Από το ζενίθ στο ναδίρ οι ροές, καθηλώνουν άδεια τα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δεν γεμίζουν ούτε… ταξί οι πρόσφυγες!

11/02/2016 - 14:59

Για 8η ημέρα θα παρέμενε και χθες αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της καταγραφής τους, δεν αγγίζει ούτε το μίνιμουμ των 2.000, για να γεμίσει το πλοίο που έχει ναυλωθεί εκτάκτως για την εξυπηρέτησή τους.

Για 8η ημέρα θα παρέμενε και χθες αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της καταγραφής τους, δεν αγγίζει ούτε το μίνιμουμ των 2.000, για να γεμίσει το πλοίο που έχει ναυλωθεί εκτάκτως για την εξυπηρέτησή τους.

Οι ροές, παρά το ότι έκαναν ρεκόρ μέσα στο Γενάρη και κατά τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη (50.000 αφίξεις), έχουν λιγοστέψει τόσο πολύ τις τελευταίες πέντε ημέρες και ενδεικτικό είναι πως οι πρόσφυγες που αναμένουν να ταξιδέψουν για τον Πειραιά, επί του παρόντος δεν γεμίζουν ούτε το καθημερινό δρομολόγιο που συνδέει τη Μυτιλήνη με την πρωτεύουσα!

Γεγονός που προκαλεί μία ταλαιπωρία σε εκείνους τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και περιμένουν εις μάτην να αναχωρήσουν, αλλά και ερωτήματα σχετικά με το γιατί ήρθαν τελικά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και το «Terra Jet» που εξυπηρετούν  αποκλειστικά τους πρόσφυγες, χωρίς να υπάρχει τελικά τέτοια ανάγκη.
Οι διαδοχικές απεργίες της ΠΝΟ, ήταν φανερό πως απορρύθμισαν την ομαλή -το τελευταίο διάστημα- αναχώρηση των προσφύγων από το νησί.

Μόνο που η δραματική μείωση των αφίξεων κατά την τελευταία εβδομάδα, τελικώς φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες και εμφάνισε ένα καινούργιο πρόβλημα στη διαχείριση των ροών. Καθώς εκεί που διαχρονικά μετά το περσινό δύσκολο καλοκαίρι, ο «πονοκέφαλος» όλων όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο να μην… αρκούν τα πλοία για την αναχώρηση χιλιάδων προσφύγων, τελικώς βιώσαμε και την κατάσταση τα πλοία να μη γεμίζουν ούτε στο ελάχιστο!

Οκτώ μέρες κάθεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τα πρώτα δρομολόγια από τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, τόσο το «Terra Jet» όσο και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπορούν να πάρουν κόσμο και να φύγουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, παρά το ότι έρχονται… εκτάκτως για να κάνουν το δρομολόγιο αυτό αποκλειστικά για τους πρόσφυγες.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (με χωρητικότητα 2.500 περίπου επιβατών) ειδικότερα είναι δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης από την περασμένη Τετάρτη και μάλιστα χρειάστηκε να αγκυροβολήσει προσωρινά μέχρι και εκτός λιμένα, στο ύψος της «Φυκιότρυπας», για να μην παρεμποδίζει τα καθημερινά τακτικά δρομολόγια της γραμμής, αφού δεν ήταν δυνατό να γεμίσει με τίποτα.

Την ίδια ώρα, το «Terra Jet» που έρχεται στη Μυτιλήνη για τον ίδιο λόγο, έφυγε κακήν κακώς προχθές χωρίς να είναι γεμάτο με προορισμό την Καβάλα και ο αριθμός των προσφύγων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θέλουν να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά, δεν γεμίζουν ούτε το τακτικό δρομολόγιο της «Blue Star», που μέχρι χθες το απόγευμα, είχε 500 κενά.

Με το απαγορευτικό λόγω των ισχυρών ανέμων που σηκώθηκε χθες το μεσημέρι, να συνέβαλε τελικά μάλλον καθοριστικά στο να μην φεύγουν άδεια τα πλοία. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey