Ακόμη στον αυτόματο και στα ευχολόγια

02/12/2015 - 16:25

Δε θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού είναι πρωτίστως υπόθεση της πολιτείας και των μηχανισμών της και όχι των οργανώσεων, που αυτοβούλως σπεύδουν να συνδράμουν για να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεια.

Δε θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού είναι πρωτίστως υπόθεση της πολιτείας και των μηχανισμών της και όχι των οργανώσεων, που αυτοβούλως σπεύδουν να συνδράμουν για να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεια.

Και όταν το κράτος απουσιάζει ή αδυνατεί, τότε η παρέμβαση των ΜΚΟ μπορεί να είναι σωτήρια και αποτελεσματική -όπως η παρέμβαση της «ΙRC» με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή της Εφταλούς- και καλοδεχούμενη, μιας και η υποδομή αυτή μπορεί να καλύψει αξιοπρεπώς το κενό που υπάρχει στο νησί.

Πού είναι όμως το κράτος και η Ε.Ε., που -παρά τις ανακοινώσεις και τα πήγαινε έλα αρμοδίων και μη- μέχρι και τώρα μένουν στα λόγια και στα ευχολόγια, ενώ είναι βέβαιο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και λόγω χειμώνα τα πράγματα θα... αγριέψουν, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Ακόμη παρά τις συσκέψεις, τις δημόσιες δηλώσεις και τις ανακοινώσεις η διαχείριση του προσφυγικού βρίσκεται στον αυτόματο, χωρίς συντονισμό και οργάνωση, αν και έχουν περάσει μήνες από τον αρχικό... αιφνιδιασμό, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο η εθελοντική αυτή προσφορά που καταφθάνει στο νησί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου να αντιμετωπίζει μια χαώδη κατάσταση, που στην προκειμένη περίπτωση προκαλεί απογοήτευση και γκρίνιες.

Δεν αρκεί ούτε το φιλότιμο, ούτε ο υπερβάλλων ζήλος που πολλοί από τους εμπλεκομένους δείχνουν. Γιατί το πρόβλημα έχει δρόμο μπροστά του και το μόνο αξιόπιστο αντίδοτο είναι η οργάνωση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και, δυστυχώς, ακόμη υπάρχει αυτοσχεδιασμός και πολλά καπετανάτα που προκαλούν προβλήματα και εντάσεις, τη στιγμή που χρειάζονται λύσεις και νηφαλιότητα.

Αλλά οι διαπιστώσεις αυτές είναι γνωστές και παλιές που ανακυκλώνονται όσο οι όποιες αποφάσεις μένουν στα λόγια και δεν υλοποιούνται, όπως η λειτουργία συντονιστικού οργάνου σε κάθε νησί που θα διαχειρίζεται την καθημερινότητα και θα λύνει προβλήματα έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αλήθεια, γιατί όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στου Μαξίμου με την παρουσία του πρωθυπουργού και των αυτοδιοικητικών των νησιών έχουμε την αίσθηση ότι ξεχάστηκαν την επομένη;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey