Τα Hot spots «καίνε» την κυβέρνηση, αλλά στη Λέσβο θεωρείται αναγκαιότητα η προεργασία ενόψει αναμενόμενων αυξημένων αφίξεων

«Κλειδώνει» και νέα δομή φιλοξενίας

11/02/2016 - 15:09

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι ροές να είναι αισθητά μειωμένες, ωστόσο το ρεκόρ των 50.000 προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στις λεσβιακές ακτές από την αρχή του χρόνου ως σήμερα, δείχνει ξεκάθαρα την τάση αύξησης των αντίστοιχων αφίξεων που υπήρχαν πέρυσι.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι ροές να είναι αισθητά μειωμένες, ωστόσο το ρεκόρ των 50.000 προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στις λεσβιακές ακτές από την αρχή του χρόνου ως σήμερα, δείχνει ξεκάθαρα την τάση αύξησης των αντίστοιχων αφίξεων που υπήρχαν πέρυσι.

Και διατηρούν σε επαγρύπνηση την κυβέρνηση και τους φορείς διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο νησί, που θέλουν μέσα στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν τη δημιουργία μίας νέας δομής για τους πρόσφυγες, η οποία θα συμβάλλει κατά την εκτίμησή τους, στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των ροών και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής στη Μόρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και τοπικές υπηρεσίες και αρχές έχουν καταλήξει σε χώρο στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Θερμής και πρόθεσή τους είναι να τον ολοκληρώσουν πριν έρθει η άνοιξη και μαζί μ’ αυτή και αυξημένες προσφυγικές ροές…
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο, Gregory Garras, στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο «Ε» τον περασμένο Γενάρη, είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ακόμη χώρου φιλοξενίας προσφύγων, προκειμένου να καταστούν πιο ελεγχόμενες οι ροές στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας.

Ο ίδιος είχε αναγνωρίσει μάλιστα το δύσκολο του εγχειρήματος, κυρίως λόγω του ότι η τοπική κοινωνία είναι δύσκολο να δεχτεί άλλη μία δομή στο νησί, αλλά είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνουμε ότι κανείς δεν θέλει έναν τέτοιον χώρο στη γειτονιά του, αλλά αν δεν το έχουμε αυτό, πολύ φοβάμαι ότι το Μάρτη και τον Απρίλη που θα ανέβουν ξανά τα νούμερα, θα δούμε ξανά ένα μεγάλο αριθμό να περιφέρεται στη Μυτιλήνη και στο λιμάνι και γενικά... σκηνές που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Δεν απαιτείται ένας μεγάλος χώρος και δεν θα πρόκειται για καταυλισμό και μόνιμη εγκατάσταση.

Αλλά θα είναι ένας βοηθητικός χώρος. Θα ρωτήσετε πού; Δεν μας νοιάζει το πού. Ας είναι και απομονωμένος, εμείς θα μπορέσουμε να τον διασυνδέσουμε με τη Μόρια».

Να είναι έτοιμος ως τον Απρίλη
Το σημείο ωστόσο που φαίνεται πως καταλήγουν οι αρχές, είναι ένας χώρος σε περιοχή χωριού του πρώην Δήμου Λ. Θερμής, ο οποίος φαίνεται πως «κλειδώνει» και από στιγμή σε στιγμή θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση του.

Το αν αυτή η προοπτική θα προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, από τη στιγμή που επισήμως δεν βγαίνει κάτι προς τα έξω ως σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση προχωρά -χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόθεση διαβούλευσης- ειδικά από τη στιγμή που χτύπησε ήδη το «καμπανάκι» των αυξημένων ροών, από τις 50.000 του περασμένου Γενάρη και των πρώτων ημερών του Φλεβάρη. Εξάλλου αρχικός στόχος όλων εκείνων που διαχειρίζονται την υπόθεση, ήταν η νέα αυτή δομή να λειτουργήσει το αργότερο ως τον Απρίλη.

Σε συνάρτηση με το νέο Σταθμό Καταγραφής της Μόριας
Ας σημειωθεί ότι η προώθηση της δημιουργίας αυτού του νέου χώρου φιλοξενίας, του τρίτου δηλαδή στο νησί, μετά από αυτό του Καρά Τεπέ και εκείνο της IRC στην Εφταλού, είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δημιουργία ενός ακόμη σταθμού καταγραφής στο Hot spot της Μόριας, για να μεγαλώσει η δυνατότητα καταγραφής ανθρώπων στο Hot spot και να κινούνται πιο γρήγορα οι προσφυγικές ροές.

«Αν το δούμε πιο ψύχραιμα και μακροπρόθεσμα, το νησί θα μπορέσει με έναν ακόμη χώρο για τους πρόσφυγες, να κάνει απρόσκοπτα όλες τις παράλληλες δραστηριότητές του και να μην παραλύει αν προκύψουν ξανά απεργίες στα πλοία ή οτιδήποτε άλλο απρόοπτο», σημείωνε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο Gregory Garras, επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ακόμη κέντρου φιλοξενίας και έχει ενδιαφέρον να δούμε το πώς θα εξελιχθούν οι όλες διαδικασίες, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό για να τελειώσει τις εκκρεμότητές της με τα Hot spot μέσα στις επόμενες ημέρες…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey