Οι αριθμοί των καταγραφών των μηχανικών σε Πολιχνίτο και Πλωμάρι (και όχι μόνο), αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς του σεισμού

690 στα 1.245 μη κατοικήσιμα!

20/06/2017 - 11:40

Μπορεί -αναπόφευκτα- το (μεγαλύτερο) ενδιαφέρον γύρω από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας, να εστιάζεται στην Βρίσα, που υπέστη συντριπτικό χτύπημα από τον εγκέλαδο, ωστόσο μέρα με τη μέρα φαίνεται πως τα 6,1 ρίχτερ που ταρακούνησαν τη Λέσβο, άφησαν μεγαλύτερες πληγές, απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Εξάλλου από τα 1.245 κτίσματα που ελέγχθηκαν όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στην ευρύτερη περιοχή Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, από το ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που ήρθε από την Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι τα 690 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι αριθμοί αυτοί βέβαια, είναι… δυσθεώρητοι για τη δυνατότητα παρέμβασης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου να πράξει τα δέοντα (τμηματικά γκρεμίσματα ή και ολικές κατεδαφίσεις), με αποτέλεσμα να ζητείται εκ νέου η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών, για την ενίσχυση της Λέσβου (και) με ειδικά συνεργεία για την διευθέτηση των επικίνδυνων κτισμάτων. Δεδομένου ότι και η μετασεισμική δραστηριότητα παραμένει πλούσια.

Επτά μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί στις πληγείσες περιοχές, αναδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στρατή Μπαλάσκα στο ΑΠΕ, είχαν συνολικά ελεγχθεί 1.245 κτίσματα. Από αυτά 555 κρίθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και 690 όχι. Συνολικά ελέγχθηκαν 1.075 κατοικίες (579 μη κατοικήσιμες), 64 επαγγελματικοί χώροι (38 μη δυνάμενοι να χρησιμοποιηθούν), 63 ναοί και δημόσια κτήρια (38 μη δυνάμενοι να χρησιμοποιηθούν) και 43 λοιπά κτήρια και αποθήκες (35 μη δυνάμενα να επαναχρησιμοποιηθούν).

 

Ζητά συνεργεία από το Υπουργείο, ο Δήμος

Τούτων δοθέντων, η Τεχνική Υπηρεσία είναι σαφές πως δεν έχει τον μηχανισμό και το προσωπικό να προβεί στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται, εκτός από το να ενημερώσει την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και ειδικότερα την Τροχαία, για να σπεύσει να απομονώσει με τις σχετικές σημάνσεις (κορδέλες αποκλεισμού κτλ.), τα επικίνδυνα κτήρια. Και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Κώστα Κατσαρό, έγινε ήδη επικοινωνία με το Υπουργείο, προκειμένου να αποστείλει στη Λέσβο και ειδικά συνεργεία για τις κατεδαφίσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και εν αναμονή της ανταπόκρισης του Υπουργείου, η Τεχνική Υπηρεσία αναμένεται άμεσα να προβεί σε τμηματικά γκρεμίσματα ή και σε ολικές κατεδαφίσεις, όπου είναι απόλυτα αναγκαίο. Όμως, όπως παραδέχεται ο κ. Κατσαρός, πρέπει να σπεύσει άμεσα βοήθεια για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από τα προβληματικά κτίσματα. Εξάλλου στην ορεινή ειδικά περιοχή του Πλωμαρίου, ο κίνδυνος ακούει και στο όνομα «κατολισθήσεις», που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

 

Η εικόνα σε Πλωμάρι και Πολιχνίτο, σε αριθμούς

Αναλυτικά ανά οικισμό διαπιστώθηκαν τα παρακάτω στοιχεία με βάση τα κτήρια που θεωρήθηκαν ότι έπρεπε να ελεγχθούν (οι οικισμοί παρατίθενται αλφαβητικά):

Ακράσι Πλωμαρίου: 34 κατοικήσιμα κτήρια και 90 μη κατοικήσιμα.

Αμπελικό Πλωμαρίου: 7 κατοικήσιμα κτήρια και 12 μη κατοικήσιμα.

Αφάλωνας Μυτιλήνης: 1 μη κατοικήσιμο κτήριο και 4 κατοικήσιμα.

Βασιλικά Πολιχνίτου: 20 κατοικήσιμα κτήρια και 28 μη κατοικήσιμα.

Βρίσα Πολιχνίτου: 25 κατοικήσιμα κτήρια και 225 μη κατοικήσιμα.

Λισβόρι Πολιχνίτου: 34 κατοικήσιμα κτήρια και 90 μη κατοικήσιμα.

Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου: 5 κατοικήσιμα κτήρια και 8 μη κατοικήσιμα.

Μεσαγρός Γέρας: 1 κατοικήσιμο κτήριο και 2 μη κατοικήσιμα.

Μόρια Μυτιλήνης: 4 κατοικήσιμα κτήρια και 3 μη κατοικήσιμα.

Μυτιλήνη (πόλη): 34 κατοικήσιμα κτήρια και 9 μη κατοικήσιμα.

Νεοχώρι Πλωμαρίου: 8 κατοικήσιμα κτήρια και 10 μη κατοικήσιμα.

Παλαιοχώρι Πλωμαρίου: 35 κατοικήσιμα κτήρια και 18 μη κατοικήσιμα.

Παπάδος Γέρας: 4 κατοικήσιμα κτήρια και 4 μη κατοικήσιμα.

Πλαγιά Πλωμαρίου: 65 κατοικήσιμα κτήρια και 38 μη κατοικήσιμα.

Πλωμάρι (κωμόπολη): 229 κατοικήσιμα κτήρια και 115 μη κατοικήσιμα.

Πολιχνίτος (κωμόπολη): 4 κατοικήσιμα κτήρια και 12 μη κατοικήσιμα.

Σκόπελος Γέρας: 5 κατοικήσιμα κτήρια και 1 μη κατοικήσιμο.

Σταυρός Πολιχνίτου: 11 κατοικήσιμα κτήρια και 55 μη κατοικήσιμα.

Τρίγωνας Πλωμαρίου: 16 κατοικήσιμα κτήρια και 2 μη κατοικήσιμα.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey