Διήμερο φεστιβάλ με γάμους και εκδηλώσεις

Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης γιορτάζει

30/01/2016 - 00:38

Η Οργανωτική Επιτροπή του διήμερου φεστιβάλ «Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2016» έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό με κάθε λαμπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανα του οποίου ως γνωστόν βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Η Οργανωτική Επιτροπή του διήμερου φεστιβάλ «Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2016» έδωσε στη δημοσιότητα το πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό με κάθε λαμπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανα του οποίου ως γνωστόν βρίσκονται και φυλάσσονται στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, στις 13 & 14 Φεβρουαρίου στη Λέσβο του ρομαντισμού, της ποίησης, της ομορφιάς και του έρωτα, η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλεί όλα τα ζευγάρια από κάθε τόπο που επιθυμούν να παντρευτούν στην «πρωτεύουσα» της αλληλεγγύης και της αγάπης να έλθουν προκειμένου, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη.

Επίσης, καλεί τα ζευγάρια από όλη τη χώρα, που γιορτάζουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο (25, 50 και πέραν των 50 χρόνων έγγαμου βίου αντίστοιχα), να συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής τριών ζευγαριών - νικητών, που προσκεκλημένα θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη (δωρεάν εισιτήρια ταξιδιού, διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, διατροφή και ξεναγήσεις) προκειμένου να τιμηθούν.

Γάμοι και... πανηγύρια
Στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, έχουν προγραμματιστεί πολλές θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως: Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου (Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι), στην αγορά της πόλης και μέσα σε ένα διαμορφωμένο εορταστικό περίγυρο - πανηγυρικό σκηνικό θα διαδραματιστούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα με αναφορά στις γαμήλιες τελετές και τον έρωτα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας (ώρα 6 μ.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκλησιά), χoροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου κ. Νικολάου, θα τελεστεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει κατανυκτική λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου με κάθε τιμή στο κέντρο της πόλης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (ώρα 8.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί «συναυλία αγάπης» με ερωτικά τραγούδια και χορούς latin, tango, vals κ.ά. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ζαχαροπλαστών με παρουσίαση του πατροπαράδοτου «γεμάτου», που στη Λέσβο αποτελεί το γλύκισμα των αρραβώνων, του γάμου και της αγάπης, ενώ στο κοινό θα προσφερθούν μπουκέτα από «κατμέρια» (μοσχομυριστά ζουμπούλια, τα κατεξοχήν λουλούδια της εποχής στη Λέσβο).

Από το δήμαρχο Λέσβου θα τιμηθούν τα τρία ζευγάρια - νικητές του διαγωνισμού, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη για να γιορτάσουν τον Αργυρό, το Χρυσό και τον Αδαμάντινο Ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Την επομένη, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου (Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, ώρα 11 π.μ.), στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου (Φραγκοκλησιά), θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κοπή της βασιλόπιτας της Ενορίας στον προαύλιο χώρο του ναού. Στη συνέχεια, τα μελλόνυμφα ζευγάρια θα ξεναγηθούν στα σπουδαιότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου (ώρα 6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η ομαδική γαμήλια τελετή όλων των ζευγαριών από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey