Ενώ ο Νάσος Γιακαλής αναδεικνύει το ζήτημα μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων στα νησιά, που από προχθές αποτελεί νέο «πονοκέφαλο»

Πλησιάζουμε το «όριο» δυνατότητας φιλοξενίας

04/03/2016 - 14:21

Αυτό που φοβόντουσαν όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα στο μηχανισμό διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο και τον «κρατάνε» ως σήμερα χωρίς προβλήματα όρθιο φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, εκτός από τη σιωπηρή παράταση για πέμπτη μέρα του σχεδίου «επιβράδυνσης της μετακίνησης» των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, σιωπηρά παρατείνεται και το 48ωρο απαγόρευσης έκδοσης εισιτηρίων για τους πρόσφυγες με τα καθημερινά δρομολόγια της γραμμής.

Αυτό που φοβόντουσαν όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα στο μηχανισμό διαχείρισης του προσφυγικού στη Λέσβο και τον «κρατάνε» ως σήμερα χωρίς προβλήματα όρθιο φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, εκτός από τη σιωπηρή παράταση για πέμπτη μέρα του σχεδίου «επιβράδυνσης της μετακίνησης» των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, σιωπηρά παρατείνεται και το 48ωρο απαγόρευσης έκδοσης εισιτηρίων για τους πρόσφυγες με τα καθημερινά δρομολόγια της γραμμής.

Στο νησί υπήρχε η εκτίμηση χθες πως βρίσκονταν περί τις 3.500 με 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά οι σταθερές ροές, που αγγίζουν τις 1.500 αφίξεις καθημερινά, προκαλούν πλέον «πονοκέφαλο», καθώς πληροφορίες, που δε μπορούν να επιβεβαιωθούν, δείχνουν πως εισιτήρια θα κοπούν ξανά ενδεχομένως από… Δευτέρα!

Το «Ε» από την πρώτη στιγμή της είδησης για την εφαρμογή του σχεδίου επιβράδυνσης της μετακίνησης των προσφύγων είχε χαρτογραφήσει τη δυναμική του μηχανισμού φιλοξενίας του νησιού, ορίζοντας ως «όριο» τους 6.000 περίπου ανθρώπους, που μπορούν να φιλοξενηθούν στο hot spot της Μόριας, στον Καρά Τεπέ αλλά και στο κέντρο βραχείας φιλοξενίας «Απάνεμο» της «IRC» στην Εφταλού και στις εγκαταστάσεις των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στο Μανταμάδο.

Παράλληλα, βάσει των αποτελεσμάτων των συσκέψεων των φορέων και των οργανώσεων που γίνονται, είναι γνωστό ότι σε κάθε περίπτωση επί ποδός είναι εγκαταστάσεις άλλων οργανώσεων, όπως το ξενοδοχείο που νοικιάζει η «Caritas», ενώ υπολογίζεται πως αρκετοί πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να καταλύσουν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία, πριν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το τελευταίο «οχυρό», που δεν είναι άλλο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» των 2.000 περίπου θέσεων που παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Οπότε βάσει των ροών που έρχονται, οι επόμενες ημέρες μάλλον θα «δοκιμάσουν» για τα καλά το μηχανισμό διαχείρισης του νησιού…

Το «δε θα είμαστε μόνο πέρασμα»…
Παρ’ όλα αυτά, μετά και τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πως η Ελλάδα δε θα είναι για πάντα -μόνο- χώρα «πέρασμα» για τους πρόσφυγες και πως πρέπει να εξεταστούν από τώρα οι δυνατότητες «μόνιμης» εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, ο προβληματισμός ειδικά στα νησιά έχει μεγαλώσει.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» Νάσου Γιακαλή, που ζητά ενημέρωση από την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου για το αν όντως της ζητήθηκε από τον υπουργό να υποδείξει μόνιμους χώρους εγκατάστασης στα νησιά.

 

Νάσος Γιακαλής

«Όχι χώροι μόνιμης εγκατάστασης στα νησιά»



«Η κατάσταση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα έχει πλέον ξεφύγει. Τα δημοσιεύματα λένε ότι ο υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, μεταξύ αυτών το βόρειο και το νότιο Αιγαίο.

Δε γνωρίζω τι απάντησαν οι περιφερειάρχες, αλλά θέλω να κάνω ξεκάθαρη πλέον τη θέση μου σε ό,τι αφορά μια τέτοια προοπτική. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια λανθασμένη ενέργεια. Η μη εγκατάσταση μεταναστών στα νησιά και σε οποιαδήποτε ακριτική περιοχή θα έπρεπε να είναι εθνική θέση της χώρας μας και μάλιστα αδιαπραγμάτευτη. Καλώ τους τοπικούς αρμόδιους που διαχειρίζονται αυτήν την κρίσιμη περίοδο τις τύχες των νησιών μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας.

Καλώ την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μη δώσει καμία λίστα σε κανέναν που να προσδιορίζει χώρους μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών και να καλέσει άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο με τη φυσική παρουσία όλων των περιφερειακών συμβούλων για να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα».
Καταλήγοντας, ο πρώην περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε: «Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή του τουριστικού κλάδου των νησιών μας και ο επακόλουθος οικονομικός μαρασμός δε μας επιτρέπει πλέον να παριστάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτα.

Οι ευθύνες όσων έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται, με την ψήφο που τους έδωσαν οι πολίτες, τα συμφέροντα των νησιών είναι μεγάλες. Τα μεγάλα λόγια κάπου εδώ τελειώνουν».

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey