Παρά το ότι ο μηχανισμός της Λέσβου για τους πρόσφυγες είναι στο όριο εδώ και μέρες, δεν υπάρχουν προβλήματα στις γεμάτες δομές φιλοξενίας

Χωρίς εντάσεις η διαχείριση 5.000 και πλέον ανθρώπων!

12/03/2016 - 00:08

Οι ροές εξακολουθούν να είναι ακανόνιστες, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όσο υψηλές θα μπορούσαν να ήταν βάσει των ευνοϊκών από προχθές καιρικών συνθηκών και η Λέσβος εξακολουθεί να βρίσκεται στο «όριο» αντοχής της, με παραπάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται κατά βάση στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ.

Οι ροές εξακολουθούν να είναι ακανόνιστες, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όσο υψηλές θα μπορούσαν να ήταν βάσει των ευνοϊκών από προχθές καιρικών συνθηκών και η Λέσβος εξακολουθεί να βρίσκεται στο «όριο» αντοχής της, με παραπάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται κατά βάση στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ.

Ωστόσο, παρά το ότι οι δύο βασικές δομές φιλοξενίας της Λέσβου λειτουργούν εδώ και μέρες καθ’ υπέρβαση των προδιαγραφών τους, έχει σημασία να τονιστεί ότι η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη και οι πρόσφυγες, παρά το ότι ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι σε αυτά, είναι απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές και πλήρως συνειδητοποιημένοι για τις δυσκολίες της μετακίνησής τους, εξαιτίας και του μπλοκαρίσματος του «βαλκανικού δρόμου». 

Ενδεικτικό δε του πόσο ικανοποιητικά λειτουργεί αυτές τις δύσκολες μέρες ο μηχανισμός της Λέσβου είναι και το γεγονός πως μόνο στο hot spot της Μόριας βρίσκονται κοντά στους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, παρά το ότι το κέντρο ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει το πολύ 2.000 ανθρώπους.

Το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης συνεχίζει να ισχύει και θα συνεχίσει όσο στα Βαλκάνια παραμένει η υπάρχουσα αδιέξοδη κατάσταση. Εν αναμονή της βελτίωσης της κατάστασης και στην ηπειρωτική χώρα, όπου ολοκληρώνονται σταδιακά οι δομές φιλοξενίας, είναι κρίσιμο η διαχείριση των φιλοξενούμενων προσφύγων στη Λέσβο να συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα μέχρι να ανάψει ξανά το πράσινο φως από τον Πειραιά και τη βόρειο Ελλάδα για μαζικότερη αναχώρηση.

Στο hot spot της Μόριας χθες φιλοξενούνταν 3.500 πρόσφυγες, με τις αρχές -σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- να έχουν μεγαλώσει τη χωρητικότητα του Κέντρου με δεκάδες επιπλέον σκηνές.

Οι πρόσφυγες, παρά το ότι είναι συνωστισμένοι σε έναν χώρο όπου αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορούσε να φιλοξενήσει μάξιμουμ 2.000 ανθρώπους, όλες αυτές τις ημέρες είναι απόλυτα συνεργάσιμοι και επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη υπομονή και κατανόηση στον «εγκλωβισμό» που βιώνουν.

Ενημέρωση και «συμβουλευτική»
Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό, έχουν συμβάλει τα μέγιστα όλοι όσοι «επιχειρούν» στο hot spot, φροντίζοντας να παρέχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στους πρόσφυγες για την κατάσταση που επικρατεί και στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρώπη, που κρατά ακόμα τα σύνορα κλειστά. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου που αποφασίστηκε η «επιβράδυνση», η υπεύθυνη του hot spot Ανθή Καραγγελή είχε δείξει ότι το κλειδί για να μείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση ήταν η ειλικρινής ενημέρωση των προσφύγων για τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουν πλήρως όλοι τη δυσκολία της κατάστασης. Επίσης λειτουργεί το σύστημα συμβουλευτικά προς τους πρόσφυγες, εξηγώντας τους πως είναι πιο ασφαλές και συμφέρον να παραμείνουν στα κέντρα από το να περιπλανιούνται άσκοπα στην πόλη, σπαταλώντας και τα πολύτιμα διαθέσιμα χρήματά τους. Κι έτσι έχει εξασφαλιστεί ένα καλό κλίμα και η υπομονή όλων», λέει στο «Ε» άνθρωπος που παρακολουθεί την κατάσταση στο hot spot της Μόριας όλο το τελευταίο διάστημα.

Φαίνεται η καλή οργάνωση
Η επιτυχία του μηχανισμού της Λέσβου στη διαχείριση της έκτακτης ομολογουμένως κατάστασης που επικρατεί ξανά στο προσφυγικό αποτυπώνεται και στο ότι δε συναντά κανείς πρόσφυγες να περιπλανιούνται στους δρόμους, στην πόλη ή και στο λιμάνι.

Στην πραγματικότητα δηλαδή δε φαίνεται πως η Λέσβος αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα δε μπορούν να ταξιδέψουν άμεσα, αλλά μόλις 300 με 400 άτομα την ημέρα…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey