, με επιστολή του προς τον υπουργό τον ενημερώνει για την κρισιμότητα της κατάστασης στο προσφυγικό, καθώς μια σειρά ενεργειών που ορίζει η νομοθεσία, όπως η διοικητική δομή των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, έχουν κολλήσει εξαιτίας του ότι δεν έχει επισήμως αρμοδιότητες η Γενική Γραμματεία και ο ίδιος προσωπικά.

«Αγαπητέ Γιάννη, σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη χώρα μας συνολικά…», επισημαίνει.

Κατόπιν τούτων, όταν δηλαδή δεν υπάρχει καμιά συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων για τη διαχείριση του προσφυγικού κυβερνητικών παραγόντων στο κατεξοχήν εμπλεκόμενο Υπουργείο, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί υπάρχει αυτή η αδράνεια που είναι εξοργιστική απ’ όλους τους εμπλεκόμενους που έχουν ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey