Επανέρχεται στο σχέδιο για παιδικές κατασκηνώσεις ο Γαληνός και οι εθελοντές απαντούν:

«Δε μπορεί να εκκενωθεί το ΠΙΚΠΑ»

23/03/2016 - 14:30

Ζοφερή χαρακτήρισαν οι εθελόντριες του ΠΙΚΠΑ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και τη θεωρούν το βασικό αίτιο για το τηλεφώνημα που δέχτηκαν από το δήμαρχο Λέσβου, και αποκάλυψε το «Ε», να εκκενώσουν το χώρο των δημοτικών κατασκηνώσεων.

Ζοφερή χαρακτήρισαν οι εθελόντριες του ΠΙΚΠΑ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και τη θεωρούν το βασικό αίτιο για το τηλεφώνημα που δέχτηκαν από το δήμαρχο Λέσβου, και αποκάλυψε το «Ε», να εκκενώσουν το χώρο των δημοτικών κατασκηνώσεων.

Μάλιστα ο δήμαρχος τούς διαμήνυσε ότι ο χώρος θα μετατραπεί σε αθλητικό κέντρο και σε παιδικές κατασκηνώσεις, σχέδιο που είχε αναφέρει το 2014 στην εφημερίδα μας ενόψει της δημιουργίας του Κέντρου Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται 78 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ΑμεΑ, αιμοκαθαρόμενοι, με σύνδρομο Down, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μεταχείρισης. Μάλιστα, η Δήμητρα Ιππειώτη, που εκπροσωπεί στο ΠΙΚΠΑ την ομάδα Υγείας, δύο νοσηλευτών και ενός γιατρού, εθελοντών ανησυχεί έντονα, όπως δήλωσε, για το τι μέλλει γενέσθαι αν οι εν λόγω πρόσφυγες μεταφερθούν βιαίως σε χώρους πρόχειρους και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον, πρόκειται για αιτούντες άσυλο, μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση, διαδικασίες που απαιτούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα παραμονής σε ένα προστατευμένο περιβάλλον για να ολοκληρωθούν.

Για όλα τα παραπάνω, τα μέλη του ΠΙΚΠΑ ενημέρωσαν τη δημοτική αρχή, η οποία υποσχέθηκε από την πλευρά της ότι δε θα πετάξει στο δρόμο αυτούς τους ανθρώπους, «αλλά ότι σε κάθε περίπτωση ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί, όταν λυθεί αυτό το ζήτημα», καθώς «και να αλλάξει η χρήση του».


Από αριστερά η Λ. Αλτίνογλου, η Έ. Λατσούδη και η Δ. Ιππειώτη

«Διάλυση δομών αλληλεγγύης»
Τη Δευτέρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εθελοντικών οργανώσεων που λειτουργούν αυτό-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης, όπως του ΠΙΚΠΑ, του «No Border Kitchen», του «Πλάτανου» στη Σκάλα Συκαμιάς, και αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός τους ενάντια στη διάλυση αυτών των δομών που επιχειρείται μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και τη μετατροπή του Κέντρου της Μόριας σε κλειστό Κέντρο Κράτησης.
«Σε μια δραματική στιγμή που η Ευρώπη ξεχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ Λέσβου συνδέεται με μια πολιτική που επιβάλει κλείσιμο ανοιχτών αυτοοργανωμένων χώρων φιλοξενίας, διάλυση ενός συστήματος υποστήριξης και μεταφοράς προσφύγων από την παραλία που στήθηκε με πολύ κόπο, επίθεση σε αυτόνομες δομές, ιατρεία, κοινωνικές κουζίνες και ομάδες διάσωσης, κατάργηση ενός αξιοθαύμαστου δικτύου αλληλεγγύης», τόνισε η Έφη Λατσούδη, τονίζοντας ότι η συμφωνία καταργεί στην πράξη το ατομικό δικαίωμα στο άσυλο, «επιβάλλει το μέτρο της γενικευμένης κράτησης προσφύγων και αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, η οποία παράγει πολιτικούς πρόσφυγες, καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο άσυλο στις εθνικότητες που θα επιστρέφονται σε αυτήν».

«Δεν καταλαβαίνουμε την πρεμούρα των Αρχών πριν ακόμα δημιουργηθούν τα Κέντρα -στα οποία είμαστε αντίθετοι- να εκκενώσουν τους χώρους φιλοξενίας» δήλωσε η Λένα Αλτίνογλου.
Σε σχετική ερώτηση του «Ε», η κ. Λατσούδη ξεκαθάρισε ότι στο ΠΙΚΠΑ είναι όλοι εθελοντές και ότι ο χώρος δε στηρίζεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey