Κραυγή Στ. Μυρογιάννη από τον Καρά-Τεπέ για το προσφυγικό:

«Προχωρήστε τις αιτήσεις!»

10/06/2016 - 13:56

Δύο μήνες σε αναμονή και με αβέβαιο το μέλλον τους παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ευάλωτες ομάδες στον Καρά Τεπέ, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του για άσυλο. Κραυγή αγανάκτησης βγάζει ο διευθυντής του Καρά Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, γιατί καθημερινά τον ρωτά ο κόσμος τι μέλλει γενέσθαι και δεν ξέρει τι να απαντήσει!

Δύο μήνες σε αναμονή και με αβέβαιο το μέλλον τους παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ευάλωτες ομάδες στον Καρά Τεπέ, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του για άσυλο. Κραυγή αγανάκτησης βγάζει ο διευθυντής του Καρά Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, γιατί καθημερινά τον ρωτά ο κόσμος τι μέλλει γενέσθαι και δεν ξέρει τι να απαντήσει!

Συνολικά 885 πρόσφυγες και οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο το διάστημα των δύο μηνών που περιμένουν οι άνθρωποι. Κι εγώ δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα! Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να μετακινηθούν στη Γερμανία, τη Σουηδία και αλλού. Έχουν οικογένειες πολλοί από δω που τους περιμένουν στην Ευρώπη. Δεν μπορώ όμως με τίποτα να το λύσω. Είναι θέμα της Επιτροπής Ασύλου, της Αστυνομίας, των Αρχών», μας είπε.

«Δεν ξέρω τι να πω!»

«Γιατί δεν δίνετε χαρτιά; Τι κάνετε με τις συνεντεύξεις, τις αιτήσεις για άσυλο και επανεγκατάσταση. Προσπαθώ και το λέω σε όποιον γνωρίζω κάθε μέρα, το επισημαίνω. Είναι τεράστιο πρόβλημα και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση», μας είπε και μοιράστηκε στο «Ε» την αγωνία του: «Πόσο ακόμα θα μείνουν εδώ; Ας μας πουν ακριβώς. Αν έρθει κάποιος και μου πει "Ξέρεις, Σταύρο, οι άνθρωποι που μένουν στον Καρά Τεπέ θα μείνουν πέντε μήνες". Εντάξει, θα πάω λοιπόν κι εγώ σε αυτούς τους ανθρώπους και θα τους εξηγήσω και θα τους πω να κάνουν υπομονή. Όμως τώρα δεν μπορώ να τους πω τίποτα!»
Από την άλλη, εξήγησε: «Ναι, είναι μια νέα συμφωνία αυτή της Ε.Ε. με την Τουρκία. Κι εμείς είμαστε μέρος αυτού του σχεδίου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αλλά είναι απαραίτητο κάποιος να σπρώξει τις διαδικασίες. Δεν μπορώ μόνος μου να λύσω όλο το ευρωπαϊκό ζήτημα. Ας κάτσουν οι υπεύθυνοι να σχεδιάσουν αυτό που πρέπει να γίνει! Δεν πάει άλλο».

Έδιωξε τους Ούγγρους!

Ακόμα και... «διπλωματικό» επεισόδιο, σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, προκλήθηκε με δημοσιογράφους της Ουγγαρίας! Ο κ. Μυρογιάννης περιγράφει χαρακτηριστικά: «Ήρθαν τις προάλλες δημοσιογράφοι από την Ουγγαρία και μου είπαν ότι ήρθαν να μας επισκεφτούν. Τους είπα ότι τους ευχαριστούμε και τους ρώτησα τι ακριβώς θέλουν. Μου απάντησαν ότι θέλουν να μπουν μέσα στον καταυλισμό για να δουν τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες μέσα».

Τι τους απάντησε; «Αν επιστρέψετε πίσω στη χώρα σας και ανοίξετε τα σύνορα, τότε, βεβαίως, όταν μας ξαναέρθετε να σας ανοίξουμε να μας επισκεφτείτε». Και συνέχισε: «Ε, συγγνώμη, θέλουν να δουν την κατάσταση εδώ, ενώ δεν έχουν φτιάξει καμία κατάσταση και καμία συνθήκη στη χώρα τους;»!

16 ΜΚΟ

Οι ΜΚΟ που δρουν αυτήν τη στιγμή στον Καρά Τεπέ είναι 16 συνολικά, μεταξύ των οποίων οι «IRC», «Save the Children», «Samaritan Purse», (Διεθνής) «Ερυθρός Σταυρός», «Action Aid», «Praksis», «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Mdm», «Human Appeal», «Μετάδραση», «Oxfam», «Because We carry», «Movement of the ground», «Caritas», «Lifeguard Hellas». Κάθε μέρα, εκτός ραμαζανιού, βρίσκονται στο κέντρο 25 εργαζόμενοι των ΜΚΟ. «Χρειαζόμαστε κι άλλο προσωπικό. Η δύναμη αυτών των ανθρώπων είναι οι εργαζόμενοι, όχι ο εξοπλισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το αν υπάρχουν συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων, τόνισε: «Υπάρχουν προβλήματα, αλλά ενδο-οικογενειακά κάποιες φορές, όχι όμως σοβαρά. Δεν μπορώ αυτούς που αγανακτούν να τους διώξω. Προσπαθώ να τους βοηθήσω και να τους εξηγήσω, γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν. Έχω προσωπική επαφή μαζί τους. Για κάθε πρόβλημα έχουμε τις οργανώσεις που προσπαθούν. Αν δεν είναι ικανοποιημένοι, τους λέω να έρθουν να μου το πουν και να το λύσουν, όμως χάρες δεν κάνω. Κι αυτό το ξέρουν όλοι».

Ακόμα και κολύμβηση!

Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ υπάρχει πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων στον καταυλισμό για τους φιλοξενούμενους. Από τις 9 έως τις 11 προσφέρονται μαθήματα Αγγλικών, από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι Γερμανικών, από τις 12 έως τη 1 Ελληνικών, από τη 1 έως τις 2 το μεσημέρι Γαλλικών. Από τις 2 έως τις 4 το απόγευμα υπάρχει διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση. Από τις 4 το απόγευμα έως τις 6 υπάρχουν δραστηριότητες για γυναίκες και μωρά. Από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα έχει αθλητικές δραστηριότητες. «Υπάρχει ειδικός γυμναστής. Υπάρχει πρόγραμμα κολύμβησης από πιστοποιημένους ναυαγοσώστες της "Lifeguard Hellas". Οι ναυαγοσώστες πηγαίνουν τα παιδιά και τις γυναίκες στην παραλία και τους μαθαίνουν κολύμβηση. Αυτό που ζήτησα εγώ από τους ναυαγοσώστες είναι να δείξουν στα παιδιά ότι η θάλασσα δεν είναι μόνο τραγωδία, δεν είναι κακή ή τέρας που τρώει ανθρώπους. Και πρέπει να ξέρουν ότι η θάλασσα συνδέει ανθρώπους και κουλτούρες».
Κάθε βράδυ στις 8.30 προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες, ενώ στην περίοδο του ραμαζανιού κάθε βράδυ προβάλλονται ειδικές ταινίες στα Αραβικά, τα Φαρσί και σε άλλες γλώσσες για όλους τους ανθρώπους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί συμβάλλουν στη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό του προγράμματος, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «που έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα και παίζει με τα παιδιά, που ενθουσιάζονται».

Κάθε απόγευμα οι έφηβοι πρόσφυγες το ρίχνουν στο ποδόσφαιρο!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey