Καταγγελία για τη στάση της Frontex σε περιστατικό στη Συκαμιά

Νέο «μπαμ» στις προσφυγικές ροές

01/06/2016 - 14:23

Νέο «μπαμ» στις προσφυγικές ροές σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με 150 αφίξεις, ενώ ολοένα και περισσότερο γίνεται θολό το μελλοντικό τοπίο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Κι αυτό γιατί κρέμεται από μια κλωστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν εξελίξεις καθοριστικές σε ό,τι αφορά την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τη Λέσβο επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Πέδρο Αγραμούντ.

Νέο «μπαμ» στις προσφυγικές ροές σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με 150 αφίξεις, ενώ ολοένα και περισσότερο γίνεται θολό το μελλοντικό τοπίο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Κι αυτό γιατί κρέμεται από μια κλωστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν εξελίξεις καθοριστικές σε ό,τι αφορά την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Τη Λέσβο επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Πέδρο Αγραμούντ.

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές περιόδευσαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, συναντήθηκαν με μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στο νησί σε θέματα προσφύγων ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Καταγεγραμμένα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας στη Λέσβο είναι 3.472 άτομα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο μέσος όρος των αφίξεων για το Μάιο ημερησίως έχει φτάσει στους 18 πρόσφυγες. Πάνω από 520 συνολικά άτομα έχουν καταφτάσει στις ακτές του Λέσβου από την αρχή του μήνα, σε σύνολο 90.463 που έχουν έρθει από τις αρχές του 2016.

Η καταγγελία για τη Frontex
Το βράδυ της Δευτέρας, φουσκωτή βάρκα με 50 πρόσφυγες έφτασε συνοδευόμενη στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς. Η Frontex συνέλαβε τη βάρκα 200 μέτρα πριν φτάσει στην ακτή και την κράτησε στα ανοιχτά έξω από το λιμάνι για σχεδόν μία ώρα.

Σύμφωνα με τους εθελοντές της δομής «Πλάτανος», από το μόλο της Σκάλας, «ακούγαμε τις φωνές των ανθρώπων μέσα στη νύχτα να φωνάζουν βοήθεια, αγχωμένοι από την αναίτια αναμονή. Τελικά οι φροντεξάδες περίμεναν τα βανάκια του λιμενικού να έρθουν να πάρουν τους πρόσφυγες στη Μόρια και μόνο τότε τους έφεραν στην ακτή».

Μάλιστα οι εθελοντές καταγγέλλουν ότι το πλήρωμα της μαλτέζικης Frontex «έδειξε άθλια συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες και αλληλέγγυους»: Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ήταν βρεγμένοι και με μικρά παιδιά, «οι λιμενικοί τούς στέρησαν οποιαδήποτε παροχή βοήθειας, τους έβαλαν σε σειρά και ανάγκασαν ακόμα και τους τραυματίες να περπατήσουν υποβασταζόμενοι 300 μέτρα την ανηφόρα.

Ταυτόχρονα, έκαναν κλοιό γύρω τους ώστε κανείς να μη μπορεί να τους πλησιάσει. Αγνοούσαν επιδεικτικά ακόμα και τον επικεφαλής του ΟΗΕ, που τους πίεζε ότι πρέπει να προσφερθεί βοήθεια και ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ανάμεσά τους». Οι αλληλέγγυοι τονίζουν ότι ένας υπάλληλος της Frontex «έσπρωξε με δύναμη έναν γιατρό που εξέταζε ένα βρέφος που έδειχνε να μην αντιδράει».

Και καταλήγουν: «Πρώτη φορά βλέπουμε τον αποκλεισμό προσφύγων στη θάλασσα μέχρι να έρθουν τα βαν του λιμενικού ώστε να μη δεχτούν καμιά βοήθεια από τους αλληλέγγυους της ακτής, πρώτη φορά βλέπουμε να σπρώχνουν και να τραμπουκίζουν έτσι γιατρούς και εθελοντές, πρώτη φορά βλέπουμε τις αρχές να θυμούνται με τόσο ζήλο ότι πρόκειται για “παράνομους” και “κρατούμενους”, και φυσικά κάθε παράνομος και κρατούμενος σε αυτήν τη χώρα δεν πρέπει να έχει κανένα δικαίωμα».

 

Ο Μόλυβος διαφωνεί στο μόνιμο καταυλισμό προσφύγων

Και ο Κ. Αστυρακάκης... επίσης!

Την έμμεση διαφωνία της αναφορικά με τη μετατροπή του καταυλισμού της ΜΚΟ «IRC» στα Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού από χώρο «πρώτης στάσης» σε χώρο μόνιμης διαμονής προσφύγων και ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων εκφράζει η «Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας» για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Μάλιστα η Επιτροπή έστειλε επιστολή στους αντιδημάρχους, με τον αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη να απαντά πρώτος.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, δεν είναι «ο αρμόδιος θεσμικός παράγοντας της περιοχής που μπορεί να αποφασίσει για μία τέτοια αλλαγή πλεύσης» και ειδικά, όπως τονίζουν, «σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, όπου οι τραγικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου - Πέτρας είναι έντονες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και στον τελευταίο επισκέπτη που αμφέβαλλε για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας από το περασμένο φθινόπωρο».

Όπως τονίζουν, «οι οικονομικές επιπτώσεις της καταβαράθρωσης του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού μας έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων, τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών και είναι ιδιαίτερα αισθητές στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Και καταλήγουν: «Θεωρούμε ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα πρωτίστως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και ως αρμόδιοι τοπικοί αντιδήμαρχοι θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσετε και να ζητήσετε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για οποιαδήποτε εξέλιξη και ό,τι νέο σχετίζεται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που επηρεάζει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και ολόκληρο το νησί. Σε μια τέτοια ανοιχτή συνεδρίαση θα μπορούσαμε ως συμμέτοχοι και εμείς να τοποθετηθούμε ακούγοντας όλα τα δεδομένα».

Η επιστολή στην «IRC»
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης, σε επιστολή του στη Συντονιστική Επιτροπή, τονίζει: «Επειδή κι εγώ άκουσα ότι ήσασταν θετικοί στο να μεταφερθούν πρόσφυγες από τη Μόρια στο camp της Εφταλούς, θα παρακαλούσα στις μεταξύ μας σχέσεις και συνεργασίες να σταματήσουμε να λέμε τι ακούσαμε και να μένουμε στα πραγματικά γεγονότα». Και προσθέτει: «Εγώ έχω απαντήσει και εγγράφως στην IRC».

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή που επισυνάπτει προς τη ΜΚΟ στις 27 Μαΐου, αναφέρει ότι η «IRC» τού ζήτησε άδεια ώστε στο διαμορφωμένο camp που έχει δημιουργήσει η ΜΚΟ στην Εφταλού να φιλοξενούνται μόνιμα 100 πρόσφυγες, «δανεικοί» από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η θέση του είναι κατηγορηματική και αρνητική και από κει και πέρα αφενός επισημαίνει ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό καθορίζεται από τα αρμόδια υπουργεία και αφετέρου αναφέρεται στην κρίσιμη περίοδο της τουριστικής περιόδου.

Τέλος, «συμβουλεύει» τη ΜΚΟ, προκειμένου να έχει πιο ξεκάθαρη απάντηση από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, να απευθυνθεί εγγράφως με αίτημα στη Δημοτική Κοινότητα Μήθυμνας και στην Τοπική Κοινότητα της Αργένου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey