Καταργούνται και τα δέκα άμισθα υποθηκοφυλακεία στα χωριά και αυτό της Μύρινας

Συγχωνεύονται σε ένα για όλο το νομό Λέσβου

08/07/2016 - 14:48

Ακολουθώντας την πεπατημένη της συγχώνευσης των δημόσιων υπηρεσιών, που θέλει να δημιουργείται μια υπηρεσία σε κάθε νομό, όπως και στην περίπτωση με τις οικονομικές εφορείες, η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας.

Ακολουθώντας την πεπατημένη της συγχώνευσης των δημόσιων υπηρεσιών, που θέλει να δημιουργείται μια υπηρεσία σε κάθε νομό, όπως και στην περίπτωση με τις οικονομικές εφορείες, η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, στο νομό Λέσβου δημιουργείται ένα έμμισθο υποθηκοφυλακείο, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα προϋφιστάμενα υποθηκοφυλακεία της Λέσβου και της Λήμνου. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου αναφέρει πως συστήνεται έμμισθο υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιάσου, Καλλονής, Μανταμάδου, Παπάδου, Πλωμαρίου, Μύρινας Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου.

Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μέχρι σήμερα στο νομό. Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο θα είναι δημόσια υπηρεσία, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε κτηματολογικό γραφείο. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 397 υποθηκοφυλακεία και στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστούν σε 56. Για τη στελέχωση των έμμισθων υποθηκοφυλακείων, είτε υφιστάμενων είτε νέων, θα δημιουργηθούν 700 οργανικές θέσεις. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν σε κάθε υποθηκοφυλακείο θα προσδιοριστεί με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ένα μέρος των θέσεων θα καλυφθούν από τους άμισθους υποθηκοφύλακες που θα μείνουν χωρίς εργασία με το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν τα υποθηκοφυλακεία μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία, οι υπάλληλοί τους θα μεταφερθούν σε υπηρεσίες του Υπουργείου δικαιοσύνης (π.χ. δικαστήρια).

 

Αντιδράσεις από τη Λήμνο

Η επικείμενη κατάργηση του υποθηκοφυλακείου της Μύρινας, που καλύπτει όλο το νησί και τον Άη Στράτη, προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και της υποθηκοφύλακα της Λήμνου. Σε σχετική επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων υποστηρίζουν:

«Η περίπτωση της Λήμνου είναι κραυγαλέο παράδειγμα της αστοχίας της ρύθμισης, χαρακτηριστικό της αντίθεσης με το σκοπό που θα ήθελε ο νομοθέτης, σύμφωνα με την κοινή λογική. Έστω ότι έχει γίνει η μεταφορά του αρχείου νησιού σε άλλο νησί (π.χ. Λήμνος και Μυτιλήνη ή Αμοργός και Νάξος ή Κάρπαθος και Ρόδος κ.λπ.) και πρόκειται να μεταβιβαστεί ακίνητο από συναλλασσόμενους στη Λήμνο.

Ποιος θα ελέγξει την εικόνα ακινήτου του μεταβιβάζοντος στο υποθηκοφυλακείο προ της μεταβιβάσεως; Πότε θα καταχωρηθεί η μεταβίβαση; Αν στις τρεις μέρες, που είναι το συντομότερο δυνατόν να μεταφερθεί οποιοδήποτε έγγραφο από Λήμνο σε Μυτιλήνη, συμβεί οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό, ποιος διασφαλίζει το νέο ιδιοκτήτη;

Η Λήμνος είναι δυστυχώς για εμάς σε χειρότερη θέση από όλα τα νησιά (και φυσικά δεν συγκρίνουμε με τα υποθηκοφυλακεία της ηπειρωτικής Ελλάδας), λόγω της κάκιστης συγκοινωνιακής σύνδεσης με τη Μυτιλήνη. Γιατί έγγραφα που αφορούν το νησί να «ξενιτεύονται», ποιο δημόσιο συμφέρον προάγεται;»

Στην περίπτωση της Λήμνου, έχουμε την περίπτωση ενός κραυγαλέου παραλογισμού, που συνεχίζεται παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων του νησιού. Όμως σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και για τους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων θα υποχρεωθούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ως και 90 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του νέου έμμισθου υποθηκοφυλακείου της Μυτιλήνης. Αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο πότε θα συσταθεί, πώς θα στελεχωθεί, πού θα στεγαστεί και πώς θα λειτουργήσει. Τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που γνώριζαν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ως σήμερα, διότι στη νέα υπηρεσία θα συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος αρχειακού υλικού και υποθέσεων που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey