Μιλούν στο «Ε» για το προσφυγικό, τις κλοπές και την κατάσταση που βιώνουν με λίγο φόβο, λίγο χιούμορ αλλά και με κατανόηση

Οι Μοριανοί τα λένε όλα!

03/06/2016 - 14:43

Το θέμα του χωριού στα καφενεία και στα σοκάκια της Μόριας είναι τα κρούσματα κλοπών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά και οι εντάσεις εντός του Κέντρου Κράτησης και το πώς επηρεάζει ο εγκλωβισμός των χιλιάδων ανθρώπων το χωριό και την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το θέμα του χωριού στα καφενεία και στα σοκάκια της Μόριας είναι τα κρούσματα κλοπών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες αλλά και οι εντάσεις εντός του Κέντρου Κράτησης και το πώς επηρεάζει ο εγκλωβισμός των χιλιάδων ανθρώπων το χωριό και την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το «Ε» χτες το πρωί μίλησε με τους Μοριανούς αλλά και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Τρακέλλη, επιχειρώντας να διαπιστώσει και να προσπαθήσει να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. Εξάλλου, νέα συνέλευση για το θέμα έχουν οι κάτοικοι, απευθυνόμενοι και στους αυτοδιοικητικούς φορείς, αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα.


Ο Νικόλας Τριανταφύλλου

Πάντως, οι απόψεις των κατοίκων του χωριού διίστανται. Από τη μια κάποιοι σκιαγραφούν την κατάσταση ως θρίλερ, άλλοι επισημαίνουν ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι να νιώθουν ανασφαλείς αλλά συνιστούν ψυχραιμία, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που κάνουν λόγο για… υπερβολές και χρυσαυγίτες! Συνολικά 1.200 κάτοικοι μένουν μόνιμα στη Μόρια και πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.


Έξω από το ζαχαροπλαστείο του χωριού οι συζητήσεις ανάβουν

«Τρων’ τα κεφάλια τους, φαγώνονται!»
«Δεν τους θέλουμε! Είναι ανεπιθύμητοι», φώναζε ένας Μοριανός μιλώντας για τους μετανάστες, ο οποίος σταμάτησε το μηχανάκι του όταν μας είδε να μιλάμε με τον πρόεδρο του χωριού. Ο κ. Τρακέλλης από την πλευρά του μας είπε: «Αυτά που κάνουν αυτοί αναμεταξύ τους εμάς δεν μας αφορούν. Τρών’ τα κεφάλια τους, τσακώνονται και κανείς δεν ξέρει γιατί φαγώνονται.

Παρ’ όλα αυτά, το Κέντρο Φιλοξενίας εκεί στη Μόρια είναι για χίλια άτομα. Ε, δεν μπορείς να στριμώχνεις εκεί μέσα τρεις και τέσσερις χιλιάδες κόσμο! Δεν θέλω ούτε ρατσιστικά να το λέω, ούτε τίποτα. Κρατάνε στον Καρά Τεπέ όλη την αφρόκρεμα και φέρνουν εδώ όλους τους άλλους;


Ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης

Εντάξει άνθρωποι είναι όλοι, αλλά να μην μπορείς να ανοίξεις ένα παραθύρι να πάρεις αέρα και να φοβάσαι;

Κυκλοφορούν μέσα στο χωριό ανεξέλεγκτα. Η αστυνομία σταματά έναν μετανάστη, του λέει να της δείξει το χαρτί, το δείχνει και τον αφήνει ελεύθερο! Εδώ και 15 μέρες κάθε μέρα έχουμε κρούσματα, στο ζαχαροπλαστείο και στα σπίτια. Ανοίγουν τα σπίτια, σπάνε τα τζάμια, κόβουν τις σήτες και μπαίνουν μέσα. Δεν μπορεί να έχεις έναν μπαξέ και να έρχεται ο καθένας και να κλέβει 10 κότες τη φορά. Άλλο να γίνεται μια φορά. Επιτρέπεται ένα τοπικό διαμέρισμα να μην έχει ανθρώπους να καθαρίσουν;»

«Κλέβουν κοτόπουλα και κατσίκια»
Ο Νικόλας Τριανταφύλλου μάς λέει: «Μπαίνουν στα σπίτια μέσα, τα κλέβουνε. Το πρωί στις 6 της Τετάρτης μπήκε ένας από το μονοπάτι και του φώναξε η κόρη μου τι κάνεις εδώ; Αυτός κρατούσε μια βέργα και μόλις την άκουσε έφυγε κατευθείαν, εξαφανίστηκε.

Το απόγευμα μάθαμε ότι πήγε σε άλλο σπίτι μέσα και το έκανε άνω κάτω. Κατσίκια, πρόβατα, κοτόπουλα, τα πάντα κλέβουν από την αρχή που ήρθαν. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα και φοβόμαστε». Στο καφενείο μπήκε εντωμεταξύ μια κυρία που χαριτολογώντας μεν, αλλά με νόημα, φώναζε στους πελάτες της να μη λένε... «χρυσαυγίτικα»!

«Δεν μπορεί ο κόσμος να βγει όξω. Φωτιές βάζειν, όλα τα κάνειν. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους αθρώπ’. Αθρώπ’ είναι κι αυτοί, αθρώπ’ είμαστε κι εμείς. Αλλά φυλαγόμαστε να μην κοιμηθούμε. Μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Εγώ στο σπίτι έχω δυο ραβδιά που κοιμάμαι και φοβάμαι να πλαγιάσω. Κάθε μέρα έχουμε και νέα κρούσματα», μας έλεγαν στο καφενείο με τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά μας ο Νίκος Χατζηγιάννης, ο Βασίλειος Κοκκινέλλης και ο κ. Στρατής.

«Τα φουσκώνεν οι Χρυσαυγίτες!»
Όπως και ο Παναγιώτης Μπουρέκας, που μάς είπε: «Λοιπόν ακούω στις τηλεοράσεις πολλά πράγματα κι, επειδή είμαι Μοριανός, πρέπει να σας πω ότι τα πιο πολλά είναι ψέματα! Συνέβησαν γεγονότα, αλλά τα πιο πολλά τα φουσκώνειν οι Χρυσαυγίτες! Όλοι αυτοί που είδα, οι πιο πολλοί, γιατί δεν μιλάνε για τους Μοριανούς τους κλέφτες;


Έξω από το ζαχαροπλαστείο του χωριού οι συζητήσεις ανάβουν

Δεν ξέρουν δηλαδή ότι υπάρχουν και Μοριανοί κλέφτες; Σας το ανέφερε κανείς αυτό; Τι έκλεψαν οι άνθρωποι. Εντάξει, ρε παιδί, υπάρχει πρόβλημα,. Δεν πρέπει ο άλλος να μπαίνει στο σπίτι του αλλουνού. Αλλά οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα. Μαχαίρια, ακούω, κουμπούρες ακούω… Ρε είμαστε καλά; Η Χρυσή Αυγή έχει βάλει τα πλοκάμια της και τους ξέρουμε!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey