Από το Αφγανιστάν στη «Villa Azadi» και σήμερα εθελοντής στο «Βοστάνειο»

Ξέρει τη γλώσσα… φαρσί!

15/01/2016 - 23:52

Έφυγε 15 χρονών από το Αφγανιστάν και ενηλικιώθηκε στη Λέσβο, ενώ σήμερα στα 23 του χρόνια, ο Ιζατολά Φαεζί είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού μιλώντας φαρσί, μπορεί να μεταφράζει στο προσωπικό και τους γιατρούς, τα όσα του λένε οι πρόσφυγες που καταφτάνουν.

Έφυγε 15 χρονών από το Αφγανιστάν και ενηλικιώθηκε στη Λέσβο, ενώ σήμερα στα 23 του χρόνια, ο Ιζατολά Φαεζί είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού μιλώντας φαρσί, μπορεί να μεταφράζει στο προσωπικό και τους γιατρούς, τα όσα του λένε οι πρόσφυγες που καταφτάνουν.

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» τον εντόπισαν και τον αξιοποιούν, ενώ την ιστορία του διηγείται η εφημερίδα «Καθημερινή». Τα ελληνικά του είναι πολύ καλά, γεγονός που διευκολύνει πολύ το έργο των γιατρών. Εξάλλου πρόσφατα απέκτησε πιστοποιητικό ελληνικής γλώσσας και παρακολουθεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Λέσβο.

Ανδρώθηκε στην Αγιάσο
Άφησε το Αφγανιστάν το 2008 με προορισμό μια καλύτερη ζωή μαζί με συνομηλίκους πιτσιρικάδες χωρίς να ειδοποιήσει την οικογένειά του, σε συνεννόηση με ένα διακινητή που τον πήγε στο Ιράν. Στη συνέχεια έφτασε Τουρκία, μετά στη Λέσβο και τη «Villa Azadi», όπως έλεγαν τότε οι ανήλικοι πρόσφυγες τη μονάδα φιλοξενίας στην Αγιάσο. Ο ίδιος αναφέρει: «Και εγώ δεν ήξερα ακριβώς πού θα πήγαινα όταν έφυγα από το Αφγανιστάν.

Όμως έρχονταν και μας έπαιρναν να πολεμήσουμε με το ζόρι. Εντάξει να πολεμήσεις για την πατρίδα σου, αλλά να πολεμήσεις ενάντια στον ξάδελφο σου, στον άνθρωπο που έως χθες ήσασταν γείτονες... Δεν γινόταν. Πήγα στο Ιράν, όπου έμεινα περίπου οκτώ μήνες. Δούλευα στα χωράφια, όπου καλλιεργούνταν φρούτα κυρίως για να μπορέσω να μαζέψω χρήματα να πληρώσω τον επόμενο διακινητή που θα με πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη», θυμάται.

Στην Κωνσταντινούπολη, δούλεψε λάντζα σε ένα υπόγειο -έπρεπε να κρύβεται παράλληλα- για να εξασφαλίσει τα χρήματα να πληρώσει και πάλι για να φθάσει στη Λέσβο «με βάρκα από την Τουρκία, όπως όλοι». Ήταν το 2008 όταν βρέθηκε στην Παγανή. Για καιρό, έμεινε μαζί με άλλους ασυνόδευτους ανηλίκους στη μονάδα φιλοξενίας Αγιάσου.

Όμως αντίθετα από τους υπόλοιπους, δεν έχει συγγενείς στην Ευρώπη για να επιδιώξει να πάει σε άλλη χώρα. «Η μάνα μου, η οικογένειά μου είναι στο Αφγανιστάν, δεν έχω κανέναν εδώ ή αλλού στην Ευρώπη».

Το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης ζήτησε από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» βοήθεια για τη συνεννόηση με τους ξένους που χρειάζονται περίθαλψη. Το Νοσοκομείο, ως δημόσιος φορέας, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους προσλήψεις. Και κάπως έτσι, ο Ιζατολά Φαεζί βρέθηκε να εργάζεται στο «Βοστάνειο» ως μεταφραστής.

Ακόμα δεν έχει πληρωθεί, αλλά ελπίζει σύντομα να καταφέρει να νοικιάσει ένα δικό του δωμάτιο κοντά στη δουλειά του. Με τους δικούς του δεν έχει επικοινωνήσει τους τελευταίους έξι μήνες, όμως ξέρουν ότι βρίσκεται ασφαλής στη Μυτιλήνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey