Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στο Μόλυβο απόφαση του Τ.Σ της Μήθυμνας για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στο κάμπιγκ

«Οι ακυρώσεις κρατήσεων αυξάνονται σωρηδόν…»

12/06/2015 - 13:45

Φορείς της περιοχής ζητούν την ανάκληση της απόφασης του τοπικού συμβουλίου της Μήθυμνας, με την οποία το κάμπιγκ του Μολύβου μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάζονται σε ακτές της περιοχής.

Φορείς της περιοχής ζητούν την ανάκληση της απόφασης του τοπικού συμβουλίου της Μήθυμνας, με την οποία το κάμπιγκ του Μολύβου μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων που αποβιβάζονται σε ακτές της περιοχής.

Η απόφαση όπως είναι προφανές αποκαλύπτει και τους λόγους αποχώρησης από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και την προεδρία ταυτόχρονα της ΑΔΕΛ του Δημοτικού Συμβούλου του καταγόμενου από τη Μήθυμνα Ιγνάτη Χατζηχρήστου. Ο οποίος και είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το ψήφισμα.

Εκτός του κ. Χατζηχρήστου το αποκαλυπτικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τουριστική πρωτεύουσα του νησιού ψήφισμα υπογράφουν ακόμη ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ο Σύλλογος Ξενοδόχων βόρειας Λέσβου, το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Μολύβου, ο αθλητικός σύλλογος Αρίων Μολύβου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μήθυμνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Μόλυβος», ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος «Ολυμπιάς», ο Σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων «η Αγάπη», ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μήθυμνας, οι Βατής Δημήτριος και Καραντώνης Στέλιος, πρώην Δήμαρχοι Μήθυμνας, και οι τοπικοί σύμβουλοι Μήθυμνας και οι τοπικοί σύμβουλοι Λέσβου, Βατής Ευστράτιος και Τριανταφύλλου Παναγιώτης.

Στέλνεται στο Δήμαρχο Λέσβου, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Αντιδημάρχους Τουρισμού και Μήθυμνας και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Κοινοποιείται δε στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και στους βουλευτές του Νομού.

Ζητάνε
Με το ψήφισμα ζητείται:
1. Η ανάκληση της απόφασης του τοπικού συμβουλίου με την οποία ΔΕΝ λύνεται ουσιαστικά κανένα μεταναστευτικό πρόβλημα, αντιθέτως τορπιλίζεται ο τουρισμός και τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν και κρατούν ζωντανό πολύ μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού του νησιού της Λέσβου.

2. Η σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου με την παρουσία Δημάρχου και συντονιστικής επιτροπής φορέων της περιοχής με αποκλειστικό θέμα την από κοινού προσπάθεια και δράση για την άμεση μεταφορά των μεταναστών στη Μυτιλήνη και την οργανωμένη και συντονισμένη διεκδίκηση προς τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες, ώστε η λύση να είναι μόνιμη με διάρκεια και ανθρωπιά.

«Μεγάλες απώλειες…»
Το ψήφισμα εγκρίθηκε σε συνάντηση των φορέων του Μολύβου και δημοτών που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Sun Rise».

Σε αυτό σημειώνεται πως «το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας εισόδου προσφύγων - μεταναστών που παρατηρείται εδώ και δυο μήνες στο νησί απαιτεί μια μόνιμη λύση. Ενώ η κοινωνία του Μολύβου, ανέκαθεν κοινωνία αντιρατσιστική και ανεκτική στο διαφορετικό, έδειξε, δείχνει και θα δείχνει την ανθρωπιά της με το γενναιόδωρο τρόπο που ήδη έχει καταγραφεί από όλους. Είναι κοινωνία με βαθειά αλληλεγγύη στον πάσχοντα και εθελοντική συνείδηση συνεισφοράς».

Όπως, όμως, χαρακτηριστικά αναφέρεται «είναι επιτακτικό, αναγκαίο αλλά και δίκαιο να λάβει αποφάσεις που αφενός θα βοηθούν και θα περιθάλπουν, με αξιοπρέπεια τον κατατρεγμένο άνθρωπο αφετέρου θα διασφαλίζουν τη συνοχή της κοινωνίας του και την τουριστική του οικονομία που βασίζεται στην ηρεμία και στο αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών, προπάντων των γυναικών.

Αυτή είναι μια ισορροπία που πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί, ώστε και οι πρόσφυγες και μετανάστες να περιθάλπονται και η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση και γενικότερα τα έσοδα του νησιού να μην κινδυνεύσουν σε καιρούς τόσο δύσκολους για τη χώρα και για τον καθένα μας».

Στη συνέχεια στο ψήφισμα αναφέρεται στο ότι «δυστυχώς η τουριστική ανάπτυξη του τόπου υφίσταται ήδη μεγάλες απώλειες, καθώς οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό αυξάνονται σωρηδόν, μετά από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα των μεταναστών.

Ο κίνδυνος για τη φετινή σεζόν αλλά και το μέλλον του τουρισμού, μας αγγίζει επικίνδυνα όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου αλλά και στη Λέσβο ολόκληρη» ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Δημάρχου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα FM, όπου δήλωνε πως «αυτή τη στιγμή παίζουμε πια με την τύχη του νησιού μας, παίζουμε με την τύχη του τι θα γίνει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».
 
Όχι στη στρατηγίδα
Σύμφωνα πάντα με τους φορείς και τους πολίτες του Μολύβου «η επιλογή του κάμπιγκ ή οποιασδήποτε άλλη περιοχή στον Μόλυβο, στην στρατηγίδα του Λεσβιακού τουρισμού, δεν λύνει το πρόβλημα. Η λογική της πρόσκαιρης εγκατάστασης «μέχρι να τους παίρνουν τα λεωφορεία» δεν ευσταθεί αφού ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Η απόφαση, απλώς, επιτείνει και πολλαπλασιάζει το πρόβλημα. Η χωρητικότητά του κάμπιγκ δεν ξεπερνά τις 100 σκηνές και οι υποδομές είναι ελάχιστες, ανεπαρκείς, κατεστραμμένες και μόνο καλοκαιρινές.

Το κάμπιγκ Μολύβου βρίσκεται στην καρδιά της ξενοδοχειακής υποδομής του τόπου μας, στον δρόμο για την Εφταλού, δρόμο περιπάτου των επισκεπτών.

Οποιοδήποτε περιστατικό εγκληματικού συμβάντος, με δεδομένο ότι ανάμεσα στους μετανάστες καταγράφονται αρκετά περιστατικά βίας, οποιαδήποτε παρενόχληση γυναικών θα ανατινάξει όλο το οικοδόμημα του τουρισμού στην περιοχή. Η ορθολογική λύση είναι η ανεύρεση χώρου ικανού σε μέγεθος και υποδομές, ώστε να υπάρξει μόνιμη και αξιοπρεπής λύση για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες - μετανάστες».

Και προτάσεις αξιοποίησης
Τέλος στο ψήφισμα γίνονται αναφορές στις προσπάθειες αξιοποίησης του κάμπιγκ στο παρελθόν και στις σχετικές προτάσεις σήμερα.

«Επανειλημμένως, επί δημαρχίας Δ. Βουνάτσου αλλά και επί δημαρχίας Σ. Γαληνού έχουν κατατεθεί προτάσεις αξιοποίησης του κάμπιγκ, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: την φιλοξενία νέων κυρίως επισκεπτών με χαμηλό κόστος.

Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν να γίνει το κάμπιγκ ένα από τα καλοκαιρινά κέντρα φιλοξενίας του ευρωπαϊκού και διεθνούς προσκοπισμού με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις με υψηλό αποτύπωμα περιβαλλοντικής και πολιτισμικής συνείδησης στην νεολαία του τόπου μας» αναφέρει καταληκτικά η επιστολή των φορέων και των πολιτών του Μολύβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey