Με ΦΕΚ… συστήνεται το εγκαινιασμένο από τον Οκτώβρη Κέντρο της Λέσβου και την αρμοδιότητα διαχείρισής του θα έχει η… Περιφέρεια!

Συστήνεται, λέει, hot spot στη Μόρια!

11/12/2015 - 14:01

Δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, τα περίφημα δηλαδή hot spots.

Δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, τα περίφημα δηλαδή hot spots.

Τι κι αν ειδικά το περίφημο κέντρο της Μόριας… «εγκαινιάστηκε» μετά βαΐων και κλάδων κατά την επίσκεψη του Έλληνα Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στα μέσα Οκτώβρη, η λειτουργία του ωστόσο συστήθηκε επίσημα μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Και ενώ στην πραγματικότητα το hot spot λειτουργεί από τον Οκτώβρη, καταγράφοντας χιλιάδες πρόσφυγες εβδομαδιαίως, οι επίσημες διαβεβαιώσεις της Ευρώπης πως θα ενισχυθεί με κονδύλια και τεχνογνωσία είναι ακόμα στο δρόμο.

Ωστόσο, η δημοσίευση του περίφημου ΦΕΚ, που αφορά τη Σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, περιλαμβάνει κι άλλα αξιοσημείωτα.

Τι λέει και τι δε λέει το ΦΕΚ
Πρώτα απ’ όλα στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι την αρμοδιότητα διαχείρισης όλων των κέντρων αναλαμβάνουν οι οικείες Περιφέρειες (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), χωρίς να είναι γνωστή ωστόσο η ακριβής δικαιοδοσία τους.

Μάλιστα, στα καθ’ ημάς είναι γνωστό πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν είχε ως σήμερα κάποια άμεση εμπλοκή στην καθημερινότητα του προσφυγικού ή στις δομές αυτού, αλλά ο Δήμος Λέσβου.

Με το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό να έχει αναδειχθεί, μετά τη γνωστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ως ο γενικός συντονιστής των δράσεων που αφορούσαν το προσφυγικό στη Λέσβο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή των Περιφερειών να αναλάβουν τα hot spots έγινε επειδή ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά δεύτερον, αξιοσημείωτο είναι και το ότι δημοσιεύεται η επίσημη σύστασή τους, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση για τα αν εξασφαλίστηκαν όλα εκείνα που θα καθιστούσαν άρτια τη λειτουργία τους.

Δηλαδή τα… χρήματα, από τα οποία είναι γνωστό πως εκκρεμεί ακόμα και η προκαταβολή των 33 εκ. ευρώ της Ευρώπης, που δε μπορούν ακόμα να εκταμιευτούν λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών!

Σάμος και Χίος με… νεότερη απόφαση!
Από το «ΦΕΚ των hot spots» ξεχωρίζει και το γεγονός πως συστήνονται μόλις τρία από τα συνολικά πέντε σχεδιαζόμενα αντίστοιχα κέντρα στη Λέσβο, στη Λέρο και στην Κω.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνονται μεν και κέντρα στη Σάμο και στη Χίο (με αρμόδια την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), αλλά «τα χαρακτηριστικά αυτών θα προσδιοριστούν με νεότερη απόφαση»!

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey