Την Κυριακή με λιτανεία φτάνουν λείψανά του στη Φραγκοκλησιά της Μυτιλήνης

Επιστρέφει ο Άγιος Βαλεντίνος

01/08/2014 - 14:18

Τα εγκαίνια του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή το πρωί. 

Τα εγκαίνια του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή το πρωί. Στη Μυτιλήνη θα μεταφερθεί με αφορμή τα εγκαίνια του ναού-μνημείου, απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου, το οποίο βρισκόταν στη Λέσβο μέχρι και το 1990 και για τουλάχιστον 200 χρόνια. Τότε μεταφέρθηκαν από τον εφημέριο φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι στην Αθήνα και τη Ρώμη. Ας σημειωθεί ότι οι φραγκισκανοί μοναχοί τότε πούλησαν και τα κτήρια που περιβάλλουν την εκκλησία και αποτελούσαν την Καθολική Μονή της Μυτιλήνης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικολάου, ενώ θα παρίσταται φυσικά και ο π. Λέων, ο οποίος θα είναι ο μόνιμος καθολικός ιερέας της Μυτιλήνης.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου θα φτάσουν στο ναό με λιτανεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το ξενοδοχείο «Λέσβιον» και διαμέσου των οδών Παύλου Κουντουριώτη, Αλκαίου και Ερμού θα καταλήξει στον Καθολικό Ναό, όπου θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

Ανοιχτός και επισκέψιμος ο ναός

Ιδιαίτερο μέλημα του αρχιεπισκόπου κ. Νικολάου είναι η λειτουργία του ναού και η δυνατότητα να είναι αυτός επισκέψιμος τόσο για τα μέλη της καθολικής κοινότητας του νησιού, που αριθμούνται σε πάνω από 200, αλλά και για τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.
Η Φραγκοκλησιά πλέον έχει το δικό της εφημέριο, τον π. Λέοντα Κισκίνη, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα και φροντίζει να είναι καθημερινά ο ναός ανοιχτός στους πιστούς και τους επισκέπτες, από τις 7:30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Χίο διευθετώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταφοράς των λειψάνων, δήλωσε: «Ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του νησιού είναι καθολικοί και είμαι βέβαιος πως θα δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ιστορικό αυτό ναό. Πλέον ο ναός είναι ανοιχτός και διεξάγονται λειτουργίες κανονικά βάσει του καθολικού προγράμματος».

Ευχαριστίες

Την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο αρχιεπίσκοπος Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικόλαος μιλώντας στο «Ε». Οι εργασίες τελέστηκαν με την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων, με προϊσταμένη τότε τη Χριστιάνα Λούπου. Σύμφωνα με το συντηρητή Ηλία Ρόκκο, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν και εφαρμόστηκαν εντελώς καινούργιες μέθοδοι σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις σημαντικότερες παρεμβάσεις συγκαταλέγεται η αποκάλυψη και η αποκατάσταση των εντυπωσιακών τοιχογραφιών, προσωπογραφιών αρχικά της Παναγίας, στη συνέχεια του Χριστού και μετά του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Πίσω από τα χρώματα που κάλυπταν τους τοίχους του, βρίσκονταν τα σημαντικά αυτά έργα ζωγραφικής.

 

Επίσης, χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι επιζωγραφίσεις του ναού με την απομάκρυνση των χρωμάτων που είχαν τοποθετηθεί, καθώς και αποκατάσταση όλων των ζωγραφικών τμημάτων, που παρουσίαζαν λεπτομέρειες και γενικά εξαιρετική γραφή, με διάφορες μεθόδους συντήρησης. Πολύ κακή ήταν και η κατάσταση της οροφής.
Η στέγη υφίστατο μερική κατάρρευση για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το ξύλινο ταβάνι να μείνει εκτεθειμένο στην υγρασία και να υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις.

Σημαντικό για τον τόπο

Ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων Άγιος Βαλεντίνος είναι απ’ τους δημοφιλέστερους αγίους και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν τη μνήμη του εκατομμύρια ερωτευμένων καθολικών και μη, σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως πολύ σημαντική για το νησί της Λέσβου χαρακτηρίζεται η μεταφορά του λειψάνου των οστών του αγίου των ερωτευμένων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον καθολικών επισκεπτών και όχι μόνο.

Σε χαμηλούς τόνους, ο κ. Νικόλαος διακρίνει ως σημαντικότερο, με αφορμή τη λειτουργία του ναού, να γίνει ακόμα αρμονικότερη η συνύπαρξη των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας: «Είναι για μένα πολύ σημαντικό να εκφράσω για μία ακόμα φορά το σεβασμό και την αγάπη μου προς τους δύο μητροπολίτες της Λέσβου. Ό,τι γίνεται από εμάς δεν έχει κανένα ίχνος ανταγωνισμού και αντιπαλότητας, παρά μόνο σεβασμού και πίστης. Θέλουμε ο ναός να είναι εστία αγάπης. Ευελπιστούμε από τη λειτουργία του να βοηθηθεί όλο το νησί».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey