Κάτοικοι και επιχειρηματίες της οδού Κομνηνάκη αντιδρούν στη διαφαινόμενη λειτουργία του δρόμου

Δρόμος για τους ανθρώπους και όχι για τα μαγαζιά!

25/06/2014 - 14:14

Τους φόβους τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της προσφάτως πεζοδρομημένης οδού Κομνηνάκη εκφράζει με επιστολή της προς το Δήμο Λέσβου και ιδιαίτερα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ομάδα κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Τους φόβους τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της προσφάτως πεζοδρομημένης οδού Κομνηνάκη εκφράζει με επιστολή της προς το Δήμο Λέσβου και ιδιαίτερα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ομάδα κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Με επιστολή τους που κατατέθηκε χθες στο Δήμο, οι συγκεκριμένοι κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν πριν τη χορήγηση οποιασδήποτε αδείας, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αστικός και ταυτόχρονα παραδοσιακός χαρακτήρας μιας περιοχής με πολλούς μονίμως διαμένοντες κατοίκους, αλλά και ξενοδοχεία ύπνου.

«Για αυτόν το λόγο», τονίζουν, «θα πρέπει οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν, να μη διαταράσσουν την ηρεμία και την οικογενειακή γαλήνη, τα χρηστά ήθη, την καθαριότητα και γενικά την ποιότητα ζωής των περιοίκων».

Σχετικά με τις άδειες μουσικών οργάνων που χορηγούνται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, σημειώνεται πως θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν η νομοθεσία που ορίζει πως άδειες μουσικών οργάνων χορηγούνται από τη δημοτική αρχή εφόσον δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων και ότι σε περιοχές κατοικιών και ειδικής προστασίας θα πρέπει η ηχοστάθμη να μην ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ στο κέντρο του μαγαζιού και τα 30 ντεσιμπέλ στους χώρους διαβίωσης των πέριξ κατοίκων.

«Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό τι σημαίνει 30 ντεσιμπέλ, ουσιαστικά σημαίνει να μην ακούγεται απολύτως τίποτα, καθώς για να χαρακτηριστεί ένα δωμάτιο ως ήσυχο, μπορεί να έχει μέχρι και 35 ντεσιμπέλ», σημειώνουν οι κάτοικοι.

Περί ωρών κοινής ησυχίας
Αναφερόμενοι στο θέμα της τήρησης ωρών κοινής ησυχίας (από 15:00 έως 17:30 και 23:00 έως 07:00 τη θερινή περίοδο, καθώς και από 15:30 έως 17:30 και 22:00 έως 07:30 τη χειμερινή περίοδο), οι κάτοικοι με την επιστολή τους σημειώνουν πως «αυστηρά ο νόμος ορίζει ότι κατά τις ώρες αυτές απαγορεύεται όχι μόνο η μουσική, αλλά και οποιαδήποτε όχληση από δυνατές συζητήσεις, φωνασκίες, θορυβώδη παίγνια (π.χ. τάβλι) από τους θαμώνες των καταστημάτων».

Δεδομένων των παραπάνω, τίθεται το ερώτημα για το πώς προτίθεται η δημοτική αρχή να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία.

Σχετικά με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από τις 23:00 που είναι κανονικά, μέχρι τις 2 ή τις 3 τα ξημερώματα που συνηθίζεται να γίνεται, και πάλι ο νόμος λέει ότι τέτοιες παρατάσεις πρέπει να δίνονται μόνο αν δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. «Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην περίπτωση της Κομνηνάκη», τονίζουν οι περίοικοι.

Πρόβλημα τα τραπεζοκαθίσματα
Όσον αφορά στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που πιθανότατα θα ζητηθεί από τις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν, θα πρέπει πριν να χορηγηθούν άδειες, να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, υποστηρίζουν οι περίοικοι, κάτοικοι και επιχειρηματίες, ότι εκ του νόμου απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά σε εισόδους κατοικιών και τη νοητή προβολή τους χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους, ή ότι πρέπει ο χώρος που παραχωρείται να είναι μέχρι το 50% του πλάτους του πεζοδρόμου και ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να μένει αρκετός χώρος για τη διέλευση πεζών, ΑμεΑ κ.λπ..

«Ακόμα και η αισθητική των όποιων παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι βάσει κάποιας συνολικής μελέτης που θα συνάδει με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου, και όχι να κάνει ο κάθε επιχειρηματίας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, γιατί τότε θα έχουμε τα γνωστά φαινόμενα της προκυμαίας σε επανάληψη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι περίοικοι θέτουν ζητήματα ασφαλείας, ενώ ζητούνται διαβεβαιώσεις για το σφράγισμα των επιχειρήσεων που παρανομούν, χωρίς τις γνωστές από χρόνια «διευκολύνσεις» που «διαιωνίζουν το καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας που υπάρχει μέχρι σήμερα».

«Οι κάτοικοι της Κομνηνάκη ταλαιπωρήθηκαν για σχεδόν 10 χρόνια από την κατάσταση του δρόμου, γι’ αυτό και δέχτηκαν με χαρά την ιδέα της πεζοδρόμησης, ωστόσο κανένας μας δεν περίμενε ότι θα μπούμε σε μια καινούργια φάση ταλαιπωρίας, με αλληλομηνύσεις και καθημερινούς καβγάδες μεταξύ καταστηματαρχών που θέλουν να δουλέψουν και περιοίκων που προσπαθούν να κοιμηθούν», καταλήγει η επιστολή κατοίκων και επιχειρηματιών της οδού Κομνηνάκη σε αυτήν τους την, πρώτη ας σημειωθεί, δημόσια παρέμβαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey