Το Σάββατο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Κινητοποίηση υπέρ των ανοιχτών συνόρων

18/03/2016 - 14:28

Κινητοποίηση υπέρ των «ανοιχτών συνόρων» οργανώνεται αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Σαπφούς, ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών και της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού (21/3) από την ΕΛΜΕ Λέσβου, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα.

Κινητοποίηση υπέρ των «ανοιχτών συνόρων» οργανώνεται αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Σαπφούς, ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών και της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού (21/3) από την ΕΛΜΕ Λέσβου, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα.

«Μπροστά στις κρίσιμες αυτές στιγμές σε δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη κι όχι μόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους το Σάββατο στις 19 του Μάρτη για να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να σταματήσουν οι πνιγμοί και να μπει τέλος στον πόλεμο.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι παρακάτω: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Καταλονία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Γερμανία, Κύπρος, Λίβανος, Αυστραλία και οχτώ πόλεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία που αποφασίστηκε στη διεθνή συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα», αναφέρει η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Λέσβου.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη και στα υπόλοιπα συνοριακά περάσματα σε όλη την Ευρώπη φτάνει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Οι πρόσφυγες που στοιβάζονται στις λάσπες απειλούνται καθημερινά από κακουχίες και αρρώστιες με ευθύνη των κυβερνήσεων της “πολιτισμένης Δύσης”, που αρχικά τους βομβαρδίζει, τους ξεριζώνει από την πατρίδα τους και στη συνέχεια κλείνει τα σύνορά της, υψώνει φράχτες και τους πνίγει στο Αιγαίο», λέει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, καλώντας στη διαδήλωση. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΛΑΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση μεταξύ των άλλων για την εμπλοκή τού ΝΑΤΟ και τις νέες «Αμυγδαλέζες» που φτιάχνει, που το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την ακροδεξιά.

Και το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ και καλεί το λαό της Λέσβου και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 19 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και αναφέρει: «Ειδικά σήμερα, αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης - “Φρούριο”, που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας και εντείνει το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία για να συγκαλύψει το πραγματικό έγκλημα, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας στη Συρία και η πολιτική «αποτροπής» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο».

 

H «Συνύπαρξη» για τις επαναπροωθήσεις
Τα μέλη της «Συνύπαρξης» εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την προοπτική αποδοχής της πρότασης Νταβούτογλου (επαναπροωθήσεις, ανταλλαγές, απαιτήσεις) στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Συντάσσονται με τις εκτιμήσεις της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συμμερίζονται τη σφοδρή αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Οι πρόσφυγες πολέμου, που καταφεύγουν στην Ευρώπη μέσω των νησιών μας, δεν είναι εμπόρευμα προς επιστροφή ή ανταλλαγή, που μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στα τελωνεία των συνόρων.

Είναι βασανισμένοι άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου. Υποστηρίζουμε τη συντεταγμένη μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. Μόνον έτσι μπορεί να παταχθεί η παράνομη διακίνηση. Όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα πρέπει να διευκολύνονται να προωθούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ποσοστώσεις».
Στη συνέχεια, καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Να επιμείνει στην πολιτική που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να μη δεχθεί την πρόταση Νταβούτογλου. «Εμείς, ως κοινωνική τοπική οργάνωση, συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό όσων κατατρεγμένων φτάνουν στο νησί μας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στο άσυλο, την ειρήνη και τη ζωή όσο οι πόλεμοι διαρκούν και όσο οι διακρίσεις εφαρμόζονται στις χώρες τους. Θα συνεχίζουμε να τιμούμε το καλό όνομα της Λέσβου και τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που παρά τις όποιες δυσκολίες, οικονομικές και άλλες, επιμένουν να προσφέρουν ανθρωπιά και κατανόηση».

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey