FOLLOW US

Κοινωνία

  • Τεράστια επένδυση από μεγάλη εθελοντική οργάνωση για 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες
Η «IRC» έφτιαξε Κέντρο Υποδοχής στην Εφταλού!

Η αναγκαιότητα δημιουργίας δομής για τη φιλοξενία προσφύγων στο βόρειο τμήμα του νησιού, που από το καλοκαίρι συζητείτο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε αποφασιστεί να γίνει, τελικώς εδώ και λίγες ημέρες είναι πραγματικότητα.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας δομής για τη φιλοξενία προσφύγων στο βόρειο τμήμα του νησιού, που από το καλοκαίρι συζητείτο, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε αποφασιστεί να γίνει, τελικώς εδώ και λίγες ημέρες είναι πραγματικότητα.

Μετά από δεκάδες προτάσεις και αντιπροτάσεις, δημιουργήθηκε τελικώς, με ευθύνη και έξοδα της οργάνωσης «IRC» (International Rescue Committee), εγκαινιάστηκε και θα λειτουργεί σε λίγες ημέρες σε χώρο μεταξύ της Εφταλούς και της Σκάλας Συκαμιάς.

Η δομή αποτελεί κέντρο υποδοχής, είναι μία τεράστια επένδυση που φτάνει το ένα εκ. ευρώ και αποτελεί μία ακόμη υποκατάσταση του αδύναμου ως σήμερα κράτους να παρέμβει και της αναποφάσιστης Ευρώπης να συμβάλλει στη διαχείριση των προσφυγικών ροών αποφασιστικά.  

Το νέο κέντρο υποδοχής αναμένεται φυσικά να συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλοποίηση της κατάστασης υποδοχής και διεκπεραίωσης των ανθρώπων που φτάνουν στην περιοχή από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια και δη από το σημείο που αποτελεί το hot spot εισόδου της Λέσβου.

Από ένα έως… πέντε εκατ.
«Πρόκειται για μια απόλυτα σύγχρονη και ασφαλή υποδοχή που φτιάχτηκε σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα στελεχωθεί από απόλυτα επαγγελματίες στο χώρο τους» λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα ο Πωλ Κόρνου, συντονιστής της δράσης της οργάνωσης «IRC» στη Λέσβο, η οποία κατασκεύασε το Κέντρο και θα το λειτουργήσει.

Στο σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ για τη δημιουργία του κέντρου τονίζεται μάλιστα ότι το κόστος της κατασκευής του ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους της «IRC».

Από πόρους της οργάνωσης αυτής μάλιστα θα καλυφθεί και το κόστος λειτουργίας του Κέντρου τον πρώτο χρόνο, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του 2016, κόστος που θα φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη χωρητικότητα
Στο ολοκαίνουριο τώρα Κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων της «IRC» θα εργάζονται 70 συνολικά άτομα με ετήσιες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, το 90% δε από αυτούς προσλαμβάνονται από τα χωριά γύρω από το Κέντρο, κυρίως από το Μόλυβο και τη Συκαμνιά.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, το Κέντρο έχει στηθεί δίπλα στη θάλασσα, αλλά είναι προστατευμένο από ανέμους. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του καθαυτή, οι άνθρωποι της οργάνωσης τη χωρίζουν σε δύο επίπεδα: Ένα της υποδοχής περί των 2.000 μεταναστών και προσφύγων και ένα της προσωρινής διαμονής μέχρι να αναχωρήσουν για το Κέντρο καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια περί των 1.500 ανθρώπων.

Οι δομές
Όπως λέει στο ΑΠΕ ο Τάιλερ Τζάμπ, συντονιστής διαχείρισης κρίσης της οργάνωσης «IRC», το Κέντρο δεν αποτελεί έναν χώρο που φτιάχτηκε πρόχειρα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίσιμη στιγμή. «Διαθέτει χώρους υποδοχής γυναικών και παιδιών, υπηρεσίες επανένωσης οικογενειών, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης, ακόμα και χώρους ενημέρωσης των προσφύγων με οθόνες όπου σε έξι γλώσσες θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται και τι μπορούν να κάνουν στη συνέχεια». Φυσικά σε έναν τέτοιο χώρο δε θα μπορούσαν να λείψουν οι χώροι υγιεινής, παροχής ρουχισμού και φαγητού. 

Στο σύνολό τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατασκευάσθηκαν σε συνεννόηση με τις τοπικές υπηρεσίες, αυτοδιοικητικές αρχές και τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ενώ πριν ξεκινήσει η δημιουργία του υπήρξαν οι απαραίτητες συζητήσεις και επιτεύχθηκε η συναίνεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι πριν από τη δημιουργία του υπήρξε αδειοδότηση μετά από αρχαιολογικές τομές και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

«Ανήκει στην τοπική κοινωνία»
Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση καθημερινά, διαθέτει σύνδεση με δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδοτείται με ασφάλεια από τοπικές γεωτρήσεις, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί σε δύο περίπου εβδομάδες.

Αυτό που έχει σημασία, επίσης, να καταγραφεί είναι πως ο συντονιστής της δράσης της οργάνωσης στη Λέσβο Πωλ Κόρνου υποστηρίζει στις δηλώσεις του για την επικείμενη λειτουργία του Κέντρου πως αυτό «ανήκει στην τοπική κοινωνία».

Και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η προτροπή του να βρεθεί ένας… αξιόπιστος εταίρος από ελληνικής πλευράς, «στον οποίο και με χαρά θα το παραδώσουμε να το λειτουργήσει, όταν θα ολοκληρωθεί το δικό μας έργο».

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top