Τρεις νέες βάρκες το Σαββατοκύριακο

Ανησυχία για νέο προσφυγικό κύμα

14/06/2016 - 14:17

Ανησυχία προκαλεί στις τοπικές αρχές, η κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες μέρες. Το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής, έφτασαν τρεις βάρκες στις ακτές του νησιού, δημιουργώντας ερωτηματικά για ένα νέο «κύμα» αφίξεων, αν και θα πρέπει να παρατηρηθεί πρώτα αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ανησυχία προκαλεί στις τοπικές αρχές, η κινητικότητα προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες μέρες. Το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής, έφτασαν τρεις βάρκες στις ακτές του νησιού, δημιουργώντας ερωτηματικά για ένα νέο «κύμα» αφίξεων, αν και θα πρέπει να παρατηρηθεί πρώτα αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Παρόλα αυτά, οι νέες αυτές αφίξεις έβαλαν τέλος σε ένα διάστημα 10 ημερών κατά το οποίο αποβιβάσθηκαν στο νησί λιγότερα από συνολικά 50 άτομα, ενώ επιπλέον προδίδουν κινητικότητα στη δύσκολη περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαίας Άσσου) απέναντι από την περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμιάς και Μολύβου. Ανώτατο στέλεχος των ελληνικών αστυνομικών αρχών, μιλώντας στο ΑΠΕ, έκανε λόγο για ανησυχητική κινητικότητα, η οποία «δείχνει πως η τουρκική πλευρά σταμάτησε να ελέγχει διόδους μεταναστών προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο».

Στο λιμάνι του Μολύβου, αποβιβάσθηκαν 60 άτομα τα οποία περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Χτες μια βάρκα με 35 άτομα έφτασε στη Σκάλα Συκαμιάς. Την ίδια ώρα ανοικτά της Μυτιλήνης, σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα με 13 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες. Στη βάρκα επέβαινε και Τούρκος διακινητής, ο οποίος και συνελήφθη.

Σύμφωνα με τη νεότερη καταγραφή, χτες το πρωί, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα έφτασε τους 57.141. Με βάση αυτά τα στοιχεία, καταγράφηκαν 212 νέες αφίξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου παραμένουν 8.430 άτομα και 3.488 συνολικά στη Λέσβο.

Δράσεις στη Λέσβο από την Ύπατη Αρμοστεία, το Δήμο Λέσβου και τις ΜΚΟ
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσοι ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων. Φετινό επίκεντρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είναι η Λέσβος.

Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 16 Ιουνίου, συμπεριλαμβάνουν το «Δέντρο Αλληλεγγύης», όπου οι παρευρισκόμενοι θα μοιραστούν ευχές ελπίδας και μηνύματα μνήμης γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή. Τα εγκαίνια του «Δέντρου» θα γίνουν το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 4.30 το απόγευμα στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης. Νωρίτερα, την Πέμπτη θα εγκαινιαστεί η έκθεση της Νόρα Άμποβα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, ενώ στις 20 του μηνός θα ανεβούν παραστάσεις με θέμα «Γνωρίζοντας την Οδύσσεια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey