Συλλήψεις για… γέλια και για κλάματα

Για τα μάτια του κόσμου ή της Frontex; Όλο το παρασκήνιο των συλλήψεων

19/01/2016 - 17:01

Ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους εθελοντές με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας.

Ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους εθελοντές με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας.

Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, τον έναν από τους δυο Δανούς, κάτοχο του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν οι συλληφθέντες, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεούται να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.


Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάλλης, Β. Κατριβάνου, Π. Λάμπρου, στέλνουν μήνυμα στην… κυβέρνηση

Για τα μάτια του κόσμου, για τα μάτια της Frontex ή επί της ουσίας έγιναν εν τέλει οι συλλήψεις των τριών Ισπανών και δύο Δανών εθελοντών διασωστών, που προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών πανευρωπαϊκά αλλά και το «μπρος- πίσω» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Το Λιμενικό έκανε τις συλλήψεις και το Υπουργείο Ναυτιλίας 13 ώρες πριν την απολογία των κατηγορουμένων, υπαναχώρησε και με ανακοίνωσή του ζητούσε «κατανόηση από όποιους πολίτες - αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα». Τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι δυο βουλευτές, Πάνος Λάμπρου, Βασιλική Κατριβάνου και Γιώργος Πάλλης έκαναν δηλώσεις στήριξης από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, με το βουλευτή Λέσβου, όμως σε δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», να αναφέρει για τη σύλληψη των εθελοντών ότι αυτές έγιναν προφανώς γιατί «έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο».

Έκανε αίσθηση πάντως το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι τρεις αλληλέγγυοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμειναν ικανοποιημένοι, καθώς σε δηλώσεις τους στην ΕΡΑ Αιγαίου, ζήτησαν την απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες.

Οι διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων, για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων στη χώρα, ξεσήκωσαν αλληλέγγυους, καθώς οι εθελοντές δεν συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης επειδή ρυμούλκησαν βάρκα με πρόσφυγες, αλλά για την πρόθεσή τους να το κάνουν. Και μάλιστα αυτό συνέβη, λίγες μέρες αργότερα, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από την κλήση του Λιμενικού για να συνδράμουν.


Έως τη Σεβίλλη διαμαρτύρονταν για τους πυροσβέστες

Φαίνεται δηλαδή ότι ήταν γνωστοί για τη δράση τους, κάτι που τόνισε και σε ανακοίνωσή της η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
 
Οι απολογίες
Ειδικότερα, οι τρεις Ισπανοί είναι πυροσβέστες, ο ένας εκ των τριών μάλιστα με το αξίωμα του υπαρχηγού, έχοντας ως περιοχή ευθύνης του, τη Σεβίλλη. Προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη, δρώντας μέσω της ισπανικής ΜΚΟ «Ρroemaid» στην οποία είναι εθελοντής και όχι εργαζόμενος, όπως διέρρευσε.

Στη Σεβίλλη μάλιστα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους τρεις Ισπανούς πυροσβέστες - διασώστες, κρατικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε», οι Ισπανοί διασώστες φέρονται να είναι τυπικοί σε σχέση με τη δράση τους Λέσβο:

Εντοπίζουν το περιστατικό, ενημερώνουν το Λιμενικό και μόνο με την άδειά του επιχειρούν.
Οι ίδιοι φέρονται να δήλωσαν ότι μπήκαν στο σκάφος του Δανού, αφού είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον ίδιο ότι έχει ενημερώσει το Λιμενικό.

Ο εν λόγω κάτοχος του σκάφους, κατά την απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει κάποιες φορές με το Λιμενικό κι ότι αν δεν έχει τις συντεταγμένες του συμβάντος, το Λιμενικό δεν αποκρίνεται θετικά. Γι’ αυτό το λόγο, ισχυρίστηκε ότι κάποιες φορές πηγαίνει στο συμβάν για να εντοπίσει τις συντεταγμένες και στη συνέχεια ενημερώνει το Λιμενικό, γεγονός που επίσης ισχυρίστηκε κατά την απολογία του, θα έκανε και στο περιστατικό της Πέμπτης. Ο ένας εκ των δύο Δανών είναι εθελοντής και ο άλλος εργαζόμενος στον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας και οι δύο μέλη της ΜΚΟ «Team Humanity».

«Αφέθηκαν ελεύθεροι»
Ο συνήγορος των Ισπανών, Χάρης Πέτσικος, μετά το πέρας της απολογίας ανέφερε στο «Ε»: «Πιστεύουμε ότι πείστηκε ο ανακριτής και η εισαγγελέας ότι οι Ισπανοί πυροσβέστες και διασώστες βρίσκονται στη Λέσβο με αποκλειστικό σκοπό να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές μόνο όταν υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύει η ζωή τους στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα τους και στην εργασία τους, καθώς και να συνεχίσει η “Proemaid” το σημαντικό της έργο στον τόπο μας.

Θέλω να πιστεύω ότι μετά το πέρας της ανάκρισης θα απαλλαγούν από κάθε κατηγορία».

Το πισωγύρισμα του Υπουργείου
Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Ναυτιλίας,  Θ. Δρίτσα, το βράδυ της Παρασκευής κι ενώ την επομένη θα γίνονταν η ανάκριση, με την οποία ουσιαστικά ο υπουργός παρενέβη αναφορικά με τις συλλήψεις και μάλιστα με μια δόση αυτοκριτικής:

«Η συνεργασία των ΜΚΟ και των εθελοντών με το Λιμενικό Σώμα και τις άλλες αρχές της ελληνικής πολιτείας για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει αναγκαία και επιθυμητή και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται. Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόλυτη επιτυχία, έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο ευθύνης στα λεπτά και κρίσιμα ζητήματα των επιχειρήσεων διάσωσης και αυτό είναι λογικό και αναγκαίο. Τα λίγα μεμονωμένα περιστατικά υπέρβασης αυτών των απολύτως αναγκαίων και συμφωνημένων κανόνων, που δεν συνιστούν, κατ’ ανάγκη πάντα, αξιόποινη πράξη, αξιολογούνται από τη δικαιοσύνη.

Είναι δεδομένες οι δύσκολες και πιεστικές συνθήκες υπό τις οποίες ενεργούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ελληνικού κράτους. Ζητάμε κατανόηση από όποιους πολίτες - αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα, που για κανένα μας δεν είναι ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey