Ο Δήμος συνεχίζει τις μικρές, αλλά καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις του, επιχειρώντας από χτες την ανάδειξη της αναστήλωσης της περιοχής

Καθαρίζεται και το Κάτω Κάστρο!

01/10/2014 - 16:19

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μικρές αλλά καθοριστικές, καθημερινής φύσης παρεμβάσεις, κυρίως στα όρια της πόλης της Μυτιλήνης, από τη δημοτική αρχή, που χθες ξεκίνησε την επιχείρηση καθαρισμού και της περιοχής του Κάτω Κάστρου.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μικρές αλλά καθοριστικές, καθημερινής φύσης παρεμβάσεις, κυρίως στα όρια της πόλης της Μυτιλήνης, από τη δημοτική αρχή, που χθες ξεκίνησε την επιχείρηση καθαρισμού και της περιοχής του Κάτω Κάστρου.

Η παρέμβαση αυτή που προωθείται από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αυτεπιστασίας, Γιάννη Αμπουλό, έχει σκοπό την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε συνάρτηση με τις αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναδεικνύοντας το οθωμανικό χαμάμ, με απώτερο σκοπό την πραγματική σύνδεσή της πια με την πόλη.

Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με πόρους από το ΕΣΠΑ λίγο πριν το καλοκαίρι και ανέδειξαν το χαμάμ, αλλά και τις τρεις οικίες της ύστερης οθωμανικής περιόδου, βάζοντας τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής του Κάτω Κάστρου που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε ουσιαστικά πύλη εισόδου για τα βαρέα οχήματα της πόλης, χρειάζονταν πλέον το κάτι παραπάνω για να αποκτήσουν πραγματική αξία και να συνδεθούν με τη ζωή της πόλης.

Καθαρισμοί και βελτίωση της αισθητικής
Αυτό το «κάτι παραπάνω» ήταν μία παρέμβαση καθαρισμού της περιοχής, τόσο από τα μπάζα που συσσωρεύτηκαν από τις πρόσφατες ανασκαφές, όσο και από τα σκουπίδια που προϋπήρχαν εκεί ως απόρροια της εγκατάλειψης στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια όλη αυτή η διαδρομή του Κάτω Κάστρου.

Παράλληλα με τους καθαρισμούς οι οποίοι πραγματοποιούνται υπό την επιμέλεια και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος με δενδροφυτεύσεις προωθεί και κάποιες μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της αισθητικής του αρχαιολογικού χώρου, που από το καλοκαίρι υποδέχεται πολλούς επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά το κάτω τμήμα του σημαντικότερου μνημείου της πόλης.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν χτες, αναμένεται να διαρκέσουν δέκα περίπου ημέρες, για να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στο έργο ανάδειξης της περιοχής και των μνημείων της, με στόχο φυσικά να συνδεθεί ο… άβατος μέχρι πρότινος αυτός χώρος, λόγω εγκατάλειψης, με τον καθημερινό περίπατο των Μυτιληνιών στην Επάνω Σκάλα.

Είναι μάλιστα δεδομένη η βούληση της δημοτικής αρχής για τη σύνδεση αυτής της περιοχής με το έργο που συντελείται στη Ναυμαχίας Έλλης και έχει σκοπό την ανάδειξη σε ευρύτερο επίπεδο της περιοχής της Επάνω Σκάλας.

«Να δώσουμε ζωή στην περιοχή…»
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αυτεπιστασίας, μιλώντας για μία ακόμη παρέμβασή του στο «Ε», τόνισε πως ήταν αναγκαίο να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε αυτές τις εργασίες, για να δώσει ουσιαστική αξία στον αρχαιολογικό χώρο.

«Με δεδομένο ότι έχουν τελειώσει οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή, ήταν άμεση προτεραιότητά μας να προχωρήσουμε στον καθαρισμό και σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την αισθητική. Σας έχω ξαναπεί, είναι κάποιες μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την πόλη μας και για την ποιότητα ζωής μας, και εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε.

Ο χώρος αυτός πλέον είναι επισκέψιμος, έχει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία για την πόλη και οφείλαμε να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση από την πλευρά μας με αυτές τις εργασίες, που εκτιμώ πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν», δήλωσε ο ίδιος.

Την ίδια εκτίμηση κατέθεσε στο «Ε» και η επιστάτρια από πλευράς 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις εργασίες που εκτελούνται από χθες, Μαρία Παπαγεωργίου, οι οποίες προσδοκάται να δώσουν ζωή στην όλη περιοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey