FOLLOW US

Κοινωνία

  • Άλλη μια έκκληση από τη «Συνύπαρξη»

Τα μέλη της «Συνύπαρξης», προσδοκώντας στην ευαισθησία και στα ανθρωπιστικά αισθήματα των πολιτών, κυρίως όμως απευθυνόμενα στις αρμόδιες Αρχές, επανέρχονται στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, που διαβιούν φυλακισμένα στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Τα μέλη της «Συνύπαρξης», προσδοκώντας στην ευαισθησία και στα ανθρωπιστικά αισθήματα των πολιτών, κυρίως όμως απευθυνόμενα στις αρμόδιες Αρχές, επανέρχονται στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, που διαβιούν φυλακισμένα στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Περίπου 130 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 11 - 17 ετών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αγόρια, παραμένουν έγκλειστα (24 ώρες το 24ωρο) σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κέντρου της Μόριας, που προσιδιάζουν περισσότερο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, λέει η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι κάποια απ’ αυτά βρίσκονται εκεί από τον Απρίλιο και περίπου 40 από το Μάιο.

«Όσο κι αν κατανοεί κανείς τους λόγους που η νομοθεσία μας και οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν για την προστασία τους (από κάθε είδους εκμετάλλευση, τράφικινγ κ.λπ.) τον εγκλεισμό των ασυνόδευτων παιδιών, η παρατεταμένη παραμονή εκεί δημιουργεί συνθήκες διαβίωσης πραγματικά αφόρητες. Τα παιδιά, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία προοπτική, παρουσιάζουν κακή ψυχολογία και αρνητισμό, πολλά δε από αυτά βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης», επισημαίνει.

 

Η συμβολή των ΜΚΟ

Η «Συνύπαρξη» εκθειάζει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δημιούργησαν ξενώνες, όπου φιλοξενούν σε καθεστώς επιτήρησης μερικές δεκάδες παιδιών, καθώς, αν δεν υπήρχαν, τα έγκλειστα παιδιά θα ήταν πολύ περισσότερα. Μολονότι τελευταία έχουν περιοριστεί οι μεταναστευτικές ροές, στις βάρκες που αποβιβάζονται σποραδικά πια στο νησί υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία μετά την καταγραφή τους οδηγούνται στους ειδικούς χώρους του κέντρου της Μόριας, γι’ αυτό και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους.

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» το τελευταίο τετράμηνο, σε συνεννόηση και με άδεια των Αρχών, διοργανώνουν τακτικές εβδομαδιαίες εξόδους κατά ομάδες (των 20 περίπου παιδιών κάθε φορά), δύο πρωινές για μπάνιο και τρεις απογευματινές για βόλτα, προσφέροντάς σ’ αυτά λίγες ώρες χαράς, ελευθερίας και κεράσματα που στερούνται. «Όμως οι δράσεις αυτές είναι ανεπαρκείς, ανακουφίζουν κάπως, αλλά ελάχιστα συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων των παιδιών. Είναι πραγματικά λυπηρό που, ενώ τα παιδιά δείχνουν χαρούμενα και ανέμελα κατά τις εξόδους, μόλις επιστρέψουν στη Μόρια και κλείσουν πίσω τους οι σύρτες και οι κλειδαριές των θαλάμων, απομονώνονται, κλαίνε, συχνά δε προβαίνουν σε πράξεις βίας, εκτονώνοντας τις εφηβικές τους ανησυχίες», επισημαίνει.

 

«Άμεσα λύση»

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» απευθύνουν έκκληση στις Αρχές, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε κάθε αρμόδιο φορέα, να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους απ’ το κέντρο προσφύγων - μεταναστών της Μόριας.

Σε ό,τι αφορά την τοπική κοινωνία, υπενθυμίζουν το πείραμα πριν από μερικά χρόνια με τον ξενώνα ανήλικων της Αγιάσου, όπου η παραμονή εκεί των παιδιών κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν δημιούργησε, όταν δε ενηλικιώθηκαν μπόρεσαν να ενταχθούν ομαλά και να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία, αποφεύγοντας να γίνουν αλήτες η «βαποράκια» σε όποιο τόπο κι αν έζησαν μετά. Ζητά λοιπόν η «Συνύπαρξη» από τους συμπολίτες μας, με αφορμή πρόσφατες αντιδράσεις σε κάποια χωριά, να δείξουν ανθρωπισμό στα ανήλικα ασυνόδευτα της Μόριας κι απ’ αυτούς που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να τα συνδράμουν, έστω την κατανόηση και την ανοχή τους.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top