Κάτι παραπάνω από 3.000 πρόσφυγες στη Λέσβο, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι το 48ωρο «μπλόκο» και στα εισιτήρια των τακτικών δρομολογίων

Ακόμα… «βαστάμε»

03/03/2016 - 14:27

Κάτι παραπάνω από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονταν χθες στη Λέσβο, με τον αριθμό τους να θεωρείται για μία ακόμη ημέρα, που παρατάθηκε το σχέδιο «επιβράδυνσης της μετακίνησής τους», διαχειρίσιμος από το μηχανισμό της Λέσβου.

Κάτι παραπάνω από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονταν χθες στη Λέσβο, με τον αριθμό τους να θεωρείται για μία ακόμη ημέρα, που παρατάθηκε το σχέδιο «επιβράδυνσης της μετακίνησής τους», διαχειρίσιμος από το μηχανισμό της Λέσβου.

Την Τετάρτη το πρωί αναχώρησαν με το «Νήσος Μύκονος» για την Καβάλα, περίπου 900, ενώ το απόγευμα προς Πειραιά και με το «Blue Star 1», άλλοι 328. Αυτοί ωστόσο φαίνεται ότι ήταν οι τελευταίοι «τυχεροί» που πρόλαβαν να βγάλουν εισιτήρια, καθώς από την Τρίτη το απόγευμα δόθηκε εντολή στα πρακτορεία να μην εκδίδουν ναύλους για τα καθημερινά δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Μυτιλήνης - Χίου - Πειραιά στους πρόσφυγες για το ερχόμενο 48ωρο… Με την εξέλιξη αυτή φυσικά να προβληματίζει κυρίως τη Λέσβο, καθώς οι ροές από απέναντι είναι πάντα απρόβλεπτες.

Μέχρι τις 9 το πρωί της Τετάρτης, ο αριθμός των προσφύγων που είχαν πιστοποιηθεί στη Λέσβο, ανέρχονταν στους 3.062. Την ίδια ώρα οι ροές από απέναντι είχαν δύο αναγνώσεις: μία που έδειχνε πως βρίσκονται στη Λέσβο και στη Χίο περίπου 5.100 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που προβλημάτιζε τις τοπικές αρχές και τον τοπικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τις αρχές και το μηχανισμό στον… Πειραιά, που θέλουν πολύ συγκεκριμένους και μικρούς αριθμούς προσφύγων για να μπορέσουν να τους διαχειριστούν. Και μία άλλη που εκτιμούσε πως οι ροές ήταν σχετικά μειωμένες λόγων των ισχυρών νοτιάδων.

«Μη στέλνετε πάνω από 1.000 την ημέρα»
Παρ’ όλα αυτά στη Λέσβο χθες, οι πρόσφυγες έφταναν κατά εκατοντάδες, με πολλούς από αυτούς να μπαίνουν στις βάρκες της «ελπίδας» κατά τις νυχτερινές ώρες. Καθιστώντας πολύ επικίνδυνο το ταξίδι τους και εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Λιμενικού, της Frontex και των οργανώσεων που συμβάλλουν στην υποδοχή των προσφύγων στις ακτές.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούσε πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλάμβανε πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey