Συλλήψεις και έλεγχοι από Αστυνομία, Λιμενικό και Πολεοδομία

«Επιχείρηση τάξης» με ενεργό ρόλο από τη Frontex;

15/01/2016 - 15:15

Τάξη στο χάος του προσφυγικού μεταξύ οργανώσεων, εθελοντών, επαγγελματιών, «αρπαχτών» και απιστοποίητων επιχειρείται να μπει στη Λέσβο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Τάξη στο χάος του προσφυγικού μεταξύ οργανώσεων, εθελοντών, επαγγελματιών, «αρπαχτών» και απιστοποίητων επιχειρείται να μπει στη Λέσβο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε 24ωρη βάση συνεχίζονται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Frontex οι έλεγχοι μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεμονωμένων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ούτε το ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου προχώρησε σε ελέγχους την Τρίτη, όπου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές εν είδη προσφυγικών καταυλισμών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δεν είχαν πάρει καμία σχετική άδεια.

Από την πρώτη στιγμή, όπου ακόμα και ντόπιοι εθελοντές βρέθηκαν παραγκωνισμένοι από την οργάνωση και το σχεδιασμό οργανώσεων και ΜΚΟ που μπήκαν στο «παιχνίδι» του προσφυγικού και με άλλοθι τη φιλανθρωπία λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα και αλώνιζαν, το «Ε» επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτή η ιδιότυπη συγκατοίκηση χάριν του ανθρώπινου δράματος.

Όμως απ’ ό,τι φαίνεται τόσο ο Δήμος Λέσβου, που βρήκε έναν σοβαρό λόγο για να είναι σε θέση να ελέγξει (τις αυθαίρετες κατασκευές), όσο και το κράτος με τους μηχανισμούς του φαίνεται ότι έχουν μπει σε θέση μάχης. Το αν η Frontex σκοπεύει να παραγκωνίσει την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον και σχετίζεται πλέον με κεντρικές συμφωνίες της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έντονη κινητικότητα
Προς το παρόν παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε όλα τα προσφυγικά άτυπα «χοτ σποτ» του νησιού: Σκάλα Συκαμιάς, Εφταλού, αεροδρόμιο. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων. «Στόχος», σύμφωνα με την Αστυνομία, «είναι να ελεγχθούν όσοι κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές αλλά και να τονισθεί η παρουσία της Αστυνομίας». Κατά τους ελέγχους ζητείται επίσης από όσους επιχειρούν στις ακτές η αστυνομική τους ταυτότητα και να τους πουν ποια οργάνωση εκπροσωπούν, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Στη συνέχεια, ελέγχεται και το αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη. «Η όλη διαδικασία, αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί» τονίσθηκε χαρακτηριστικά, ενώ όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Τον τελευταίο καιρό αυτό το κλίμα έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές, που επιχειρούν ανεξέλεγκτα, παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών».

Τακτοποίηση των… αυθαιρέτων!
Μετά από αυτοψία στελεχών της πολεοδομίας από τη Σκάλα Συκαμιάς έως τον Μόλυβο, ύστερα από αίτημα της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε πως πάνω από 10 κατασκευές που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή των προσφύγων είναι αυθαίρετες! Βόθροι, χωματουργικές εργασίες και κατασκευές οικίσκων, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του κώδικα πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν αδειοδοτήθηκαν ποτέ.

Δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε ο καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή «Μεγάλα Θέρμα» από τη «IRC», για τον οποίο ξοδεύτηκαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κι, όπως όλα δείχνουν, δεν είχε λάβει την απαραίτητη άδεια! Σύμφωνα με την ΕΡα Αιγαίου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Επίσης, έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστεί περίπτωση καταπάτησης αιγιαλού στην περιοχή του Μολύβου.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις ενστάσεις και την κινητικότητα που προέκυψε και με το δημόσιο διάλογο μεταξύ φορέων του Μολύβου και του Δήμου.

Το βέβαιο είναι ότι μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό των προηγούμενων μηνών από τις αθρόες προσφυγικές ροές, που δικαιολογεί την όποια αμηχανία και σύγχυση, σήμερα θα πρέπει να μπει τάξη και να υπάρχει έλεγχος ποιος και τι κάνει για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η παρέμβαση εθελοντών, ΜΚΟ, αυτοδιοίκησης και κρατικών αρχών και υπηρεσιών. Και αυτή η επιχείρηση τάξης θα πρέπει να γίνει με συνέπεια και σχέδιο για να φέρει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey