Ο Γιάννης Γιαννέλλης ανακοίνωσε τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την καταγραφή, την ταξινόμηση και το συντονισμό των ΜΚΟ

«Τέλος το ξέφραγο αμπέλι…»

23/01/2016 - 00:09

Αισιόδοξος πως η επίσημη καταγραφή και πιστοποίηση των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων θα «λειτουργήσει» άμεσα και πως θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συντονισμού της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης ανακοίνωσε χθες με συνέντευξή του τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με τον ίδιο ως συντονιστή.

Αισιόδοξος πως η επίσημη καταγραφή και πιστοποίηση των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων θα «λειτουργήσει» άμεσα και πως θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συντονισμού της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης ανακοίνωσε χθες με συνέντευξή του τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με τον ίδιο ως συντονιστή.

Η Επιτροπή αυτή συστήνεται μετά τη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και πρόκειται να πάρει άμεσα ΦΕΚ, προκειμένου -όπως είπε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας χαρακτηριστικά- να δώσει ένα τέλος «στο ξέφραγο αμπέλι…».

Παρά το ότι το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει και μηχανισμός στη Γενική Γραμματεία για να το «τρέξει» αποφασιστικά και υπάρχει και το κακό προηγούμενο των «τραβηγμένων» πρόσφατων συλλήψεων εθελοντών, που αφήνει ουσιαστικά «κενά» στο πνεύμα της λειτουργίας και των ελεγκτικών μηχανισμών, ο κ. Γιαννέλλης υποσχέθηκε γρήγορη καταγραφή, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως «δε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τις ΜΚΟ».

Η Συντονιστική Επιτροπή
Η Συντονιστική Επιτροπή θα έχει έδρα τη Μυτιλήνη και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και σε αυτή θα είναι συντονιστής ο κ. Γιαννέλλης. Ως μέλη θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Λέσβου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Ιατρικού Συλλόγου και της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμιακής Συνοχής.

Ο κ. Γιαννέλλης στη συνέντευξή του, που ακολούθησε μάλιστα της πρώτης ανεπίσημης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής νωρίτερα, σχολίασε πως αυτή η κίνηση ήταν αναγκαίο να γίνει προκειμένου να αξιολογούνται και να καταγράφονται οι ΜΚΟ και οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο νησί.

«Είναι αναγκαίο να μπει μία τάξη και να έχουμε πλήρη εικόνα για τον καθένα και του τι κάνει. Δε θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τις ΜΚΟ και με κανέναν εθελοντή. Θέλουμε να κρατήσουμε την πολύτιμη δραστηριότητά τους, καθώς διαθέτουν και τεχνογνωσία και χρήματα, που δε μπορεί να τα διαθέσει η Πολιτεία για τη διαχείριση του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά με την υποχρέωση να τηρούν τους νόμους του κράτους που φιλοξενούνται.

Τέλος το ξέφραγο αμπέλι…» σχολίασε χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του. Παράλληλα επεσήμανε πως η καταγραφή των οργανώσεων και η λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των πολιτών και των προσφύγων, αλλά και των ιδίων των εθελοντών, δίνοντας και μία πρώτη εικόνα των προϋποθέσεων πιστοποίησης: θα δηλώνεται η προέλευση, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, ο αριθμός των μελών τους, η ειδικότητά τους και άλλα επιμέρους.

Οι φόρμες καταγραφής και οι ταυτότητες
Ο κ. Γιαννέλλης δεσμεύτηκε και για τη γρήγορη «λειτουργία» του νέου συστήματος, υποστηρίζοντας πως ήδη μοιράζονται οι σχετικές φόρμες που θα πρέπει να συμπληρώσει κάθε ΜΚΟ, κάθε οργάνωση και γενικά κάθε εθελοντής, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν και σχετικές ταυτότητες που θα φέρουν την πιστοποίηση του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Γιαννέλλης διευκρίνισε πως το νέο αυτό σύστημα που εγκαθιδρύεται είναι πιλοτικό και θα επεκταθεί στη συνέχεια αναλόγως των αναγκών. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Συντονιστική Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα μόνο για τη Λέσβο.

 

«Τα μπογαλάκια του και φεύγει…»
Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου μίλησε όμως και για τη διαδικασία καταγραφής, αλλά και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν τη «λειτουργία» του νέου συστήματος, αναφέροντας παραδείγματα ελέγχου, από το συσσίτιο που παρέχουν κάποιες εθελοντικές οργανώσεις, για την ποιότητα του φαγητού, μέχρι και έλεγχος των εθελοντών και των ΜΚΟ, που θα επιχειρούν χωρίς πιστοποίηση και θα ελέγχονται από τις αστυνομικές αρχές.

«Όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτουμε, θα παίρνει τα... μπογαλάκια του και θα φεύγει» είπε χαρακτηριστικά σε μία γενικότερη τοποθέτησή του επ’ αυτού. Και όταν του επισημάνθηκε το ζήτημα των μεμονωμένων εθελοντών, ο κ. Γιαννέλλης απάντησε πως βούληση της πρώτης άτυπης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής που είχε προηγηθεί είναι να ενταχθούν όλοι έστω και σε μικρές ομάδες για να καταγραφούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey