Πανελλαδικό το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του «Μυτιληνιού» Αγίου Βαλεντίνου

Και γάμοι καθολικών το καλοκαίρι

17/02/2015 - 15:59

Το γύρο της Ελλάδας έκαναν τις προηγούμενες ημέρες εικόνες από τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη προς τιμή του Αγίου Βαλεντίνου.

Το γύρο της Ελλάδας έκαναν τις προηγούμενες ημέρες εικόνες από τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη προς τιμή του Αγίου Βαλεντίνου.

Δεκάδες Μυτιληνιοί συμμετείχαν το βράδυ της Παρασκευής στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, ενώ το Σάββατο ασφυκτικά γεμάτο ήταν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου δόθηκε συναυλία ερωτικού τραγουδιού.

Ομάδα Τούρκων επισκεπτών παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και επισκέφτηκε τον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Ο εφημέριος του ναού, π. Λέων, δήλωσε στο «Ε» πως έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ταξιδιωτικά γραφεία για την τέλεση καθολικών γάμων το ερχόμενο καλοκαίρι στο ναό που φιλοξενεί λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, άγιου προστάτη των ερωτευμένων.

«Ο κόσμος της Λέσβου αγκάλιασε τον Άγιο Βαλεντίνο και όλες τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν εκατοντάδες πιστοί στο ναό όπου βρίσκονται τα λείψανά του», δήλωσε στο «Ε» ο π. Λέων, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τις εκδηλώσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως η ιστορία του αγίου της αγάπης και του έρωτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Λέσβου, αφού οστά του βρίσκονταν για πολλές δεκαετίες στον καθολικό ναό στο κέντρο της Μυτιλήνης και το προηγούμενο καλοκαίρι επέστρεψαν μετά από 15 χρόνια.

Την ικανοποίησή της, τόσο για την προβολή του νησιού, αλλά και για τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την ημέρα των ερωτευμένων, εκφράζει η δημοτική αρχή Λέσβου.

«Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και εκατοντάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Η Λέσβος ταξίδεψε μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και των εντύπων σε όλη την Ελλάδα και υπήρξαν και αρκετά δημοσιεύματα και σε μέσα του εξωτερικού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστας Αστυρακάκης.

Οι εκδηλώσεις
Η λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ μετά την τέλεση του εσπερινού, στον ιερό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Ο εσπερινός, αλλά και η θεία λειτουργία την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πραγματοποιήθηκαν χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου κ. Νικολάου. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέσβου πραγματοποιήθηκε η περιφορά των λειψάνων του αγίου από την οδό Ερμού (όπου βρίσκεται ο καθολικός ναός), στην προκυμαία και επιστροφή μέσω της οδού Αλκαίου.


Πολύς κόσμος παρακολούθησε τη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τη λιτανεία και ανάμεσά τους και μία ομάδα Τούρκων επισκεπτών, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη τις ημέρες των εκδηλώσεων.
Ασφυκτικά γεμάτο, με κόσμο να στέκεται ακόμα και όρθιος προκειμένου να παρακολουθήσει τη συναυλία, ήταν το βράδυ του Σαββάτου το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Μελωδίες από ερωτικά τραγούδια συνεπήραν το κοινό, με τους Τάκη Σωτηρχέλη, τα συγκροτήματα «Υπόγεια Ρεύματα», «Τα Φώτα Απέναντι» και τους καλλιτέχνες Γιώργο Αδαμπατά, Μιχάλη Δήσσο, Βλαδίμηρο Σιαμέτη και Νίκη Κεραμέκη να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Συμμετείχαν, επίσης, η Χορωδία Δήμου Λέσβου και το Χορευτικό Δήμου Λέσβου.

«Δημοφιλής»
«Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο και η μέρα της γιορτής του είναι παγκόσμιο γεγονός.

Ως τόπος που φιλοξενούμε λείψανά του, είναι λογικό να τραβήξουμε τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας αυτές τις εκδηλώσεις την ημέρα της εορτής του», δήλωσε ο κ. Αστυρακάκης, συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός ο εορτασμός και να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες ποιοτικές εκδηλώσεις και δρώμενα, που θα κάνουν την ημέρα εκείνη ξεχωριστή προς τιμήν του αγίου και θα αναδεικνύουν και το νησί ως το σπίτι του προστάτη του έρωτα και της αγάπης».

«Ο Άγιος Βαλεντίνος λατρεύεται σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που διαπιστώσαμε στο ναό, αφού υπήρξαν και αρκετοί Τούρκοι επισκέπτες που ήρθαν να προσκυνήσουν τα οστά του», λέει ο π. Λέων. Ο ίδιος μάς αποκάλυψε πως έχουν έρθει σε επαφή μαζί του τρία τουριστικά γραφεία, ρωτώντας τι χρειάζεται αναφορικά με διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να πραγματοποιηθούν γάμοι στο ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο ιερέας δε θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα, δηλώνοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας το οποίο περιορίζεται αυστηρώς στα ιερατικά μας καθήκοντα και το μέλημά μας είναι να γίνει ο ναός μας μια εστία αγάπης για όλους τους ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω τη δημοτική αρχή και ειδικά τον κ. Αστυρακάκη για τις εκδηλώσεις και για την άψογη συνεργασία, καθώς και τη βοήθεια που είχαμε μέχρι τώρα σε μία σειρά ζητημάτων».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά γραμματοσήμων με θέμα τη Μυτιλήνη και τον Άγιο Βαλεντίνο, καθώς και οι ειδικοί συλλεκτικοί φάκελοι, κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey