Γενάρης, ο μήνας των καμηλομαχιών

13/01/2015 - 14:25

Επί αιώνες οι αγρότες της Μικράς Ασίας χρησιμοποιούσαν τις καμήλες στη μεταφορά της ελιάς από το χωράφι στη μηχανή, όπως εμείς τα γαϊδούρια.

Επί αιώνες οι αγρότες της Μικράς Ασίας χρησιμοποιούσαν τις καμήλες στη μεταφορά της ελιάς από το χωράφι στη μηχανή, όπως εμείς τα γαϊδούρια.

Σύμφωνα με την παράδοση, το τέλος της ελαιοσυγκομιδής κατά μήνα Ιανουάριο επισφράγιζαν οι καμηλοδρομίες και οι καμηλομαχίες που διεξάγονταν σε κάθε χωριό. Στο Αϊβαλί, κατά τον καιρό των Ελλήνων, η γιορτή της καμήλας γινόταν στις 17 του μήνα, του Αγίου Αντωνίου, στο ομώνυμο ξωκκλήσι βορείως της πόλης.

Σήμερα, με τη χρήση των αυτοκινήτων, οι καμήλες εκτρέφονται μόνο για τουριστική ατραξιόν και για τις καμηλομαχίες, επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες τους με έξοδα έως και 100 χιλιάδες κατ’ έτος.

Η αναβίωση του εθίμου τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδρύονται σωματεία και διεξάγονται αγώνες σε πολλά μέρη της παραλιακής Τουρκίας, όπου βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για να τζογάρουν οι γείτονες!

Απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί, έχουν προγραμματιστεί καμηλομαχίες στις σχετικά κοντινές περιοχές μας ως εξής: Τσανάκκαλέ 18/1/15, Μπουρχάνια 25/1/15, Πελίτ-κιόι (κοντά στο Αϊβαλί) και Κουσάντασι 1/2/15, Αδραμύττι 8/2/15, Δικελί 15/2/15, Πέργαμος 22/2/15 και σε πολλά άλλα μέρη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey