Όλο και ξεμακραίνει η προοπτική κατασκευής του

Χαμένο στις μελέτες, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

02/06/2016 - 15:22

Ήταν 7 Απριλίου του 2008 όταν η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι επελέγη η περιοχή Σαρακήνα, για να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λέσβου. Στην ανακοίνωση εκείνη αναφερόταν: «Μετά την οριστικοποίηση της χωροθέτησης του νέου ΑΣΠ θα ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των έργων κατασκευής των Γραμμών Μεταφοράς και υποδομών που απαιτούνται». Λίγο αργότερα ο σχεδιασμός βάλτωσε και η προοπτική δημιουργίας νέου εργοστασίου στο νησί, πάει όλο και πιο μακριά.

Ήταν 7 Απριλίου του 2008 όταν η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι επελέγη η περιοχή Σαρακήνα, για να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λέσβου. Στην ανακοίνωση εκείνη αναφερόταν: «Μετά την οριστικοποίηση της χωροθέτησης του νέου ΑΣΠ θα ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των έργων κατασκευής των Γραμμών Μεταφοράς και υποδομών που απαιτούνται». Λίγο αργότερα ο σχεδιασμός βάλτωσε και η προοπτική δημιουργίας νέου εργοστασίου στο νησί, πάει όλο και πιο μακριά.

Τη Δευτέρα 31 Μάη στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της ειδικής μόνιμης επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, επιβεβαιώθηκε ότι ο σχεδιασμός για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραμένει στον αέρα. Ο πρόεδρος Μανώλης Παναγιωτάκης και τα στελέχη της ΔΕΗ, που παρουσίασαν το σχεδιασμό της εταιρείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα νησιά, ανέφεραν ότι εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του νέου εργοστασίου.

Κι όταν ληφθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, η οποία θα είναι χρονοβόρα. Έτσι 8 χρόνια μετά από εκείνη την ανακοίνωση της ΔΕΗ, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να δείχνει ότι προχωρά η κατασκευή του εργοστασίου.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνει και η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αντικατάσταση δύο παλαιών ηλεκτρογεννητριών του υφιστάμενου εργοστασίου, που βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης, με δύο νέες γεννήτριες που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο, αλλά και μαζούτ (το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα).

Το πότε ακριβώς θα γίνει η αντικατάσταση των μηχανών, δεν έχει προσδιοριστεί. Παράλληλα η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περιβαλλοντική αναβάθμιση του υφιστάμενου εργοστασίου.

Οι προαναφερόμενες ενέργειες στην καλύτερη περίπτωση, έχουν ορίζοντα διετίας. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αναμένουμε τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίες. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι εκείνη την εποχή θα θεωρείται αναγκαία και συμφέρουσα η κατασκευή του εργοστασίου, που προβλέπεται να έχει παραγωγική δυναμικότητα 120 MW.

Τι είπαν Τάσσος και Πάλλης
Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί από την είσοδο νέων επιχειρήσεων στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση. Χαρακτηριστικό ήταν το ρητορικό ερώτημα που έβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος: «Μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, όπως είναι αυτή που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Ο κ. Τάσσος τόνισε πως τόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα της ενέργειας, όσο και η ΔΕΗ έχουν ως βασικό κριτήριο τους το κέρδος.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της δημιουργίας του εργοστασίου στη θέση Σαρακήνα καθώς θεωρεί ότι θα επιβαρύνει το περιβάλλον του Μανταμάδου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, υπογράμμισε ότι πρέπει να φύγει το εργοστάσιο της ΔΕΗ μέσα από την πόλη της Μυτιλήνης και να πάει στην Σαρακήνα. Τόνισε ότι η θέση που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο, απέχει επτά χιλιόμετρα από το Μανταμάδο, επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση ένα σύγχρονο εργοστάσιο δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον του χωριού όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση. Με βάση το προαναφερόμενο σκεπτικό, ο κ. Πάλλης χαρακτήρισε προσχηματική την αντίδραση του ΚΚΕ και του βουλευτή του στη δημιουργία του εργοστασίου στην συγκεκριμένη θέση.



Αξιοποίηση της γεωθερμίας και ΑΠΕ
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σύντομα η θυγατρική εταιρεία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα υπογράψει συμφωνία για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Λέσβου με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, που ειδικεύεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η γεωθερμία είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας και δεν παρουσιάζει τα προβλήματα που παρουσιάζουν άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η αιολική. Γι’ αυτό και η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μπορεί να οδηγήσει στη μερική υποκατάσταση ενός συμβατικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ δεν θα περιοριστεί μόνο στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων με υψηλή θερμοκρασία που είναι κατάλληλα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αξιοποιήσει και τα γεωθερμικά πεδία με χαμηλή θερμοκρασία, που είναι κατάλληλα για συστήματα τηλεθέρμανσης, ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών κλπ..

Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύντομα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου πληρώνονται για την ενέργεια που πουλούν στη ΔΕΗ. Το νέο πλαίσιο θα είναι ανταγωνιστικό και η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει από την πηγή που θεωρεί φθηνότερη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Πάλλης έθεσε θέμα συνεργασίας της ΔΕΗ με το Δήμο Λέσβου και άλλους δήμους των νησιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση των αποβλήτων. Ζήτημα που η ΔΕΗ το αντιμετωπίζει θετικά.

Φυσικό αέριο
Η Λέσβος, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΗ, είναι ένα από τα νησιά που θα μπορούσε να εισαχθεί το φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο για το πετρέλαιο. Σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι να δραστηριοποιηθεί στην εμπορία του φυσικού αερίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων που θα έχει από την είσοδο ανταγωνιστών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χρήση ηλεκτροπαραγωγών μηχανών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως καύσιμο στο υφιστάμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ, δημιουργούν μια πρώτη μεγάλη πηγή απορρόφησης του συγκεκριμένου καυσίμου στο νησί. Ωστόσο τα στελέχη της ΔΕΗ έκαναν σαφές ότι δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία η εισαγωγή του φυσικού αερίου σε ένα νησί. Κι αυτό γιατί απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αποθήκευσης αλλά και δικτύου για τη διάθεση του.
Η χρήση του φυσικού αερίου μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.

Αϊ Στράτης και Λήμνος
Στη συνεδράιση ανακοινώθηκε και η ένταξη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Αϊ Στράτη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να δημιουργηθεί μια μονάδα σύγχρονη που θα χρησιμοποιεί αντιρυπαντική τεχνολογία.
Σε ό,τι αφορά τη Λήμνο, ο κ. Πάλλης ζήτησε από τα στελέχη της ΔΕΗ να σταλεί έγκαιρα ικανός αριθμός ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται την καλοκαιρινή περίοδο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey