Κρατούνται και το Σάββατο απολογούνται

Άρχισαν τα Όργανα… να συλλαμβάνουν! Νέα δεδομένα για τις κατηγορίες!

15/01/2016 - 15:28

Κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες απήγγειλε χτες το μεσημέρι ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης στους πέντε συλληφθέντες για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών και για οπλοκατοχή, οι οποίοι κρατούνται έως το Σάββατο, προθεσμία που οι συνήγοροί τους ζήτησαν για να απολογηθούν.

Updated Σάββατο 9:04

Ανακοίνωση του Λιμενικού

Σχόλιο από το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τα περιστατικά σύλληψης εθελοντών 

 

Η συνεργασία των ΜΚΟ και των εθελοντών με το Λιμενικό Σώμα και τις άλλες αρχές της ελληνικής πολιτείας, για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει αναγκαία και επιθυμητή και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται.

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, με απόλυτη επιτυχία, έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο ευθύνης στα λεπτά και κρίσιμα ζητήματα των επιχειρήσεων διάσωσης και αυτό είναι λογικό και αναγκαίο. Τα λίγα μεμονωμένα περιστατικά υπέρβασης, αυτών των απολύτως αναγκαίων και συμφωνημένων κανόνων, που δε συνιστούν, κατ’ ανάγκη πάντα, αξιόποινη πράξη, αξιολογούνται από τη δικαιοσύνη.

Είναι δεδομένες οι δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, υπό τις οποίες ενεργούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ελληνικού κράτους. Ζητάμε κατανόηση από όποιους πολίτες-αλληλέγγυους υπέστησαν ταλαιπωρία, λόγω της εμπλοκής τους σε συμβάντα, που για κανένα μας, δεν είναι ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των κοινά συμφωνηθέντων επιχειρησιακών κανόνων είναι ο μόνος τρόπος προστασίας.

Νέα δεδομένα-updated Παρασκευή 15/1

Μετά την ανάγνωση της δικογραφίας, προκύπτει ότι οι συλληφθέντες δεν κατηγορούνται για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών, αλλά για την απόπειρα (!) διευκόλυνσής τους. Συνελήφθησαν δηλαδή με βάση την πρόθεσή τους! Παράλληλα όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του λιμενικού, οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν πλησίον της βάρκας όπου επέβαιναν πρόσφυγες "λέμβων με αλλοδαπούς ευρισκόμενων εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή  ανατολικά Αεροδρομίου  ν. Λέσβου, χωρίς προς τούτο άδεια". 

Η υπόλοιπη ανακοίνωση του Λιμενικού: "Στη θέα του Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών. Κατόπιν, το σκάφος και τα πέντε αλλοδαπά μέλη πληρώματος του,  οδηγήθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης όπου κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αρμόδιου Εισαγγελέα συνελήφθησαν. Το σκάφος κατασχέθηκε ενώ επ'αυτού  εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τρία μαχαίρια στιλέτα, και δύο ψηφιακές διόπτρες νυκτός.»

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Το ρεπορτάζ του "Ε"

Κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες απήγγειλε χτες το μεσημέρι ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης στους πέντε συλληφθέντες για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών και για οπλοκατοχή, οι οποίοι κρατούνται έως το Σάββατο, προθεσμία που οι συνήγοροί τους ζήτησαν για να απολογηθούν.

Πρόκειται για τρεις Ισπανούς, πυροσβέστες στο επάγγελμα και διασώστες εθελοντές σε ισπανική Μη Κυβερνητική οργάνωση που δρα στη Λέσβο, και δύο Δανούς μουσουλμάνους αραβικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν από το Λιμενικό τα ξημερώματα της Πέμπτης ευρισκόμενοι στη θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ρυμουλκούν βάρκες με επιβαίνοντες πρόσφυγες. Επίσης, βρέθηκε πάνω στη στολή τους μικρό μαχαίρι, εξάρτημα που προορίζεται για την κοπή σχοινιών.

«Αρνούνται κάθε ανάμειξη σε υπόθεση διακίνησης. Ήρθαν στη Λέσβο για να σώσουν ζωές, όχι για trafficking. Είναι κρατικοί υπάλληλοι της Ισπανίας, ο ένας εκ των οποίων με τη θέση του αρχιπυροσβέστη, που στην άδειά τους επέλεξαν να έρθουν ως εθελοντές στη Λέσβο» δήλωσε σχετικά στο «Ε» ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών Ισπανών πυροσβεστών Χάρης Πέτσικος.

Η υπόθεση προφανώς θα έχει συνέχεια εν αναμονή και της απολογίας τους. Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τους Ισπανούς συλληφθέντες αιφνιδιασμένους από την εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται το όλο περιστατικό να επηρεάσει τη δράση και άλλων εθελοντών που δρουν στο νησί με παρόμοιο τρόπο, απ’ τη στιγμή που οι διωκτικές αρχές ανέλαβαν δράση και υπήρξαν συλλήψεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey