Καζάνι που βράζει... ενόψει απελάσεων

02/04/2016 - 00:18

Απεργία πείνας ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης Πακιστανοί που κρατούνται στο Κλειστό Κέντρο της Μόριας, ενάντια στην παρατεταμένη κράτησή τους και ζητώντας να έχουν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης Πακιστανοί που κρατούνται στο Κλειστό Κέντρο της Μόριας, ενάντια στην παρατεταμένη κράτησή τους και ζητώντας να έχουν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την αστυνομία ότι τους αποκρύπτει τα δικαιώματά τους, στερώντας τους κάθε νομική προστασία. Συμφώνησαν ότι θα δέχονται φαγητό, αλλά θα το αφήνουν ανέγγιχτο δίπλα στο φράχτη. Σύμφωνα, πάντως, με την Αστυνομία, η απεργία πείνας έληξε και δεν έγινε για τον προαναφερθέντα λόγο, αλλά γιατί «αντιδρούν στις επαναπροωθήσεις».

Στο μεταξύ, περίπου 200 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν χτες στη Λέσβο, ενώ στο Κέντρο της Μόριας κρατούνταν και είχαν καταγραφεί έως χτες 2.574, με τις συνθήκες να μετατρέπονται σε οριακές. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με μαρτυρίες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπαίνουν εντός του Κέντρου, οι μη θεωρούμενοι πρόσφυγες (από το Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο και αλλού) κρατούνται σε διαφορετικό σημείο. Οι αιτήσεις για άσυλο που είχαν εκφραστεί έως χτες είχαν ανέλθει στις 1.900.

Επικρατεί όμως φόβος στους υπόλοιπους που, ισχυριζόμενοι ότι δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση, βλέπουν να «επιστρέφονται» στην Τουρκία από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.
«Προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους.

Η Υ.Α. δεν συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση», τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία. Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Λέσβου του Ελληνικού Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ, τονίζει στο «Ε»: «Επιδεινώνονται οι συνθήκες κράτησης στη Μόρια. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται έξω και επικρατεί αβεβαιότητα. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πάντες για το δικαίωμά τους στο άσυλο».

Στο μεταξύ, όπως μας είπε η κ. Νάνου, υπάρχουν οικογένειες που χωρίζονται, καθώς μπορεί κάποιος να ήρθε με το παλιό καθεστώς από μία οικογένεια και τα υπόλοιπα μέλη να κρατούνται στη Μόρια.
Οδηγίες περιμένει και η Αστυνομία για το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα, όπου οι αρμόδιοι είναι σε επιφυλακή για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, 500 πρόσφυγες πρόκειται να επαναπροωθηθούν από Λέσβο, Χίο και Σάμο την προσεχή Δευτέρα και μάλιστα οι επιστροφές θα γίνουν εν πλω.

 

Επιστολή «Συνύπαρξης» σε Μουζάλα για τις οικογένειες προσφύγων

«Να μεταφερθούν από τη Μόρια στον Καρά Τεπέ»

Την αναγκαιότητα λήψης «πυροσβεστικών μέτρων» επισημαίνει η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Μουζάλα. «Καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνονται και πάλι οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, γνωρίζετε ότι το κέντρο της Μόριας ασφυκτιά, καθώς βρίσκεται (αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη) στα όρια των δυνατοτήτων του για τη φιλοξενία εκεί τόσων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους το 1/3 περίπου είναι ανήλικα παιδιά!»

Στο πλαίσιο αυτό, η «Συνύπαρξη» προτείνει την άμεση μεταφορά απ’ το κέντρο της Μόριας στο δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ των πολυμελών οικογενειών (πατέρας, μητέρα και παιδιά τους) ώστε: 1) Για όσο χρόνο βάσει της νέας νομοθεσίας θα πρέπει να βρίσκονται υπό περιορισμό, να διαβιούν (υπό την επιτήρηση των αρχών) σε περιβάλλον με τις στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες, 2) Να υπάρξει άνεση χώρου στο κέντρο Μόριας, που θα επιτρέπει την ανθρώπινη διαβίωση των λοιπών κρατουμένων και όσων τυχόν ήθελε να προσαχθούν εκεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε πως και αυτό αποτελεί ημίμετρο (ενδεχομένως βραχύβιο), αλλά θα εξασφαλίσει κάποια ποιότητα ζωής στους συνανθρώπους μας μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στο πλαίσιο ή όχι της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας», καταλήγει η επιστολή του προέδρου και της γραμματέα της οργάνωσης Στρατή Πόθα και Νέλλης Χατζηδάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey