Πλημμυρισμένα από την Πέμπτη Σκάλα Ερεσού, Άντισσα, Σίγρι και Γαβαθάς, ενώ ο καιρός αγριεύει περισσότερο

H Δυτική Λέσβος εκπέμπει SOS!

30/01/2015 - 21:57

Αντιμέτωπη με πρωτοφανή κακοκαιρία είναι η βορειοδυτική Λέσβος από την περασμένη Τετάρτη, με τις περισσότερες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης να είναι πλημμυρισμένες και δύο σπίτια σε Σκάλα Ερεσού και Σίγρι να έχουν παραδοθεί στο νερό.

Αντιμέτωπη με πρωτοφανή κακοκαιρία είναι η βορειοδυτική Λέσβος από την περασμένη Τετάρτη, με τις περισσότερες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης να είναι πλημμυρισμένες και δύο σπίτια σε Σκάλα Ερεσού και Σίγρι να έχουν παραδοθεί στο νερό.

Μηχανήματα του Δήμου επιχειρούν από προχθές να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους κατοίκους, που βλέπουν τα ποτάμια γύρω από τα σπίτια τους να φουσκώνουν επικίνδυνα όσο η κακοκαιρία συνεχίζεται, και τις υποδομές γύρω από τους οικισμούς τους να αποδεικνύονται… χάρτινες. Στην Άντισσα και το

Σίγρι οι κάτοικοι βίωσαν μεταξύ άλλων και τον τρόμο των κατολισθήσεων, ενώ το Σαββατοκύριακο που έρχεται, προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολο, αφού η πρόβλεψη του καιρού δίνει νοτιάδες που φτάνουν έως και τα 11 Μποφώρ και αρκετή ακόμα βροχή.

Ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Μιχάλης Ρούσσης, από την Τετάρτη μετράει τις αναρίθμητες «πληγές» που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία και εκφράζει στο «Ε» τον προβληματισμό του για το τι μπορεί να επακολουθήσει με δεδομένη την ακόμη πιο δυσμενή πρόγνωση του καιρού για σήμερα και αύριο.

«Βούρκος» η Σκάλα Ερεσού
Από την Τετάρτη, χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν σε Γαβαθά, Άντισσα, Σίγρι και κυρίως στη Σκάλα Ερεσού, όπου λόγω και της μορφολογίας του εδάφους της και την ύπαρξη του ποταμού που διασχίζει τον οικισμό, ευνοείται η πλημμύρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σκάλα Ερεσού παραπέμπει σε… Βενετία από το ξενοδοχείο «Aeolian Village» έως το γεφύρι της Σκάλας, με τον ποταμό να μην μπορεί να συγκρατήσει το μεγάλο όγκο του νερού που ψάχνει διέξοδο προς τη θάλασσα.

Παράλληλα, το φράγμα που υπάρχει εκεί για να συγκρατεί τη ροή των υδάτων του ποταμού, μπορεί να αποδεικνύεται αποτελεσματικό στο να μη χειροτερεύει η κατάσταση, όμως τα νερά δεν παύουν να βρίσκουν δίοδο από το υπέδαφος και να πλημμυρίζουν τα γύρω χωράφια και τους δρόμους.

Ωστόσο, μέχρι και χθες, η υγρή απειλή πλήγωσε ευτυχώς μόνο ένα σπίτι στον οικισμό, απ’ όπου με τη βοήθεια και του Δήμου, αντλήθηκαν τα νερά που είχαν εισχωρήσει στο υπόγειο.

Και φόβοι για κατολισθήσεις
Παρόμοιο σκηνικό συναντά κανείς και στην Άντισσα, η οποία ωστόσο «πονοκεφαλιάζει» όχι τόσο για το ενδεχόμενο περαιτέρω πλημμύρας, όσο για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, ακόμα και μέσα στον οικισμό, αν και μέχρι στιγμής έχει «βρέξει βράχια» ευτυχώς μόνο στο επαρχιακό δίκτυο. Με δεδομένο ότι οι βροχές σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες θα συνεχιστούν, ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης ζήτησε τη συνδρομή του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Στρατή Τζιμή, ο οποίος μετέβη επί τόπου μαζί με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, πραγματοποιώντας αυτοψία στο σημείο όπου υπάρχει απειλή πτώσης βράχων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα άμεσα μέτρα. Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε από τους μηχανικούς μία μελέτη για το εγγύς μέλλον, που να θωρακίζει αποτελεσματικά την Άντισσα από τον κίνδυνο των κατολισθήσεων.

Πλημμύρισε και το Σίγρι
Πλημμυρισμένοι είναι αρκετοί δρόμοι και χωράφια και στο Σίγρι. Το δεύτερο σπίτι που πλημμύρισε, βρίσκεται εκεί και εκφράζονται φόβοι -δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος οικισμός είναι και ο πιο εκτεθειμένος στην κακοκαιρία- πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν χειρότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκεί, ωστόσο, βρίσκονται από την Πέμπτη τα οχήματα του Δήμου, που με γκρέιντερ και μία μεγάλη τσάπα προσπαθούν να επαναφέρουν δρόμους για χρήση και να δημιουργήσουν αναχώματα για την πιθανότητα νέας υπερχείλισης από τα ύδατα του φουσκωμένου ποταμού του οικισμού.

Από χθες το πρωί, στην Ερεσό και το Σίγρι βρίσκεται και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Νίκος Καρασάββας, που συντονίζει από κοντά τις επιχειρήσεις σε στενή συνεργασία με το γεωγραφικό αντιδήμαρχο, που είχε πλήρη εικόνα των προβλημάτων.


Έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στη δυτική Λέσβο

Πρόβλημα και στο ΣΜΑ Άντισσας
Σα να μην έφταναν όμως όλα αυτά που βιώνουν οι οικισμοί στη βορειοδυτική Λέσβο, έναν ακόμη επιπλέον προβληματισμό προκαλεί η αδυναμία των βαρέων απορριμματοφόρων να προσεγγίσουν το ΣΜΑ της Άντισσας. Αποτέλεσμα, να προκαλείται προχθές πρόβλημα και με τη διακομιδή των σκουπιδιών, αφού τα απορριμματοφόρα δεν μπορούσαν να ανέβουν στον πλημμυρισμένο δρόμο, που έχει… βουρκώσει και αποκοπεί από την κυκλοφορία.

Από χθες, ωστόσο, με φροντίδα του αντιδημάρχου κ. Ρούσση έπεσαν στο δρόμο μεγάλες πέτρες προκειμένου να βοηθηθούν τα οχήματα να τον διασχίσουν και να λυθεί ακόμα ένα πρακτικό πρόβλημα που προκαλείται από την κακοκαιρία.

«Προβλήματα ετών συσσωρευμένα»
«Δυστυχώς, προβλήματα δεκαετιών στις υποδομές μας και στην πρόληψη για την προστασία των οικισμών μας και γενικά των περιουσιών μας, συσσωρεύονται με το που ο καιρός ξεφύγει από το συνηθισμένο», σχολίασε στο «Ε» ο κ. Ρούσσης και συνέχισε: «Προσπαθούμε νυχθημερόν να είμαστε κοντά στους κατοίκους, ενώ έχουμε σημαντική βοήθεια και από το Δήμο, που μας έχει ενισχύσει με φορτηγά οχήματα, γκρέιντερ και μία μεγάλη τσάπα.

Ήδη κάναμε επέμβαση για να φύγουν τα νερά στον κάμπο Άπαστρα Σκαλοχωρίου, σε συνεργασία με τη Δ.Ε. Καλλονής, επεμβάσεις σε κατολισθήσεις στο δρόμο Άντισσα - Ερεσός και βοηθήσαμε να βγουν τα νερά από ένα σπίτι που πλημμύρισε στη Σκάλα Ερεσού.

Καθαρίσαμε επίσης από τις κατολισθήσεις το δρόμο Ταβάρι - Ποδαράς. Η κατάσταση προς το παρόν είναι αντιμετωπίσιμη, ωστόσο σήμερα και αύριο θα πρέπει και ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί ο καιρός θα χειροτερέψει».

 

Έρχονται ισχυροί νοτιάδες

Στο μάτι του κυκλώνα της κακοκαιρίας βρίσκεται η Λέσβος και το βόρειο Αιγαίο γενικότερα, με κύριο χαρακτηριστικό της τους θυελλώδεις ανέμους νοτιοδυτικών διευθύνσεων, που κατά τόπους θα φτάσουν τα 9, πιθανόν και τα 10 Μποφώρ.

Παράλληλα προβλέπονται καταιγίδες, με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς είναι πιθανό να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Δεδομένων και των πρόσφατων πλημμυρών στη δυτική Λέσβο, ζητείται από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αν και ο προϊστάμενός της, Χάρης Καλλίας, εμφανίστηκε χθες στο «Ε» καθησυχαστικός.

«Δεν αναμένεται να έχουμε τις βροχές των προηγούμενων ημερών, ωστόσο αναμένονται πολύ ισχυροί άνεμοι, που μπορεί να προκαλέσουν μικροπροβλήματα, που θα πρέπει να μας αναφέρονται. Καλό θα είναι, πάντως, να αποφεύγονται, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, οι μετακινήσεις χωρίς σοβαρό λόγο. Εμείς, από τη μεριά μας, είμαστε έτοιμοι…», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίας.

Εκτόνωση από την Κυριακή
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κακοκαιρία θα άρχιζε να κορυφώνεται από χθες το βράδυ, με τους ανέμους να δυναμώνουν και να φτάνουν σε ένταση ακόμα και τα 9 Μποφώρ από το μεσημέρι του Σαββάτου, κρατώντας φυσικά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν από την Κυριακή το βράδυ, οπότε και είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί εκ νέου ο απόπλους των πλοίων. Προβλήματα αναμενόταν να δημιουργηθούν και στις εναέριες συγκοινωνίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey