Εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση στη Λέσβο, ωστόσο το αν θα συνεχίσει έτσι και το Σαββατοκύριακο που έρχεται εξαρτάται από… απέναντι

Αναλόγως όμως πόσοι θα έρθουν…

04/03/2016 - 23:45

Με το μέσο όρο των αφίξεων μέσα στο Μάρτη να φτάνει τους 800 πρόσφυγες και μετανάστες και να είναι φυσικά πεσμένος σε σχέση με το Φλεβάρη και το Γενάρη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εξακολουθεί να θεωρείται δύσκολο για τους φορείς που διαχειρίζονται το μηχανισμό διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο.

Με το μέσο όρο των αφίξεων μέσα στο Μάρτη να φτάνει τους 800 πρόσφυγες και μετανάστες και να είναι φυσικά πεσμένος σε σχέση με το Φλεβάρη και το Γενάρη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εξακολουθεί να θεωρείται δύσκολο για τους φορείς που διαχειρίζονται το μηχανισμό διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο.

Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία να μην εκδίδονται εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες με τα καθημερινά δρομολόγια της γραμμής προς Πειραιά και βόρειο Ελλάδα, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το «τείχος» των βαλκανικών χωρών στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των προσφυγικών ροών, που δημοσιεύει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο ρυθμός των αφίξεων από τις απέναντι ακτές στη Λέσβο είναι μειωμένος σε σχέση με το Γενάρη και το Φλεβάρη, αφού καταγράφει 800 ημερήσιες αφίξεις.

Απρόβλεπτες οι αφίξεις
Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία αυτά σε καμία περίπτωση δε μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικά της ροής που θα ακολουθήσει. Κι αυτό γιατί η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε μόλις 484 αφίξεις την πρώτη ημέρα του Μάρτη, οι οποίες μία ημέρα μετά έγιναν 1.238, ενώ χθες και προχτές καταγράφτηκαν 1.000 και 1.500 περίπου αντίστοιχα.

Πάντως ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ εξακολουθεί να είναι απόλυτα διαχειρίσιμος και να δίνει την αίσθηση πως το Σαββατοκύριακο που θα έρθει δε θα προκαλέσει προβλήματα. Το μπλοκάρισμα της έκδοσης εισιτηρίων στους πρόσφυγες με τα πλοία εξακολουθεί να ισχύει τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα, με αρκετούς πρόσφυγες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Αθήνα με αεροπλάνο. Και φυσικά εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.

«Θέμα» στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας
Χθες πάντως τα φώτα των εξελίξεων γύρω από το προσφυγικό έπεσαν επάνω στο συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της χώρας, εκεί όπου μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον δε φαινόταν να εξασφαλίζεται η διάθεση για «κοινή γραμμή» στο μείζον ζήτημα.

Το βασικό σημείο διαφωνίας φαίνεται ότι ήταν αυτό που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των «παράτυπων» μεταναστών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους μετανάστες που δεν είναι πρόσφυγες με τον πρωθυπουργό να διαφωνεί και να τονίζει ότι ένας τέτοιος διαχωρισμός δεν είναι εύκολος, υποστηρίζοντας πάντως ότι προβλέπονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, μετά την καταρχάς σύμφωνη γνώμη της γείτονος, που, αν επιβεβαιωθεί και στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, θα είναι ομολογουμένως μία θετική εξέλιξη.

 

Από την Ευρώπη στη Λέσβο και στην Κω, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο

3,5 εκ. ευρώ για προσλήψεις στα κέντρα υποδοχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε χρηματοδότηση «έκτακτης ανάγκης» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για ανθρώπινους πόρους στα κέντρα πρώτης υποδοχής που θα εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά Κω, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο.
Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και μ’ αυτά θα ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές στη χώρα με την εξασφάλιση της επαρκούς λειτουργίας της ταυτοποίησης, καταγραφής και υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών.

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου που διαρκούν οι διαδικασίες καταγραφής.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey