«Η ανοχή πια είναι συνενοχή…»!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό

09/06/2016 - 17:27

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες στα νησιά μας, σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι του Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό τις τελευταίες ημέρες στα νησιά μας, σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι του Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή τους.
«Συμπλοκές και επεισόδια παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά στα κέντρα κράτησης στη Λέσβο, Σάμο και Χίο. Η κατάσταση που επικρατεί μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι αδιέξοδη και υπάρχει αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος από την Ελληνική Πολιτεία. Δυόμιση μήνες μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η προσφυγική κρίση στα νησιά μας αντί να αποκλιμακώνεται, επιδεινώνεται, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις προοιωνίζονται ακόμη πιο ζοφερό μέλλον. Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες εγκλωβισμένοι/ες ανάμεσα στον κίνδυνο επαναπροώθησης στην Τουρκία και τις βραδύτατες και δύσκαμπτες διαδικασίες για άσυλο ή μετεγκατάσταση. Η δέσμευση από το Σεπτέμβριο του 2015 για μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. υλοποιείται με το σταγονόμετρο. Απόγνωση, φόβος, αβεβαιότητα κυριαρχούν στους καταυλισμούς και τους χώρους φιλοξενίας κράτησης».

 

Κάλεσμα στην κοινωνία
Οι Οικολόγοι αναφέρονται και στα πρόσφατα γεγονότα στη Χίο με τις βίαιες πράξεις ακροδεξιών κατά προσφύγων και αλληλέγγυων, καυτηριάζοντας την «ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων», που αποτελούν «όνειδος για τη δημοκρατική παράδοση των νησιών μας». Και καταλήγουν με ένα κάλεσμα στις κοινωνίες των νησιών να αντισταθούν στα ρατσιστικά καλέσματα και να προστατεύσουν την συνοχή των κοινωνιών των νησιών μας έναντι των κοινωνικών αυτοματισμών που προωθούν και υποδαυλίζουν συγκεκριμένες ακροδεξιές δυνάμεις. «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου ώστε να μπορέσει η κατάσταση να αποσυμπιεστεί. Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Ελληνική Αστυνομία να ενεργήσουν άμεσα για την προστασία των κατοίκων των νησιών μας και των προσφύγων με τη σύλληψη όσων προχωρούν σε εκδηλώσεις βίας, υποδαυλίζουν πάθη με ρατσιστικά κίνητρα. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η ανοχή δηλώνει συνενοχή…» καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey