Σε εξέλιξη η κατάρτιση σχεδίου για το ΠΕΠ

Δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά

30/01/2015 - 14:23

Το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά ανοίγει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη χαρτογράφηση του ζητήματος στο Βόρειο Αιγαίο και το σχεδιασμό παρεμβάσεων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

Το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά ανοίγει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη χαρτογράφηση του ζητήματος στο Βόρειο Αιγαίο και το σχεδιασμό παρεμβάσεων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

Το σχέδιο δράσεων που θα εφαρμοστεί για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, θα προκύψει μέσα από διαβούλευση αρκετών φορέων και θα αποτελέσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για το θέμα, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια και συμμετείχαν όλοι οι δήμοι του Βορείου Αιγαίου με χρήση συστήματος τηλεδιάσκεψης.

Σε αυτήν, εκτός από την αντιπεριφερειάρχη Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου και τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφερειακής αρχής, Νίκος Κωστόπουλο, συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη των δήμων, καθώς επίσης στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εν όψει της εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για το ζήτημα. Πρόκειται για μία από τις «αιρεσιμότητες» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε σχετικά με το ζήτημα: «Μας δίνεται η δυνατότητα μέσω του ΠΕΠ 2014 - 2020 να παρέμβουμε για ένα σοβαρό θέμα, που είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Η προετοιμασία στο πλαίσιο κατάρτισης του περιφερειακού σχεδιασμού έχει ως σκοπό να περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, για αυτό γίνεται προσεκτικά και μεθοδικά».
 
Μελέτη ζωής
Στην ίδια σύσκεψη, την υφιστάμενη κατάσταση διαβίωσης των Ρομά που ζουν στο Δήμο Λέσβου παρουσίασε η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, προτείνοντας τρεις θεματικούς άξονες οι οποίοι χρήζουν άμεσης παρέμβασης μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, και είναι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά, η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγειονομικής και φαρμακευτικής κάλυψης και η πρόσβαση των παιδιών τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για το θέμα, η κ. Αντωνέλλη τόνισε: «Όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με στόχο όχι την γκετοποίησή τους, αλλά την ένταξή τους μακρόχρονα στις τοπικές κοινωνίες, αφού έχει αποδειχθεί από την παγκόσμια πραγματικότητα της γκετοποίησης ότι αυτή οδηγεί σε περιθωριοποιημένες συμπεριφορές και παραβατικές πράξεις».

Εξ άλλου, χθες η κ. Αντωνέλλη επισκέφθηκαν μαζί με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, στελέχη τής ΜΟΔ, της Διαχειριστικής Αρχής και κοινωνικούς επιστήμονες της Περιφέρειας τους υπάρχοντες καταυλισμούς Ρομά του Δήμου Λέσβου, προκειμένου με αυτοψία να έχουν γνώση της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς επίσης και να ζητήσουν από όσους κατοικούν στους καταυλισμούς, να συμμετάσχουν στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων τα οποία θα καταρτιστούν από αρμόδιους επιστήμονες εντός των επόμενων ημερών.

Η ανταπόκριση των Ρομά ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Μίλησαν για τα προβλήματά τους, έκαναν προτάσεις και δήλωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν για τα ερωτηματολόγια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey