Επίσκεψη Αγκραμούντ - Πληθαίνουν οι εντάσεις στη Μόρια

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες

02/06/2016 - 15:42

Καθημερινότητα πλέον έχει γίνει το σκηνικό έντασης μεταξύ προσφύγων στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, ως αποτέλεσμα της επί μακρόν παραμονής σε αντίξοες συνθήκες, χιλιάδων ατόμων, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Καθημερινότητα πλέον έχει γίνει το σκηνικό έντασης μεταξύ προσφύγων στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, ως αποτέλεσμα της επί μακρόν παραμονής σε αντίξοες συνθήκες, χιλιάδων ατόμων, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης 50 προσφύγων στο Κέντρο, μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κοινοβουλευτικικής Συνέλευσης της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ. Εργαζόμενοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, νομικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι κλήθηκαν εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας να εκκενώσουν το Κέντρο Κράτησης εξαιτίας νέων διαπληκτισμών μεταξύ των προσφύγων.

Το σκηνικό της έντασης ξεκίνησε στις 1.30 το μεσημέρι και διήρκησε έως τις 3 το απόγευμα, με 50 αρχικά πρόσφυγες να φωνάζουν ότι θέλουν άμεσα να αποχωρήσουν από το νησί και να διαμαρτύρονται.

Στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τη διαμαρτυρία, τέσσερις άνδρες της Αστυνομίας τραυματίστηκαν ελαφρά. Παραμένουν, στη Λέσβο πάντως, πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τις 20 Μαρτίου, οπότε και υπογράφηκε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη, καθώς από τη μία πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο και από την άλλη οι κάτοικοι εξακολουθούν να καταγγέλλουν παραβατικές συμπεριφορές και ζητούν να «αδειάσει» το νησί.

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την εικόνα του καταυλισμού του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ. «Ισομερή κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρώπης για το προσφυγικό ώστε να φύγουμε από την Ευρώπη των φραχτών, όπου οι λιγότεροι παλεύουν με την προσφυγική κρίση και να πάμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης», ζήτησε από τη Μυτιλήνη την οποία και επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.
 
Η επίσκεψη
Η επίσκεψη του κ. Αγκραμούντ, είχε ως στόχο την ενημέρωση για τις διαδικασίες εφαρμογής της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Επίσης, με θετικά λόγια μίλησε για τις εγκαταστάσεις της ανθρωπιστικής καθολικής οργάνωσης «Caritas Hellas», ενώ απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, που ήταν και ο πρώτος σταθμός των επισκέψεών του.
 
«Ο σκοπός της επίσκεψης μας, είναι να τονίσουμε την ανησυχία μας για τις προσφυγικές ροές και τους αιτούντες ασύλου στη χώρα. Να επικεντρωθούμε στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών και το τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Συνέχισε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υποστηρίζοντας πως «οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα είναι ξεκάθαρες και ορατές.

Η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να ν’ αντιμετωπίσουμε και να μοιράσουμε τις ευθύνες πιο δίκαια, με τα μέλη της Ένωσης».

Ο κ. Αγκραμούντ ανέφερε ότι στις 22 Ιουνίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί, όπου και θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναμένεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

«Ενοχλούν» οι αποφάσεις
Παρασκηνιακή κινητικότητα παρατηρείται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», με στόχο τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν απορρίψει τις αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που κρίνουν «απαράδεκτα» τα αιτήματα Σύρων προσφύγων με το σκεπτικό ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» γι’ αυτούς η Τουρκία.

Όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών, που λειτουργούν με εγγυήσεις ανεξαρτησίας σύμφωνα με το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, επισημαίνουν ότι δεν ισχύουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος προκειμένου να μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey