Συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών

Η νύχτα της φωτιάς στη Μόρια

03/06/2016 - 14:05

Από τις δυσκολότερες νύχτες για πρόσφυγες και αστυνομικούς ήταν αυτή της Τετάρτης, όπου η κατάσταση εκτραχύνθηκε με τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ήρθαν σε διαπληκτισμούς. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε τα ξημερώματα, ενώ χτες το πρωί όλοι οι πρόσφυγες από το Πακιστάν είχαν «μετακομίσει» εκτός του Κέντρου, καθώς, όπως μας είπαν οι αστυνομικοί, φοβόντουσαν περαιτέρω συμπλοκές με τους Αφγανούς.

Από τις δυσκολότερες νύχτες για πρόσφυγες και αστυνομικούς ήταν αυτή της Τετάρτης, όπου η κατάσταση εκτραχύνθηκε με τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ήρθαν σε διαπληκτισμούς. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε τα ξημερώματα, ενώ χτες το πρωί όλοι οι πρόσφυγες από το Πακιστάν είχαν «μετακομίσει» εκτός του Κέντρου, καθώς, όπως μας είπαν οι αστυνομικοί, φοβόντουσαν περαιτέρω συμπλοκές με τους Αφγανούς.

Δεκαπέντε ήταν οι τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς ΜΚΟ που δρουν στο χώρο.

Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών από άγνωστη αιτία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο χοτ σποτ, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου».

Το τελευταίο είναι και το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός, με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν εκεί». «Μέσα στο χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει.

Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία», έλεγαν αστυνομικοί στο ΑΠΕ και στο Στρατή Μπαλάσκα.

Η Χ. Καλογήρου
Σε απάντηση ερώτησης του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο hot spot της Μόριας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών από άγνωστη αιτία

Έχω έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Γι’ αυτό και σήμερα υπογραμμίζω την ανάγκη η πολιτεία να κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί».

 

«ΑctionAid»: «Απαράδεκτες οι συνθήκες στη Μόρια»

H «ActionAid», μετά από συνεντεύξεις με πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Μόριας, εκπροσώπους ΜΚΟ αλλά και από διαπιστώσεις από την αυτοπρόσωπη παρουσία της στο κέντρο, διαπιστώνει ότι το κενό που άφησαν οι ΜΚΟ αποχωρώντας μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν έχει καλυφθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Οι ελλείψεις είναι σοβαρές και τα προβλήματα προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς οργάνωσης.

Η «ActionAid», μετά τη συμφωνία, ανέστειλε τη δράση της στη Μόρια, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης και οι τεράστιες ανάγκες των προσφύγων ώθησαν την οργάνωση να αναβιώσει σταδιακά σχεδόν το σύνολο της δράσης της. Η διεθνής οργάνωση διαπιστώνει τεράστια έλλειψη πληροφόρησης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε είχαν άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα: «Δεν ξέρω αν έχω κάνει αίτηση ασύλου, τι σημαίνει αυτό;». Αγνοούν, επίσης, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε. και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.

Πολλοί πρόσφυγες ανησυχούν για το αν θα επιστραφούν στην Τουρκία ή αν θα έχουν τη δυνατότητα να συνενωθούν με μέλη των οικογενειών τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της 41χρονης Χάγια από τη Συρία: «Θέλω να ζητήσω από την Ευρώπη και την Ελλάδα να δείξουν ανθρωπιά. Να μας δώσουν χαρτιά. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορώ να πάω στο ανήλικο παιδί μου στη Γερμανία;»

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών προσφύγων. Ανέφεραν: «Φοβόμαστε να κινούμαστε τη νύχτα, είναι πολύ επικίνδυνα και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν ομάδες αντρών που συχνά είναι μεθυσμένοι και στέκονται μπροστά στις τουαλέτες, οπότε δεν μπορούμε να πάμε».

Η διατροφή
Η διατροφή αποτελεί, επίσης, σημαντικό πρόβλημα, λέει η οργάνωση. Οι πρόσφυγες στη Μόρια αναφέρουν ότι τις περισσότερες μέρες το γεύμα τους περιλαμβάνει σκέτο ρύζι ή πατάτες και μόνο όταν επισκέπτονται το χώρο κράτησης επίσημοι περιλαμβάνεται κρέας στα γεύματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή βρεφών.

Γυναίκες πρόσφυγες αναφέρουν: «Μας δίνουν γάλα μόνο μία φορά τη βδομάδα και τρεις πάνες την ημέρα για τα μωρά» και «Το φαγητό είναι κάθε μέρα το ίδιο και καθόλου υγιεινό. Κρουασάν, πατάτες και μακαρόνια.

Πέντε άτομα στο χώρο μας έπαθαν τροφική δηλητηρίαση τις προηγούμενες μέρες».
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατούμενων στη Μόρια είναι ελλιπής και άτομα με σοβαρές ασθένειες (όπως για παράδειγμα διαβήτη) δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή. «Αρρώστησα δύο φορές και προσπάθησα να πάω στο γιατρό, αλλά η αστυνομία δεν με άφησε. Ο γιατρός είναι στο κτήριο της υπηρεσίας ασύλου και μερικοί χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία το γιατρό για να μπουν στην υπηρεσία και να μάθουν για τις υποθέσεις τους.

Γι’ αυτό η αστυνομία δεν με άφησε».
Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών κράτησης, η «ActionAid» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το κέντρο κράτησης της Μόριας, μετατρέποντάς το σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, όπως πριν από τη ντροπιαστική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. «Καλούμε ως τότε την κυβέρνηση να λάβει το συντομότερο όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την άμεση απομάκρυνση από τη Μόρια των προσφύγων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας όπως οικογενειών και ευάλωτων προσώπων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey